Vän eller farlig?

Kl. 15:30 då lämnade jag jobbet i full hast och satte kurs mot skogarna och ängar/fälten. Kameran var packad & låg redo i framsätet, Maja var redo efter 2 härliga promenader under frukosten och lunchrasten. Det blev några bilder och för en gång skull så fick jag en ganska så bra närbild på ormvråken som nog måste vara en av våra vanligaste rovfåglar här i Västergötland, och detta bygger inte på någon fakta bara mina egna spekulationer :) Det är något vist med att tillbringa många timmar i vår svenska natur! Många bilder här är tagna på höga ISO tal för att få hyfsat skarpt. Andra har jag haft slutartiden på runt 1/200 för att fösöka hålla nere iso talet/bruset som tranan här tex. Fotat med en kamera och ett objektiv ;)

Finns text under bilderna

Vi börjar med tranan som vandrade och åt på detta fält, stängde av bilen och satt där och njöt av den fina stämningen, någon ormvråk hördes i skogen, någon annan fågel som kvittrade och så denna trana som accepterade att jag fotograferade den :)

Och en bit längre fram satt den på en gren och spanade, denna vackra rovfågel. Och jag gjorde exakt samma sak här som med tranan :)

En Ekorre med någon nöt/kotte i sin mun samt vad jag tror är en större hackspett.

Dovhjortarna

Här hade det att börja ösregna och det blev en vacker stämning när regnet smattrade på biltaket medans hjortarna åt därute på fältet. Och regn gör bilden mer intressant tycker jag :)

Inlagt 2019-08-15 21:10 | Läst 1574 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
En bra bildskörd.
- hawk
Svar från Joakim88 2019-08-15 22:05
Tack så jättemycket Hawk :)
En fin blandning bilder. Tranor är alltid kul och hjortarna i regn blev väldigt bra.
Svar från Joakim88 2019-08-15 22:06
Tack så mycket Peter :)
Blev riktigt nöjd med hjortarna där trots högt ISO tal hehe
Fin bildserie i perfekt väder, enligt mig :)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Joakim88 2019-08-15 22:27
Tack så mycket Gunte & det tyckte jag med :)
Fina bilder! Snyggt med regnet på de sista.

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2019-08-16 09:31
Tack så mycket Johnny, ja det tyckte jag med :)
Jättefina bilder här! Höga ISO betyder ingenting för dessa bilder, dom är riktigt bra ändå! Fotograferar man själv så förstår man precis omständigheterna.. Ormvråken är Sveriges vanligaste rovfågel under sommarhalvåret, övriga årstider gissar jag att Duvhök är den vanligaste..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2019-08-16 13:16
Tack så jättemycket Jan :)
Det var roligt att höra och absolut så är det så :)
Okej tack för den informationen, har dock sett flera ormvråkar förra vintern så antar att vissa stannar i Sverige även då. Duvhöken ser jag sällan men den kanske inte håller sig i skogen häromkring ;)
ehrsa 2019-08-16 13:31
Det är väldigt många Ormvråkar som flyttar nu i september, men ganska många stannar också.. även Fjällvråkarna flyttar, men en hel del stannar.. och gärna söderöver i Sverige! Är vintrarna milda så flyttar ännu färre.. I september nån gång så brukar dom ha 'rovfåglens dag' (tror jag det heter) nere vid Falsterbo, då brukar det vara den tid när flest rovfåglar lämnar landet, och är vädret fint så kan man ibland se nått hundratal rovfåglar som ligger och 'skruvar' samtidigt i uppvindarna högt upp, innan dom flyger över till Danmark! Ofta är det vråkar av olika sorter, men även andra rovfåglar. Jag har själv sett det för längesedan när jag råkade passera där i bil i september 1976.. hade inte ens en analog kamera då..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2019-08-16 13:53
Det är snart som landet börjar bli öde då....
Ja vi får se hur denna vinter kommer att bli :)
Det var något nytt, spännande kanske skulle ta sig en tur nån gång framöver.
Då var det längesedan eller så kanske du inte hade börjat fotografera på den tiden ;)
ehrsa 2019-08-16 17:10
Ja, det var både längesedan och innan jag började fotografera.. det är 43 år sen.. var färdig med 'lumpen' i augusti -76 och tog då lite semester och åkte runt en del i halva Sverige och hade turen att råka passera Falsterbo nån gång i början på september (tror jag) och såg en massa 'skådare' som stod och kikade upp mot den blå himlen.. där låg massor av rovfåglar och skruvade i fint väder.. även en hel del Brun kärrhök och kanske andra arter förutom alla mängder av vråkar, orm, fjäll och bivråkar.. samtidigt kom det många Sparvhökar som sträckte på trädtoppshöjd.. minns att det var mäktigt! Igår var troligen sista gången jag såg 'mina' Tornseglare.. idag har ingen setts till trots fint väder.. men det här är normal tid för dom att lämna!
Hälsn!