Tornseglare & ladusvala

Riktigt häftigt att ha fått sett en tornseglare på nära håll.

Spenderade hela eftermiddagen och kvällen hos Stig med att reparera skrovet på min båt som vi hämtat och dragit upp på land. I en av "pauserna" fick jag se tornseglaren som flög rakt in i Stigs holk, speciellt gjord för just tornseglare. Var inte sen med att plocka fram kameran och knäppa några foton. Det hade inte häckat någon där på flera år så detta var ju extra kul :-)

Fotograferade även lite ladusvalor vid sjön tidigare i veckan på kvällskvisten.

Precis strax ovanför där jag parkerar häckar dessa ladusvalor och jag kan säga er att inte en endaste bajsfläck har jag haft på bilen. De kallar jag fina fåglar ;)

Finns även en hackspetts familj ute i skogen som har fullt upp med att mata ungarna.

 

Har fotograferat tärnor några eftermiddagar och speciellt en eftermiddag sticker ut då det var nästan storm ute på Vänern, tärnorna tuffa som de är flög strax ovanför vågorna och dök rakt ner i sjön. Kommer en blogg om det framöver. Detta är en fisktärna, tack Sten & Samuel :)

Inlagt 2021-06-19 21:38 | Läst 2554 ggr. | Permalink

"Roligt med riktiga närbilder på tornseglarna. Dom kompletterar liksom Jan E:s närbilder på flygande tornsvalor. Ändå är jag mest impad av din bilder på dom flygande ladusvalorna, mycket fina bilder. Hälsningar/ Björn"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul så nära har man inte sett en tornseglare. Trodde att deras bo måste sitta ganska högt typ 5-10m. Fisktärnor är smäckra fåglar, kul att se när de fiskar
Svar från Joakim88 2021-06-19 22:14
Tack och ja riktigt kul att fått den såhär nära :)
Detta bo sitter under hängrännan på Stigs maskinhall så det är högt upp, kanske 4 meter iaf. Bilderna är tagna på 600mm och beskurna.

De är riktigt häftiga de där och väldigt vackra.

Tack ska du ha Peter :)
Fina bilder och dom på tornseglaren som tittar ut tycker jag är direkt hjärteknipande!

Jag var nära tornseglare när jag putsade om ett stenhus på Gotland. De hade ungar i ett bo i ett hål högt upp på fasaden som jag skulle laga. Veckorna gick och till slut hade jag gjort allt klart utom sista kvadratmetern kring boet. Då stod jag på ställningen en meter från boet medan pappa eller mamma tornseglare kom jättefort flygande och SMACK landade på fasaden och kröp in till ungarna. Sen vart ungarna flygga och lämnade boet och jag lagade det sista på fasaden.
Svar från Joakim88 2021-06-19 22:37
Tack så jättemycket Måns, jag håller fullständigt med dig. Jättefin fågel. Kändes väldigt sent tryckte jag att den först nu börjat häcka. Men det är väl som Stig sade.
Dålig vår med få insekter.

Först och främst så är det ju bara glädje att läsa att du lät tornseglaren få häcka klart just där och då och sen att du fick se dem så nära under dagarna måste ju ha vart lite extra :)

Tack så mycket.
Mvh Jocke
Så häftigt med tornseglaren i bolådan. Jag har bara sett en unge på så när håll. Min sambo har snickrat ihop två tornseglarholkar i helgen. Återstår att se om några kommer att vilja bo i den nästa säsong.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2021-06-20 09:32
Riktigt häftigt :)
Hoppas att det kommer nästa år, du kanske får redan i år också.

Tack Lena :)
Roligt med riktiga närbilder på tornseglarna. Dom kompletterar liksom Jan E:s närbilder på flygande tornsvalor. Ändå är jag mest impad av din bilder på dom flygande ladusvalorna, mycket fina bilder. Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2021-06-21 08:09
Tack Björn och ja verkligen kul att få se. Det gör dem :)
Tack ska du ha, ja de svalorna var inte de lättaste. Hade tur att en av dem flög nästan rakt mot mig :)
Roligt att se den till synes lilla näbben. Något helt annat när den gapar. Vi brukar ha gaska många tornseglare inne på vår gård. Någon gång har dom hamnat på verandataket eller på marken. Brukar kolla så det inte är något fel på dom sen kan man kasta upp dom i luften så dom får luft under vingarna.
Sten
Svar från Joakim88 2021-06-21 08:13
Javisst är det :)
De har väl samma "konstruktion" som ladusvala misstänker jag och kan inte starta från marken.
Låter bra Sten, tack för din kommentar :)
Men sååå söt den var på nära håll, mina tankar gick till en säl :-)
Fina bilder på svalorna också, dom är roliga att fota ( i alla fall att försöka :-) )
ing-marie
Svar från Joakim88 2021-06-23 08:02
Ja den är verkligen fin den där fågeln :-)
Ser lite ut som en säl kanske ja haha
Tack så mycket Ing-Marie, de är inte de lättaste att få på bild :)