Öhrnen

Död

Lördagen den 22 Januari besökte jag silverfallet för att förhoppningsvis få se och fotografera slagugglan som fanns där. Det var första ugglan någonsin som fastnade på bild.

Nu fick jag reda på att den har dött... Tragiskt värre...

Man kan väl bara spekulera i vad som gjorde att den strök med.

Men jag fick ju en känsla själv att vi kanske var en orsak till dess öde. Den fanns på artportalen och folksamlingar efter folksamlingar åkte dit för att få se/fota den.

Ivriga efter att få den "bästa" bilden gick ”vi/dom” omkring och trampade upp slagugglans jaktmarker efter föda?

Riktigt tråkigt iaf att det slutade såhär..

Mina havsörnar/fiskgjusar kommer jag iaf att hålla för mig själv, det är ett som är säkert! Och åka å spana ugglor oavsett art, aldrig i livet om det ska sluta på detta viset!

Den här bilden fick jag genom att sitta på muren medans några andra fotografer närmade sig den på andra sidan.... Den flög snett mot mitt håll efter en stund.

Postat 2022-02-19 14:24 | Läst 1271 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Norrsken vid slottet.

När norrskenet nu även har visats sig här nere också så kan jag ju inte avstå från att lägga upp en blogg om det. Måste villigt erkänna att jag saknat bloggen lite också..

Vi anlände (Öhrn & Maja) till slottet strax före kl 20:30. Det var ett starkt ljus från månen så någon pannlampa behövdes knappast. Jag såg min egna skugga.

Ställde upp stativet och monterade fast kameran för att knäppa det första fotot på ett slott som fotats många gånger förut året om av diverse fotografer/turister.

Gick sedan ut mot båtbryggan.

 Där vi satte oss på berget nere vid sjön. Norrskenet hade anlänt, eller börjat visa sig så smått kanske man ska säga.

Efter det begav vi oss upp för backen där vi ställde oss bakom slottet för att få en överblick över sjön. Det var minus 3 grader och vindstilla. Hade glömt vantarna hemma och inte riktigt tänkt på rätt klädval så jag fick hålla mig i rörelse för att hålla värmen. Tur man kan leka med vovven lite på kvällskvisten för att få upp värmen :)

Sen fick det bli klassiska foton framför slottet. Men denna gången hade jag ju norrsken också.

Fasadbelysningen på slottet var släckt, vilket räddade dessa bilder från att bli sådär utfrätta såsom belysningen på parkbänken är...

Till sist begav vi oss ner till den lilla stenbryggan där jag fotograferade de sista fotona. Klockan var nu strax över 22:30. Vi packade ihop och begav oss mot bilen för hemfärd.

Fotograferat med Sony A7III + Samyang 35mm 1,4 + stativ. 

Postat 2022-02-13 10:55 | Läst 1567 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Fågelmatning till de små.

En liten decemberblogg såhär i juletider :)

Nu när snön har anlänt och minusgraderna trillat in så får man ju passa på att fotografera även de små från matningsstationerna. Och inte bara havsörnarna eller hur ;)

Har valt att visa domherren, talgoxen, blåmesen, steglitsar samt en större hackspett här.

Lycklig över att det är snö och minus :)

Postat 2021-12-03 19:45 | Läst 1790 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Projekt havsörn

En liten liten uppdatering bara hehe, måste bara ge med mig om mitt havsörnsprojekt som jag kört nu under sept/okt.

-Fasiken vad bra det har gått stundtals. Några dagar, inga örnar alls medans andra, fullpott! Det här har ju varit- och - är en dröm som slagit in ju. Havsörnar som stundtals suttit ovanför mig, örnar som slagits i vattnet om bytet.

Riktigt kul när det lyckats så fantastiskt bra! Åh kommer fortsätta så länge jag har braxar kvar i frysboxen samt testa något nytt ställe framöver med hjälp av en ghilliesuit och en gran :). Det var faktiskt allt, ha de gött folket, Öhrnen är lycklig!

Postat 2021-10-17 19:42 | Läst 1935 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Avslutningsvis

När jag köpte mitt första telezoom i december 2018, ett Nikkor 200-500 trodde jag aldrig att jag ca 3 år senare skulle sitta gömd i camouflagekläder under en tät gran med en liten fri sikt framför mig och få uppleva något som jag bara sett på tv. Kärleken till havsörnarna har bara vuxit sig starkare för varje fint möte man fått med dem och detta året har jag lärt mig av mina misstag från förra året. Hoppas jag i alla fall. Nu såhär 3 år senare är 200-500 trasigt och inne på service. Dagens huvudkamera är en Sony A7M3 med mitt favorit objektiv, ett Sony 200-600.  Och tur var väl det att jag använde just denna kombinationen just den här tidiga morgonen.

Hade felbedömt vädret, de hade visat att det skulle blåsa 3-4m/s men i verkligheten låg det på 1-2m/s. Alltså nästan vindstilla. Var uppe redan kl 05:00 och ute vid sjön ca 05:50. 5km promenad den här tidiga morgonen gjorde ju inte saken bättre, med att konka på två stycken braxen över 2kg styck samt camouflagekläder i vänstra handen. Om jag var svettig denna morgon? Svar ja? Fanns det mygg? Svar: oerhört mycket.

När jag väl placerat ut de stora fiskarna på stenarna tog jag på mig "camokläderna" och satte mig tillrätta under granen/buskaget. Myggen gjorde mig sällskap utan dess like och svett rann från pannan, vilket gjorde de blodsugande vampyrerna ännu mer blodtörstiga :/

"Det här går inte, va håller jag på med? För vem? mig själv eller någon annan?" Tankarna snurrade och jag var på väg att avbryta redan efter ca 1h när de första gästerna anlände. 

Nämligen kråkorna. Och de var mycket vaksamma. Satt på stenen precis hur länge som helst. Nu var det upp till bevis. Är jag tillräckligt gömd för dessa så kan de gå mot en eventuell örn. Fick ställa om och fotografera i ljudlöst läge. Ville absolut inte ge ifrån mig det minsta ljudet!

Det gick, kråkorna åt. Ja en till och med lyckades att få den ena fisken att hamna i vattnet. 

Så tillslut händer det som jag har strävat efter...

Att få ner en äldre havsörn på en fisk, utan att finnas/synas, dvs bli som ett" spöke" och dokumentera örnens närvaro.

Havsörnen såg fisken och bjöd på en vacker serie när den drog upp fisken på en utav stenarna.

Hjärtat slog kanske i tusen här. Skakade lite lätt och hade svårt att hålla kameran still om jag skall vara helt ärlig.

Så som jag satt så kunde jag inte röra kameran speciellt mycket utan att avslöja mig, ville för allt i världen inte skrämma iväg den, nu när den äntligen hade anlänt.

En sista blick mot omgivningen, innan den tog sin första tugga.

Om ni kommer ihåg mina tidigare bloggar från i vintras där jag skrev att jag hade haft en havsörn kanske 2 meter, som satt ovanför mig?, samma sak även den här gången. Men den här gången kunde jag vara beredd att fotografera. Havsörnen till höger om bild.

Avslutar den här bloggen och som jag känner nu, mitt bloggande, med den äldre havsörnen som tydligt visar den unga vem som bestämmer här :)

Jag kommer att fortsätta fotografera örnar och andra djur, men det kommer att bli fokus på bilder känner jag och mer aktivitet där.

Tack för att du läst mina bloggar/ Mvh Joakim Öhrn

Postat 2021-09-11 20:55 | Läst 2541 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
Föregående 1 ... 19 20 21 ... 83 Nästa