Tornseglare & ladusvala

Riktigt häftigt att ha fått sett en tornseglare på nära håll.

Spenderade hela eftermiddagen och kvällen hos Stig med att reparera skrovet på min båt som vi hämtat och dragit upp på land. I en av "pauserna" fick jag se tornseglaren som flög rakt in i Stigs holk, speciellt gjord för just tornseglare. Var inte sen med att plocka fram kameran och knäppa några foton. Det hade inte häckat någon där på flera år så detta var ju extra kul :-)

Fotograferade även lite ladusvalor vid sjön tidigare i veckan på kvällskvisten.

Precis strax ovanför där jag parkerar häckar dessa ladusvalor och jag kan säga er att inte en endaste bajsfläck har jag haft på bilen. De kallar jag fina fåglar ;)

Finns även en hackspetts familj ute i skogen som har fullt upp med att mata ungarna.

 

Har fotograferat tärnor några eftermiddagar och speciellt en eftermiddag sticker ut då det var nästan storm ute på Vänern, tärnorna tuffa som de är flög strax ovanför vågorna och dök rakt ner i sjön. Kommer en blogg om det framöver. Detta är en fisktärna, tack Sten & Samuel :)

Inlagt 2021-06-19 21:38 | Läst 642 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul så nära har man inte sett en tornseglare. Trodde att deras bo måste sitta ganska högt typ 5-10m. Fisktärnor är smäckra fåglar, kul att se när de fiskar
Svar från Joakim88 2021-06-19 22:14
Tack och ja riktigt kul att fått den såhär nära :)
Detta bo sitter under hängrännan på Stigs maskinhall så det är högt upp, kanske 4 meter iaf. Bilderna är tagna på 600mm och beskurna.

De är riktigt häftiga de där och väldigt vackra.

Tack ska du ha Peter :)
Fina bilder och dom på tornseglaren som tittar ut tycker jag är direkt hjärteknipande!

Jag var nära tornseglare när jag putsade om ett stenhus på Gotland. De hade ungar i ett bo i ett hål högt upp på fasaden som jag skulle laga. Veckorna gick och till slut hade jag gjort allt klart utom sista kvadratmetern kring boet. Då stod jag på ställningen en meter från boet medan pappa eller mamma tornseglare kom jättefort flygande och SMACK landade på fasaden och kröp in till ungarna. Sen vart ungarna flygga och lämnade boet och jag lagade det sista på fasaden.
Svar från Joakim88 2021-06-19 22:37
Tack så jättemycket Måns, jag håller fullständigt med dig. Jättefin fågel. Kändes väldigt sent tryckte jag att den först nu börjat häcka. Men det är väl som Stig sade.
Dålig vår med få insekter.

Först och främst så är det ju bara glädje att läsa att du lät tornseglaren få häcka klart just där och då och sen att du fick se dem så nära under dagarna måste ju ha vart lite extra :)

Tack så mycket.
Mvh Jocke
Jättefina bilder i din intressanta blogg! Jag är ganska okunnig på fåglar, men är alltså tornseglare en sorts svala? Sa man tornsvala förr? Och tornfalk, är det då en rovfågel som jagar dessa svalor? Finns tornfalken i närheten av tornseglarna?

Jag antar att man inte får bra fågelbilder bara genom att ha bra/lämplig fotoutrustning, utan det är ju en hel del jobb och inte minst att vara utrustad med STORT tålamod att kunna vänta länge på rätt tillfälle och vara beredd på att få göra många försök.

Jag själv fotar ju gärna gamla hus...dom står ju i a f stilla bra länge...
mvh
/B
PS. Fisktärna och silvertärna...är dom väldigt lika varann? Ute vid den stuga med sjötomt jag tidigare ägde, här utanför Östersund, såg jag ruskigt snabba tärnor fiska ett tag på somrarna...troligare med fisktärna än silvertärna?
Svar från Joakim88 2021-06-20 09:26
Tack så jättemycket Börje. Jag är heller ingen fågelexpert eller så vidare bra på fåglar överlag. Började med detta för drygt 2,5 år sedan.
Men Tornseglare kallade man tornsvala förr vet jag, tror vissa säger det fortfarande idag. Tror inte att tornseglare räknas som en svala.

Tornfalken är en rovfågel som inte jagar tornseglare. Den lever mest på sork/möss/insekter/ödlor och någon enstaka småfågel. Tornfalken finns där det finns gott om föda såsom möss och sork och dylikt. Vid åkrar, öppna fält, landskap. Ja i städer också förmodligen. Tror att just namnet tornfalk kommer från att den har väl setts häcka vid kyrktorn/ höga byggnader förr. har för mig att någon här på fotosidan sade det nån gång. Men ser du en inte så jättestor rovfågel som står och ryttlar över ett fält någon gång så är det med största sannolikhet en tornfalk som letar byten.

Ja tålamod behövs för det mesta och ett bra objektiv, lång telezoom är absolut att föredra :)
Hehe ja tur att de gör de ;)

De är super lika tycker jag som själv har haft svårt att urskilja en silvertärna mot en fisktärna. Men har fått bra svar från Sten här på fotosidan och Samuel en vän hur man bäst ser skillnaden. Trevligt, ingen aning om vem av dem det kunde ha vart faktiskt.

Hoppas du fick lite svar och tack för din kommentar :)
Canalog 2021-06-20 09:55
Jo tack Joakim - riktigt bra svar från dig!
Jag lyckades då ute i stugan ca 2015 få en hyfsat skarp bild framifrån på en flygande silver-/fisktärna - men inte mer... trots ihärdiga försök, med min Canon 7DMk2/5DMk3 med EF 100-400 och extender 1,4, stativ & gimbal...

Jag har numera insett min begränsning betr. fågelfoto - Suddmes, Storlom, Skrattmås och Lappuggla har jag klarat att fota, men inte mer...än!
Ha en bra dag!
/B
Svar från Joakim88 2021-06-21 08:08
Hej vad bra :)
Ja nä tärnorna är inga super lätta fåglar att fotografera det kan jag skriva på.

Jag tror att du kan få mycket mer fåglar än så på minneskortet om du bara vill ;) Men en lappuggla är ju en drömbild ju :)
Så häftigt med tornseglaren i bolådan. Jag har bara sett en unge på så när håll. Min sambo har snickrat ihop två tornseglarholkar i helgen. Återstår att se om några kommer att vilja bo i den nästa säsong.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2021-06-20 09:32
Riktigt häftigt :)
Hoppas att det kommer nästa år, du kanske får redan i år också.

Tack Lena :)
Roligt med riktiga närbilder på tornseglarna. Dom kompletterar liksom Jan E:s närbilder på flygande tornsvalor. Ändå är jag mest impad av din bilder på dom flygande ladusvalorna, mycket fina bilder. Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2021-06-21 08:09
Tack Björn och ja verkligen kul att få se. Det gör dem :)
Tack ska du ha, ja de svalorna var inte de lättaste. Hade tur att en av dem flög nästan rakt mot mig :)
Roligt att se den till synes lilla näbben. Något helt annat när den gapar. Vi brukar ha gaska många tornseglare inne på vår gård. Någon gång har dom hamnat på verandataket eller på marken. Brukar kolla så det inte är något fel på dom sen kan man kasta upp dom i luften så dom får luft under vingarna.
Sten
Svar från Joakim88 2021-06-21 08:13
Javisst är det :)
De har väl samma "konstruktion" som ladusvala misstänker jag och kan inte starta från marken.
Låter bra Sten, tack för din kommentar :)
Men sååå söt den var på nära håll, mina tankar gick till en säl :-)
Fina bilder på svalorna också, dom är roliga att fota ( i alla fall att försöka :-) )
ing-marie
Svar från Joakim88 2021-06-23 08:02
Ja den är verkligen fin den där fågeln :-)
Ser lite ut som en säl kanske ja haha
Tack så mycket Ing-Marie, de är inte de lättaste att få på bild :)