Only Maja

Idag tog vi en rejäl vandring, följde en pilgrimsled och mobiler visar att vi har gått 16,11km idag, nästan 2 mil. Hade med mig kamera väskan med macka, vatten, hundfoder och olympusen. Nikon D7200 med 200-500 bar jag i handen. Bra träning detta.

Maja fick springa lös med en lina efter sig som är ca 12meter lång just som säkerhet för både henne och mig.

Tog en del kort på fåglar samt ekorren men i den här bloggen så blir det en serie med min lilla flicka som för övrigt stensover nu...

Vissa bilder är skarpa, vissa är inte så skarpa men man kan se glädjen hon hade idag vilket är huvudsaken för mig :)

Det roliga är att 200-500 är ändå för kort ibland för att fotografera fåglar, men på tok för närma för att fotografera Maja ibland :)

Jepp vi gick över sjön, det gick bra ;)

Ett å annat träd får väl slinka med i bloggen :)

Tack för oss :)

Inlagt 2019-01-20 18:10 | Läst 1819 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Några fina bilder, är väl inte lätt när han springer mot dig. På någon tycker jag nosen ser skarpare ut än ögonen, men det måste ju vara svårt för det är ju nosen som sticker ut :). Men det var också bilder där både nosen och ögonen var skarpa, tex den tredje med grenen i munnen. Den tredje bilden i låg vinkel var snyggt komponerad. Kan tipsa om att think tank turnstyle 20 är en utmärkt slingväska till D7200 med monterat 200-500,inte så dyrt heller. Fast ofta bär jag kameran i stativhållaren på objektivet
Svar från Joakim88 2019-01-20 18:52
Tack Peter, jo jag vet att en del sitter skärpan någon helt annanstans :)
Men tanken var aldrig att fotografera maja egentligen men jag såg henne i soljuset och tyckte att hon såg fin ut så ropade på henne såg då i sökaren att hon var otroligt snabb och väldigt närmare än vad jag först antog, så sprutade på med bilder helt omedveten vart fokusen var egentligen hehe. Men övning ger färdighet ;)
Jag tyckte faktiskt att stativfästet gör så att systemet blir lätt att bära :)
Men ska kika på det, kan ju vara bra i framtiden ,tack :)
Sista hundbilden, om man förstorar ser man hur hennes klor biter sig fast i isen - kul!
Svar från Joakim88 2019-01-20 18:53
Tack har inte tänkt på det själv :) kul att någon annan såg det först :)
Hon gillar egentligen inte att gå på is hehe
Härliga bilder på Maja som gör sej så bra i det frostiga gräset. Vilken dag ni har haft och jag förstår att hon sover nu.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2019-01-20 18:54
Hej Lena tack så mycket :)
Hon sover som en stock och det förtjänar hon verkligen :)
Härliga bilder på en glad och lycklig hund! Gillar verkligen actionbilderna när hon komme ri full galopp mot dig, bra gjort. Kanske sover du så här dags också? Hälsningar/ Björn T
Svar från Joakim88 2019-01-20 21:21
Tack för detta Björn :)
Hehe inte riktigt än men om 10minuter drar jag mig tillbaka ;)
Vad fint! Du kommer alltid tycka att 200-500 mm. är för 'kort'.. även fast det väl dessutom blir x1,5 med din kamera.. :-) Vet inte hur mycket/lite du har skärpt upp bilderna här? Men för mig ser det ut som det finns mycket potential för uppskärpning här.. jag gör alltid det mesta i Lightroom sen blir det alltid en 'slutskärpning' i Photoshop med antingen funktionen 'Skärpa' eller 'Oskarp mask' beroende på hur mycket det behövs i uppskärpning! 'Skärpa' kan göra en lite suddig bild skarp, 'Oskarp mask' är mer försiktig, den använder jag på bilder som redan är rätt så skarpa. Gissar att du kunde ha lågt ISO här trots en snabb slutartid.. Själv kör jag alltid lite nedbländat till f/6,3 när jag tar mina bilder, det gör också de flesta bilder något lite skarpare, det gäller väl egentligen alla objektiv.. Men man 'förlorar' samtidigt också lite i 'oskärpa' i bakgrunden, ibland vill man ju smeta ut bakgrunden så mycket det går.. 'Auto-ISO' får höja lite istället när jag bländar ner lite till f/6,3.. Det brukar inte vara några problem med den lilla förändringen från f/5,6 . En nedbländning till f/6,3 ger också ett lite större skärpedjup vilket i sin tur gör att det kanske blir 'mer' på Maja som blir skarpt.. Ja, du får prova dig fram mycket, men glöm inte att redigeringen efteråt är väldigt viktig, det är där den 'färdiga' bilden kommer till! För mig är RAW-filen från kameran bara ett 'förslag' från kameran på en bild.. den kräver ALLTID efterbehandling på alla sätt, även i skärpa och ev. borttagande/reducering av brus, och inte förrän då är bilden klar! Även en JPG-bild direkt från kameran går det att göra mycket med, även vad gäller skärpan!
Hälsn!
Svar från Joakim88 2019-01-20 21:29
Hej Jan och tack :)
Det kommer jag nog att tycka absolut trots 1,5 faktorn men bättre än 70-300mm :)
Fotona är tagna i raw och lite skärpta i lightroom men inte mycket, brukar vara försiktig där. Photoshop har jag inte.
Jag tror att jag låg på ISO 320-400 samt bländare 5,6.
Men som du skriver så skulle jag förmodligen bländat ner till 6,3 eller 7,1 på de iso talen jag körde med då.
Men övning ger färdighet :)
Ska se om jag ska ta och "skärpa upp" bilderna ytterligare samt minska på mask reglaget nästa gång. Tack :)
ehrsa 2019-01-20 21:54
Hej! Igen. När jag skärper i Lightroom så klickar jag på bilden som ska skärpas upp så att den blir förstorad, sen drar jag i bilden till någon detalj där jag kan se uppskärpningen bäst, sen drar jag rätt så mycket i det första reglaget som heter 'Mängd', och jag drar när det är 'låg-ISO' nästan så långt att det tangerar det 'röda'.. samtidigt så ökar ev. brus vartefter jag flyttar reglaget till höger.. så jag stannar oftast när bruset börjar bli synligt.. sen går jag till det första reglaget för 'brusreducering' som heter 'Luminans' och sedan drar jag det sakta till höger tills eventuellt brus blir lägre och acceptabelt, när jag gör detta så försvinner också lite av skärpan som jag nyss fixade.. så det är en balans mellan skärpan och brusreduceringen.. ibland drar jag lite i reglaget för skärpa som heter 'Radie', men ytterst lite! Det kan också förbättra skärpan något lite.. De här tre reglagen är de enda jag använder för skärpa och för reduceringen av ev. brus.. De andra reglagen verkar inte tillföra något för mig i min bildredigering har jag märkt.. Andra kan säkert och självklart det här bättre än jag, men det är så här som jag alltid gör! Lycka till nu med allt, och låt dig överraskas när allt stämmer, för det gör det ibland! Naturen kan man alltid lita på!
Hälsn!
ehrsa 2019-01-20 22:24
Attans.. ser att jag skrev om reglaget 'Radie' för skärpa i Lightroom, det var fel.. jag rör nästan aldrig det reglaget.. jag menade istället det tredje reglaget uppifrån som heter 'Detalj', det reglaget kan jag också dra något lite i ibland, men långt ifrån alltid.. det måste också balanseras med hur bruset ökar när man skärper lite mer..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2019-01-21 08:10
Hej Igen Jan :) Då ska jag sannerligen öka mängdreglaget rejält denna gång ;)
radie reglaget rör jag ytterst lite men skall kanske låta bli den.
jag tackar för din information och skall testa detta när jag kommer hem idag :)