Tragedi

Som sagt igår var det fiskgjuse projektet som stod i fokus men vägen dit såg ut såhär. På vandringen längs med sjökanten gick jag och Maja (vovven) snett bakom men hon helst då i vattnet. Hade kommit en bit längre ifrån henne då jag vände mig om för att se varför hon dröjde. Hon stod i vattnet och jag ropade på henne. Hon gjorde ett försök att komma men stod still. Jag lade ifrån mig kameran och sprang till henne. Fick till min förvåning se att hon hade fastnat med bakfoten i en spricka eller vad man ska säga i berget under vattnet och hon kom inte loss. Jag drog försiktigt i bakbenet men fick inte loss det själv på första försöket så nu steg pulsen men jag fick hålla mig lugn så att hon inte kände av min rädsla ( smittas ju så lätt) och gjorde ett nytt försök och då släppte det, hon kom loss.... Phu det var en sak jag inte vill vara med om igen. Vi delade på en pizza den kvällen :)

Tornfalkarna. Tyvärr så misslyckades häckningen. Orsak vet ej. Ingen mänsklig faktor (mig inkluderad) här iallafall. Har hört att det kan finnas mård/mink i området. Finns även en hel del skator och kråkor. Pratade med min farbror idag, vi kommer nog att flytta holken framöver och sätta fast den högt upp på en lada istället. Och hoppas på nästa år.

Det andra jag fick vara med om var den här stackars måsen som har en tragisk historia vi aldrig kommer att få veta. Inte nog med att den har förlorat ett ben, det enda benet den har satt det ett fiskedrag i. Tragiskt.....

Hade den satt sig någonstans så hade jag försökt att hjälpa den men prata fågelspråket har jag inte lärt mig än....

Fick besök av en fisktärna också utan drag i sig, letandes efter fisk :)

Bonus bild från idag, blev överraskade av åskan över oss och med den, hagel och störtskurar. Maja blev rädd när det dånade. Hoppade upp i knät när jag satt på huk och ville att jag skulle bära henne, nästan 30kg njae... Vi gick hemåt......

Inlagt 2020-05-23 18:08 | Läst 274 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det var ju en hemsk läsning, det har ju endast fisktärnan som hade det fint. Tur att ni fick delat en pizza efteråt :)
Svar från Joakim88 2020-05-23 18:17
Ja det var lite otäckt med hunden men det slutade ju bra tack och lov.
Fiskmåsen går nog ett tragiskt möte dessvärre....
Tornfalkarna var riktigt synd, såg så fram emot detta, får hoppas på nästa år.

Den pizzan satt fint i alla fall :)
Det är verkligen tragiskt att folk inte kan ta reda på linor och drag som fastnar i träd och sjöbotten. Jag har den Finska bokserien Vuoden Luontokuva och där kan man ibland se hemska bilder där djur fastnat i fiskeredskap. Hittade flera småfåglar i en fiskmjärde när jag var i Finland. Jag har någon gång för länge sedan hört talas om måsar som stått uppe på minkburar och fått benen avklippta . Gillar sista bilden. den kommer du att minnas med glädje en gång i tiden.
Sten
Svar från Joakim88 2020-05-24 09:30
Visst är det!
Ja usch! Hemskt!

Tack Sten, det kommer jag garanterat.
Ja, här var det dramatik på en högre nivå.. man får var beredd på allt.. t.o.m. vädrets makter kan kännas vara emot en! Hade för några år sen en fin Svarthakedopping i Isbladskärret på Djurgården där jag senare hemma vid datorn såg att det kom ut en flugfiskelina ur näbben på fågeln, och linan verkade vara ett flertal meter lång.. Troligen hade den en 'fluga' med krok nånstans i svalget eller i magen, konstigt nog såg den ut att röra sig obehindrat, men den kan inte ha överlevt detta på sikt.. trist! Har måsen tur så kanske den där kroken släpper trots allt.. men det är nog tufft med bara ett ben också..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2020-05-24 09:34
Åskan hade vi ju hört lite i bakgrunden igår men att det gick så fort och kom över oss var vi inte beredda på hehe

Ja det lät ju inte alls bra det där....
Ja verkligen det vore ju fantastiskt isåfall men den såg ut att sitta ganska så hårt fast i foten på fågeln...

Tack Jan
Oj, fy så rädd jag skulle ha blivit. Det var ju det jobbiga med att ha hund, oron för att dom skall råka illa ut. Tur att det gick bra för er !
Dessa förba...... fiskeprylar som skadar så många djur. För några år sedan så fotade jag en kungsfiskare som hade svalt en krok :-(

Hittade bloggen här ( från 2016, oj vad iden går )

https://www.fotosidan.se/blogs/imse59/stackars-kungsfiskare.htm

ing-marie
Svar från Joakim88 2020-05-24 09:36
Otäckt med vovven men det gick ju väldigt bra ändå och hon mådde prima :)

Såg din blogg, stackars den fågeln, säkert en plågsam död, usch!

Tack Ing-Marie
Skönt att det gick bra med Maja och en pizza som plåster på såren låter inte helt fel. Stackars fiskmås! Djuren i vår natur får lida en del av allt som människor lämnar efter sig. Verkar som tornfalkarnas häckning här på tomten inte heller fullföljs. De var här i fem dygn och nu har jag inte sett eller hört något under de senaste tre dygnen. Har också fått för mig att de blivit störda av skator. Jag har ett antal som håller till här året runt. Något trött på dem! Det blev en speciell dag för er och ett avslut med åska och hagel förstärkte förstås det hela. Hoppas ni får en mindre dramatisk dag i dag!
Svar från Joakim88 2020-05-24 09:39
Ja verkligen och pizzan satt fint :)

Ja det är synd att de får lida för oss....
Nej vad tråkigt, säkert skatorna där med då....

Åskan var igår och måsen /Maja i fredags så allt var inte på samma dag.

Tack Yvonne
Det tragiska till trots, rätt fantastisk bild den första. Skicka in den till tidningar vettja!
Svar från Joakim88 2020-05-24 10:52
Tack Ragnar, kanske skulle göra det!
Bara att hoppas på att den lossnar av sig själv, verkar sitta långt ut. En chans kan ju vara att måsen blir "rånad" av någon annan och vobblern då trillar av? eller i värsta fall får en ny fot att sitta i....Gillar inte blixtar och åska, det ska man passa sig för.
Stiligt värre med tärnan och genomlysta vingar..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Joakim88 2020-05-24 17:50
Jamen exakt Gunte, man kan ju alltid hoppas!

Japp det ska man verkligen och helst så ska man väl inte gå i en skog heller hehe

Tack ska du ha, de blev bra :)
Vilken hemsk upplevelse med Maja!
Tråkigt att höra om tornfalkarna. Det blev inget för en holk och ett par hos mig heller. Det var också en ny holk uppsatt och parningen har jag på bild. Vet inte vad som hände eller vad det berodde på. Tråkigt när det händer.
Det där såg verkligen inte kul ut för måsen. Hade för mig man använde krokar nu för tiden som löses upp av sig själva. Fast det tar ett tag säkert.
Fina bilder i alla fall och sista var ju speciell :)

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2020-05-25 15:23
Ja den var otäck, vill inte uppleva sånt mer....

Tornfalkarna var riktigt synd, hade verkligen sett fram emot det här.... Får verkligen hoppas på nästa år. Vet inte vad som orsakat misslyckandet, skator? mink/mård? eller misslyckad häckning helt enkelt...
Vad tråkigt att det misslyckades hos dig med ju....

Nej ang måsen så var det ju verkligen synd då den dessutom bara hade ett ben.. Okej det visste jag inte men det är ju jättebra i så fall om det löser upp sig av sig självt på framtida offer...

Tack ska du ha Johnny :)