Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.se

Fiskgjusar på Mälaren

I början av Maj gav jag mig iväg för att fotografera fiskgjusar och med lite tur havsörn. Vi åkte ut från Mälarbaden strax innan 6 på morgonen med en temperatur på ett par minusgrader och blåst. Låter kanske inte så skönt men det är ett bra väder för att ta bilder på fiskgjusarna - kylan gör att de behöver äta och vinden att de flyger in från samma håll och lägger man båten rätt dyker de mot båten vilket ofta blir bra bilder (annars dyker de gärna bort från båten och man får mest bilder på fågelrumpor vilket är mindre bra)

På vägen ut till platsen där de häckar så möttes vi av hungriga fiskgjusar så det lovade gott för morgonen!

Spanar efter fisk

På väg ner...

Närmar sig vattenytan...

Nu tar jag dig!!

När fiskgjusen tar fisken sjunker den ner ganska djupt i vattnet och är fisken för stor kan den till och med drunkna om den inte släpper taget. Här är den på väg upp ur vattnet med sitt byte...

Nu gäller det att komma upp i luften igen

På väg upp i luften igen med kraftiga vingslag

Den tunga fisken gör att fiskgjusen får jobba hårt med att lätta och i de första vingslagen slår vingarna i vattnet

Men till sist kommer den upp och ger sig iväg till boet där honan väntar

Fotografera rovfågel tycker jag är krävande då det är mycket väntan och sedan går det plötsligt snabbt och dessutom var ljuset besvärligt den här morgonen och ändrade sig hela tiden och var tidvis ganska starkt och gav ett start motljus. Dessutom hade jag en ny kamera (Nikon D850) som ibland kan vara ett problem innan man vant sig med rattar och knappar, men den underlättade faktisk med ett helt otroligt bra och snabb autofokus och betydligt snabbare seriebildtagning än min gamla kamera (D610). D850 har många pixlar vilket dessutom ger fördelen att jag kan beskära bilderna kraftigt men ändå ha kvar hög upplösning, vilket gör att jag kan komma nära fåglarna på ett sätt som var svårt med min tidigare kamera.

Förutom fiskgjuse dök det andra fåglar mest mås, trut, skarv men även häger och på avstånd havsörn. 

Mina erfarenheter från fotografering

1. Använd teleobjektiv, jag hade mitt Sigma 150-600C (även om fåglarna ibland kom för nära båten)

2. Ställ in kameran på slutarprioritet med en snabb slutartid, runt 1/3000 sek.

3. Ställ in auto-ISO då ljuset ändras och är "fläckigt"

Det var allt för den här gången!

Johan

Inlagt 2019-05-19 12:00 | Läst 1631 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Tjusigt! Fint med det låga ljuset dessutom! D850 verkar tveklöst vara den bästa kameran som Nikon har nu.. Grattis till den!
Hälsn!
Svar från johalenn 2019-05-19 14:25
Tack Jan - kul att du uppskattar bilderna! Nikon D850 är en riktigt bra kamera och jag kom över en begagnad till hyggligt pris nu när z7 finns. Nästa kamerabyte kanske det blir spegellöst även för mig vem vet...
Så fina bilder! Roligt att få se!
Lola
Svar från johalenn 2019-05-19 15:20
Tack så mycket Lola!
Rasande fina bilder, håller med dig om att rovfågelfoto kommer plötsligt och i ögonblicket måste allt fungera. Själv är jag tyvärr sällan bereddd utan står och drömmer. Bilden med frontalporträtt och klor ute är något alldeles extra.
Svar från johalenn 2019-05-19 19:47
Tack så mycket för din kommentar och kul att du gillar bilden!
Härliga actionbilder, särskilt närbilden framifrån, sällan man får en sådan
Svar från johalenn 2019-05-20 08:25
Tack Peter! Det var på grunden av vinden som vi kunde förutsäga från vilket håll de skulle dyka, om det varit vindstilla dyker de helst bort från båten.
Läckra bilder! Framför allt den framifrån med klorna.

MvH
Johnny
Svar från johalenn 2019-05-20 08:25
Tack så mycket Johnny!
Härliga närbilder och fint morgonljus i flera av dina bilder. Jag har provat detta och det är inte så lätt som man kan tro när de kommer störtande. Grattis till andraplatsen i FS Masters, insåg härom dagen att det måste vara du.
Hälsningar Lena
Svar från johalenn 2019-05-22 11:45
Tack så mycket Lena! Jag blev verkligen överraskad av min placering i FS Masters!