Rovfågelspaning

För att göra en historia kort, testade att få ner fiskgjusen från vårt "favvoställe" där vi sist såg den bli jagad av en havsörn. Fungerade det även här?

Ja men visst gjorde det det.  Nu blir det lite bakom kulisserna i denna blogg.

Är inte storförtjust i att ta arrangerade "selfies" men ville få en bild hur det ser ut när vi spanar/väntar fiskgjusar. Må säga att sådana här dagar när solen skiner och man kan hoppa i vattnet om man blir för varm i solens hetta är ju inte helt fel, jämfört med att sitta i camokläder under en gran/i en buske vintertid och frysa till max i timtals för att förhoppningsvis en havsörn skall komma ner. Sköna kontraster med andra ord ;)

Det blir två olika tillfällen från denna blogg med gjusen.

 

Detta är en av mina "fiender" om man kan säga så, än beroende av dem för att gjusen skall komma. Havstruten, hat-kärlek till denna fågel. Men jag behöver den och dess högljudda läte för att gjusarna skall höra och bli nyfikna. Minus då är ju att havstruten är en snabb tjuv när det gäller till att ta fisk. Men visst hehe den behöver ju mat den med.

Den här bilden är ifrån igår, samma bilder som truten och på oss. Satt och läste Ninis, Stens, Peters, Lenas bloggar och bilder medans vi väntade på gjusen. Den kom tillslut och den kom med stil ;) 

Trodde dock att jag inte skulle få ner gjusen för den här havstruten var före ner mot fisken och landade strax intill. Men här ute så är det fiskgjusarna som bestämmer och alla andra fåglar backar när de dyker upp. Vilket så även hände igår.

De här bilderna är från tidigare, samma ställe, en perfekt dag. Molnigt och vattnet var sådär vackert lugnt med små härliga vågor. Vi tog flera dopp i sjön och var nog mer i vattnet än på land. Men så kom gjusen och det var dags. 

Det är skillnad på gjusar och gjusar, fiskgjusen Stig gör alltid sitt fina läte innan den dyker. Den här var tyst, inte ett ljud. Han får heta Victor, ett passande namn för en självständig fiskgjuse. Förmodligen en av dem som dök på lite fiskar i början av april.  Två fina ungar har de också fått fick jag reda på från de som ringmärker ungarna :)

Kärlek till denna rovfågel <3!

På tal om alla fjärilsbloggar som jag läste igår så satt den här krabaten på kameraväskan större delen av gårdagen. Den satt till och med kvar när jag försiktigt öppnade väskan för att ta fram mackor/vatten :)

Här ser man snabel på den ju.

Den skimrade i blått i ett visst ljus, först trodde jag att det var kameran som visade fel men fotade även med mobilen och visst blev det blått i en viss vinkel.

Fick besök av en fin liten familj gräsänder också. 

Hade jag inte haft Maja så hade jag tagit med dig hem direkt! Kanske hade fått sluta med att fotografera örnar vintertid då kanske...

Avslutar med en lyckad fotodag innan det blev ett till dopp i solens hetta.

Inlagt 2021-07-10 12:11 | Läst 1579 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Först å vilka härliga gjusefoton. Fastnade för dom när man ser spegling nära ytan.
👍👏
Fjäril är en sån sälgskimnerfjäril. Var glad du träffade på den. Inte så vanlig men ökar stadigt

Fina bilder men framförallt mysig utflykt. Vill nästan följa med
Svar från Joakim88 2021-07-11 14:46
Tack så jättemycket Nini :)
Tack för infon, då har jag också sett en sådan nu då, häftigt.
Tack igen ja sådana här dagar är guld :-)
Det verkar som att det var verkligen lyckodag! Vilka fantastiska bilder på fiskgjuse!
Gräsänderna poserade fint och fjärilen med. Härlig sommarkänsla i ditt inlägg.
Hälsningar Halina
Svar från Joakim88 2021-07-11 14:49
Det vart det minst sagt :)
Tack så jättemycket Halina, fiskgjusen mot det lugna vattnet blev otroligt bra. Ja gräsänderna och fjärilen var en bonus den dagen. Tackar, vad kul :-)
Underbar sista bild, det är så fotospan ska vara. Håller med om att foto under sommarhalvåret är behagligare. Sälgskimmerfjäril har jag inte sett ännu, men det kommer kanske. Väldigt vacker, jag har aldrig förstått att det har med skimmer, för jag har sett bilder att den ena vingen är blå och den andra brun har trott att vissa var sådana :). Otroligt fina bilder på gjusen, så fint att man kan få den så nära
Svar från Joakim88 2021-07-11 14:54
Hehe tack ska du ha, det håller jag med om :)
Ja mycket behagligare om man håller sig till sjön eller havet.
Det var ett trevligt fin besök jag fick av den som dessutom stannade kvar större delen av dagen på ryggsäcken. Hehe jag som inte kan ett smack om fjärilar tyckte att den såg fin ut så fotade några få bilder med telezoomen. Och helt plötsligt var den blå på ena vingen. Trodde att kameran hade blivit knäpp. Nu efteråt så kanske man skulle ha fotograferat den lite mer seriöst när jag fick reda på vad det var för en.

Tack ska du ha :)
Det är en superhäftig känsla, lite som örnmöten, riktigt häftigt.
Det kan inte vara så svårt för dig. Du har ju en fågelhund. Fusk. Har du ingen annan som kan, så ta mycket Selfies, det kommer du att uppskatta när du är 71 år.
Sten
Svar från Joakim88 2021-07-11 14:56
Haha ja det är allt lite fusk när jag har med henne,det håller jag med om :)
Hehe det kan nog mycket väl vara så kanske, ska lägga detta på minnet.
Tack ska du ha Sten :)
Härligt! Speciellt den avslutande!
Njuuuut.
- hawk
Svar från Joakim88 2021-07-11 14:56
Tack ska du ha Håkan :)
Ja vi ska allt njuta av sådana här dagar :-)
Trevligt skrivet som vanligt!
Härliga bilder på gjusen och jycken.

Hälsningar
/bengt
Svar från Joakim88 2021-07-11 14:57
Tack så mycket Bengt, det var roligt att höra :)
Tack ska du ha :)
Härlig spaning och havstruten är imponerande på fjärde bilden. Det är en stor fågel men jag förstår att den får vika sej för gjusen. Fin serie fick du på den dykande fiskgjusen också men det är nog mest bilderna runt omkring som gör detta inlägg intressant och extra kul. Fjärilen har du redan fått veta att det är en inte alltför vanlig sälgskimmerfjäril, som jag blev så trissad av att jag lyckades få en bild med tele då den satt på taket. Den här sitter och försöker suga sej till en fika på din ryggsäck:-). Jag gillar också bilderna på dej och Maja, den sista är absolut toppen. Så ska man tillbringa sina sommardagar.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2021-07-11 15:03
Tackar Lena, ja man får passa på att njuta när det är sommar :)
Havstruten är en cool elegant fågel, dock så är den så himla snabb och tjuvar mina fiskar om inte gjusen dyker eller visar tendens på att dyka. Har dock fått sett när gjusen tog fisken ifrån en havstrut direkt när den skulle simma iväg med fisken i näbben :-)

Tack, ja det blev ju lite fler besök än "bara" gjusen vilket var extra kul.
Jag som inte kan något om fjärilar fick kika på din blogg igen och visst såg de lika ut. Den här ville ha fika absolut :-)

Tack ska du ha, ja man får passa på att njuta :-)
En jättefin bildserie över en av dina favoritfåglar och bilderna gör ingen besviken, den bästa bilden är enligt mig, är när gjusen lyckas fånga fisken sedan kan jag hålla med om att slutbilden är så bra av två nöjda vänner som vilar så skönt tillsammans.
Ha det gott/Stig
Svar från Joakim88 2021-07-11 15:05
Tack så mycket Stig, visst är det en favorit fågel :-)
Ja den är fin, var otroligt lycklig över att den dök så nära i detta lugna vattnet.
Haha Tackar, vi hade det riktigt bra, sol och bad med mycket vila.
Tack och detsamma :-)
Underbar serie bilder och härlig text ! Extra skön bild på slutet där. Och att ha bad k närheten är fint när det är varmt, hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2021-07-12 13:48
Tack så jättemycket Björn, vad kul att du tycker det :-)
Bad i närheten är verkligen toppen så här års :)