Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.se

Ett andra besök på Knuthöjdsmossen

För ganska precis ett år sedan besökte jag Knuthöjdsmossen, det var en fantastisk upplevelse med fullmåne, dimma och smålommar som skrek i natten. Nu bestämde vi oss några stycken från Sala FK att åka dit igen. Det är en bit att åka så för att vara där i tid för soluppgång behövde vi åka redan vid 24-tiden (och då anlände vid 02.30). Tro det eller ej men även den här gången möttes vi av en tät dimma som gav en härlig stämning över mossen. Vilken tur!

På vägen ut på mossen stötte jag på dessa träd

 

Väl på plats känner jag mig lite splittrad av två mål: dels att fotografer dimman över landskapet och dels att fotografera smålommen. För landskapet vill jag ha en vidvinkel och för lommen ett teleobjektiv. Lösning var att fotografera landskapet och inte leta eller vänta på lom men om jag råkade på en lom skulle jag snabbt byta objektiv. Lite stressig strategi men den fungerade.

Jag tycker mycket om stämningen som dimman och mörkret skapar men det gör det samtidigt det ganska svårt att fotograferat då kameran får kämpa för att hitta fokus  (och ibland är det bara att ta till manuellt fokus men den fantastiska funktionen "focus peaking" hjälper till) 

Det var alldeles vindstilla och dimman låg tät och kall i väntan på solen och värmen

 

Efter en stund börjar solen vandring upp över horisonten och molnen färgades mer och mer röda....

Solen som fortfarande ligger under horisonten börjar färga molnen röda

 

...och en liten stund senare exploderade solljuset över mossen. "Morgonstund har guld i mund" brukar man säga och jag förstår verkligen varför!

Obeskrivligt att stå där på mossen när solstrålarna exploderar mellan trädgrenarna och lommen skriker

 

Mitt andra bildmål var smålommen som Knuthöjdsmossen är känd för. Lommens skrik kunde höras över hela mossen men jag kunde bara hitta en fågel i en av tjärnarna. Så den fick mycket uppmärksamhet! Nu är det inte bara att fokusera i dimman som skapar problem utan även höga ISO-tal. För att kunna få lommen på bild i svagt ljus så behöver jag handhålla kameran och därmed ha en kort exponeringstid - för att få ihop detta är det bara att skruva upp ISO-talet; jag började runt 8000 och minskade allt eftersom ljuset ökade. Höga ISO ger brusiga bilder vilket i sin tur negativt påverkar skärpan i bilden - gäller att hitta en hygglig kompromiss. 

En ensam smålog på en spegelblank tjärn täckt av dimma

 

En smålom omgiven av tät dimma

  

Här har jag gått ner lågt för att få med gräskanten i förgrunden

 

Det blev som sagt många bilden på den ensamma lommen som visade upp sig för oss. Bilden nedan är nog min favoritbild av de hundratal jag tog. Det jag försökte göra här för att få balans i bilden var att ha två trädstammarna i bildens övre vänstra hörn och lommen i den undre högra delen. Funderar på att skriva ut och rama in den här bilden...

Min favorit bild från besöket på Knuthöjdsmossen

 

Trots att jag hade med hela "fotoutrustning" experimenterade jag lite mobilen. Jag tar bilder via Lightroom-appen som man kan ställa in i rå-format för att ge lite större flexibilitet i efterbehandling och dessutom synkronisera bilderna direkt till Lightroom på datorn. Fungerade bättre än vad jag förväntade mig i de knepiga ljusförhållandena! Nedan är tre mobilbilder.

När det börjar ljusna så fungerar mobilen riktigt bra

 

Det lågt stående solen lyser genom träden och dimman skapar härliga ljusstrålar

 

Ännu en mobilbild tagen på väg tillbaka till bilen

 

Det blev ett intensivt fotograferande från 02.30 då vi anlände fram till 08-tiden på morgonen då solen kommit upp och den mystiska stämningen på mossen hade försvunnit. Väl hemma igen så var väldigt skönt att sova några timmar.

Det var allt för den här gången!

Johan

Inlagt 2019-07-08 19:25 | Läst 1540 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Det var ingen dålig bildskörd. helt fantastiskt. Ja, det gäller att bestämma sig för vad man ska prioritera annars blir det varken hackat eller malet. Dom här kan du skriva ut allihopa. Jag vill egentligen inte gradera men jag gillar färglösheten i den sjätte bilden.
Sten
Svar från johalenn 2019-07-08 20:52
Tack för din kommentar Sten! Håller med att bilder som är färglösa ofta kan vara intressantare än de med mycket färg.
Oj vilka fina bilder! Mycket stämningsfulla.

MvH
Johnny
Svar från johalenn 2019-07-08 20:52
Tack så mycket för den kommentar Johnny, uppskattas!!
Knuthöjdsmossen i morgonskrud verkar vara något i hästväg, efter att ha sett dina bilder. Jag växte upp i Hällefors och hade ingen aning om vad jag missat i min ungdom. Var nog inte vaken.
Ulf
Svar från johalenn 2019-07-08 20:54
Tack för din kommentar Ulf. Tänkte faktiskt när jag var där att om jag bodde i Hällefors skulle jag nog vara på mossen varje morgon men jag antar att det som ligger nära brukar man missa - man blir hemmablind. Ha det fint!
Fina bilder och ja dimma är utmärkt för foto. Mobilbilderna blev också bra. Bäst gillar jag solen som bryter igenom dimman den i guld och smålomen i dimman
Svar från johalenn 2019-07-08 21:23
Kul att du gillar bilderna! Ha det fint!!
Högsta utdelning på den trippen känns det som.. mycket vackra bilder allihop här, även mobilbilderna!
Hälsn!
Svar från johalenn 2019-07-09 08:54
Tack så mycket för din kommentar Jan!
Oj så vackra bilder, superfint!/ Björn T
Svar från johalenn 2019-07-09 08:55
Tack så mycket Björn!
Här fanns det mycket som smekte ögonen. Men första trädbilden fastnar jag mest för! Den tillägnas en guldstjärna!🌟
Svar från johalenn 2019-07-09 08:57
Kul att du gillar bilderna!
Otroligt fina bilder från mossen och det gäller att vara där vid rätt tillfälle, helst med två kamerahus (jag känner igen dilemmat). Jag tycker första bilden är en höjdare, jag gillar det stående formatet vilket få använder på denna plats. Dessutom den sjätte bilden på lommen som har både detaljerna hos fågeln och den mjuka dimman. Jag kommer att åka dit i sommar men det blir på impuls när vädret ser ut att bli bra.
Hälsningar Lena
Svar från johalenn 2019-07-09 08:59
Tack så mycket för din fina kommentar! Ja, tiden man är där är viktig och tyvärr är det tidiga mornar som är bäst tycker jag...
Härliga dimbilder, med och utan lom..
Mv/Gunte..
Svar från johalenn 2019-07-09 15:42
Tack så mycket Gunte!
Mycket fina bilder allihop ,min gradering 1 4 10 men smaken är som baken delad.
Tommy
Svar från johalenn 2019-07-09 15:43
Tusen tack för din kommentar!
Såg din blogg nu och wow vilka otroligt vackra foton, magiskt alltihop :)