The one and only

Åh det är havsörnen alla kategorier utan tvekan. Vilken jäkla majestätisk rovfågel det är. Så tacksam för att den har kommit tillbaka med råge, och det är tack vare havsörnen som jag håller på med "fågelfotografering".

Gick upp 05:30 i helgen för att ta kajaken och inventera fiskgjusebon. Och det såg mycket lovande ut. Fiskgjuse honan satt i bot där hon styckade fisk till sin unge(ar). Låg en bit ut och skådade genom kikaren. Paddlade vidare till nästa bo vilket även det såg bra ut.

Sjön var helt blank medans solen gassade på. Kan det bli bättre än såhär?? Ja men visst kan det det! :)

Paddlade vidare och kände hur armstyrkan ökade, härligt!

Runt 07:30 snåret hände det som jag så länge har drömt om. Precis från ingenstans dök den äldre havsörnen upp, och lika fort som den dök upp dök den ner mot vattnet.

(Har alltid med mig D500 i kajaken och inte Sonyn utifall man skulle välta.)

Bilderna bör förstoras om du är intresserad av havsörn och häftiga möten ;)

Bilderna på den äldre havsörnen är beskurna en del.

Lägg märke till havsörnens vingpennor på den högra vingen. De är riktigt långa. Hittade just en sådan vingpenna förra året som jag tog med mig hem. Den gick från långfingret nästan ända upp till axeln, nästan. Här har den gjort en vacker manöver och börjat dyka ner. Även om du inte är intresserad av fåglar över huvud taget så kan jag nästan lova dig.

-Att får du se en havsörn som jag gjorde den här morgonen, göra en fin luftmanöver för att sedan dyka ner och fånga en fisk framför dig, så kommer du förmodligen aldrig att glömma det.

Fort som tusan gick det vilket fick d500 att missa fokusen totalt när havsörnen väl greppat tag om fisken.... inte superlätt att fotografera från en kajak heller. Särskilt inte i action.

Havsörnen greppade och flaxade upp med bytet.

Den hade blicken mot mig hela tiden. Hjärtat skuttade nästan som om man var nykär 😁

Från fiskens perspektiv så kan man ju se det såhär. Nu fick den ju se sin "värld" från luften även om det förmodligen var det sista den fick uppleva.

Så jäkla glad. Vilken morgon!

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

En annan dag hos fiskgjusarna som aldrig kom. Men vad tusan gjorde det när man fick sådant här otroligt fint besök av en ung havsörn som jag skulle tippa på är en 2k örn.

Har sett den många gånger förut och kände igen den. Tror att den är en hon just för att hon är verkligen en riktigt stor havsörn jämfört med de andra örnarna häromkring, så därför kallar jag den här havsörnen för hon ;)

Hade slängt ut en fisk till fiskgjusen som aldrig kom som sagt, men vilken överraskning när hon dök upp och flög över i omgångar :)

Lugna vingslag med blicken mot fisken.

Måsen brydde hon sig inte om.

Men så satt ju jag här på berget...

Det gillade hon inte riktigt...

Med en blick mot mig medans hon svepte över.

Nej du, havsörnen gick aldrig ner vilket var väntat. Men vilka närbilder. Och framförallt att få höra havsörnens vingslag slå den här lugna vackra kväll. 

Inlagt 2022-06-09 20:38 | Läst 627 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du kan du Joakim, både fota och berätta! Förstår att du är nöjd med din helg, suveräna bilder. Blev nyfiken på det du sa om kamerorna - är Nikon´en vattentät men inte Sonyn? Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2022-06-09 21:51
Tack så hemskt mycket Björn, kul att läsa :-)
Ja jag är supernöjd med den här grymma helgen som var.
Nej inte alls, men är mer rädd om Sonyn än den gamle dslr kameran, så skulle olyckan vara framme så skulle jag självklart bli ledsen hehe men om det var Sonyn så skulle jag sluta med fotografering 😉🦅
En sådan fin serie. De sista närbilderna har en otrolig skärpa, det har de första också men en aning mer brus, är det något högre iso på de första eller är det pga det längre avståndet? Den första serien är ju fin med bakgrund och vattenstänk mm. Har nog aldrig sett en havsörn fånga fisk, det är bara fiskgjusen som sköter det

Förstår dock inte den raden med att i kanoten tar du med D500 ifall du skulle välta 🤔
Svar från Joakim88 2022-06-09 21:59
Tack så jättemycket Peter :-)
De sista är fotograferade på väldigt nära avstånd samt i fint kvällsljus med låga isotal.
Medans den äldre havsörnen är fotograferad på höga iso, långt avstånd samt värmedaller eller vad man säger…

Det är otroligt häftigt att få se en äldre havsörn när den är på jakt och dyker.
Jämfört med fiskgjusen så dyker och fångar havsörnen fisken på ett elegant sätt.
Hoppas att du får se det framöver.


Hehe som jag svarade Björn här så är jag mer rädd om Sonyn och 200-600 än den gamle D500 så om olyckan skulle vara framme så är det bättre att D500 ryker än Sonyn 😉🦅
pdahlen 2022-06-09 22:11
Förstod nog att det var så, även telet är väl nästan dubbelt så dyrt för Sony

Topaz DeNoise AI gör en otrolig skillnad med högre ISO, jag köpte den för astrofoto, men har använt den ibland nu för andra bilder och den kan verkligen trolla om du har bra bilder som har lite för mycket brus så testa. Har för mig att man kan testa en fullversion i en månad gratis
Svar från Joakim88 2022-06-10 07:36
Japp det stämmer.
Ja jag har läst om det. Och det verkar ju vara riktigt bra, så en test månad kan man ju alltid köra :)
Kul! Superfina bilder dessutom! Men undrar hur du mätte längden på vingpennan.. gissar att du inte mätt från långfingrets spets, eller? Gjorde det nyss på en av mina vingpennor som jag hittat i skärgården, den är lång och går från långfingrets spets förbi armbågen med kanske 5 cm.. (53 cm. lång) ytterligare en har samma längd i stort sett, men du kanske har korta armar..😀 Brukade hitta rätt mycket med fjädrar sett över tid, oftast på hösten (efter 15:e augusti) när deras boområden inte längre var 'avstängda', då var det lite kul att se vilket bo dom använt för just det 'årets' häckning, det fanns alltid en cirkel med vit spillning runt det bo som varit 'aktivt' under våren, ibland kunde man även se olika fjädrar som tappats/fällts just där. Jag har 2 vingpennor kvar som jag hittat ute på min favoritö Tärnskär, på högsta punkten där dom ofta satt och spanade.. De andra har jag lämnat kvar.
Hälsn!
Svar från Joakim88 2022-06-10 07:44
Tack ska du ha Jan :-)
Jag tog nog i lite där, men skrev ju nästan till axeln ;)
Vingpennan jag har hemma är nästan 55cm lång, (mätte med tumstock) så den går förbi armbågen och en liten bit till. Hehe ne ja e 176cm lång så har väl "normala" armar :D

Intressant och spännande läsning. Tur att det var avstängt under häckningstiden. Kul det är fina fjädrar, och särskilt de som är riktigt långa :)
Fantastiskt att sitta i en kanot och få se en havsörn dyka så. Jag förstår att din morgon var lyckad. Du fick även fina bilder på honan som inte dök. Så där tur kan man ibland ha i Norge dvs att en havsörn flyger över huvudet på en och kollar om man inte har någon fisk (om man sitter i en båt alltså). De matas på Smola och när vi är på grannön Tustna händer det ibland. Kanske inte fullt så nära som hos dej dock :-)
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2022-06-10 12:41
Tack Lena, Det var det verkligen, även om det var på ett ganska så långt avstånd så satt man ju där med kameran redo superlycklig :-)
Ja det var en fin överraskning på kvällskvisten, trodde för en stund att hon tänkte dyka men anade att vi satt för nära för att hon skulle våga. Men fina förbiflygningar blev det.

Ja juste är du i Norge nu och fotograferar havsörnar? Skicka ett meddelande om/när du lägger upp en blogg isåfall. Vill verkligen inte missa den :-)
Det låter som en fullständigt perfekt morgon med total lycka. Havsörnen är speciell, och här bjöd den på sig fullt ut.
Svar från Joakim88 2022-06-10 16:50
Tack Stefan, det var det verkligen 🙏🏻
Ja den är ju det, en rovfågel jag aldrig ser mig mätt på 😊