Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.se

Fotoresa på Island

I mitten av september åkte vi några stycken från Sala fotoklubb på en fotoresa till Island. Planen var att åka upp längs västkusten till norra Island och sedan tillbaka över höglandet och fotografera så mycket som möjligt under tiden.

Dag 1 (10 sept)

Efter att ha landat på Keflaviks flygplats åkte vi till Grundarfjördur som ligger precis vid det kända och välfotograferade bergstoppen Kirkjufell.

Första natten bodde vi i Grundarfjördur en stad med drygt 800 invånare så i isländska mått en ganska stor stad

Det blev många stopp längs vägen till Grundarfjördur för fotografering av de imponerande vyerna och bergen

Berg fotograferad längs vägen till Grundarfjördur

Bergssida någonstans mellan Reykjavik och  Grundarfjördur som ger en målad känsla

Väl framme vid Grundarfjördur och Kirkjufell fick vi varken någon spektakulär solnedgång eller norrsken som vi hoppats på. Däremot hade vi regn och dimma vilket också passar det Isländska landskapet så jag kände mig nöjd trots allt. Glad att jag innan resan sålt och ersatt mina objektiv mot vädertätade dylika. 

Den klassiska vyn av Kirkjufell - inte så unikt kanske men likväl en vacker plats väl värd ett foto till. Trots det "dåliga" vädret var vi långt ifrån ensamma, bl.a. vad det en foto-workshop på plats (så jag kunde lyssna lite på vad instruktören sa...)

Tog mig lite friheter och klättrade ner till vattenfallet

Dimman och regnet tilltar men här finns det en envis fotograf som tar en sista bild med sin mobiltelefon. Efter denna bild var det dags att bege sig tillbaka till Grundarfjördur och äta middag

Dag 2-3 (11-12 sept)

Tidigt nästa morgon åkte vi väg 570 tvärs över halvön förbi glaciären Snæfellsjökull. Här växlade vädret snabbt med mycket dimma som då och då bröts upp av solen - mycket dramatiskt ljus.

Atlanten tittar fram i ett tillfälligt hål i dimman

Dimman drar in över berget 

Resterna av en snömassa som drar sig tillbaka och överlämnar landskapet åt grönmossa. Tycker att den större stenen i förgrunden liknar en groda - kanske har jag stirrat på bilden lite för länge...

Efter en ordentlig fruktost på hotellet i Grundarfjördur åkte vi en lång etapp till nästa plats Laugar på norra Island. 

Efter en lång bilfärd anländer vi på kvällen till Laugar

På vägen till Laugar blev det många stopp för fotografering så vi var inte framme förens på kvällen

Någonstans i närheten av väg 1 på Islands norra sida

Vi stannade två dagar i Laugar och besökte många platser, bl.a. Godafoss och området runt Myvatn

Det mäktiga vattenfallet Godafoss en riktig kall september morgon

Det ryker, pyser och bubblar i marken vid Namafjall  Hverarond i närheten av Myvatn. Jordens inre känns inte så långt bort. 

Dag 4 (13 sept)

Efter en liten diskussion om av vad våran hyrbil skulle klara av bestämde vi oss för att åka söderut tvärs över höglandet för att övernattning i Fludir. 

Vi lyckades ta oss fram över höglandet och kom fram till Fludir

Höglandet är en märklig plats, en stenöken från en annan planet. Platt, sten och ingen växtlighet

Tomt och platt men ännu finns lite färg på marken. Så här kommer det nog kännas för astronauter som landar på mars skulle jag tro.

Längre upp på höglandet försvann växtligheten men om jag letade kunde jag hitta en liten fläck mossa. Tillsist försvann även mossan. Inte lätt att hitta en buske att kissa bakom...

När vi kommit ner från höglandet sent på eftermiddagen så stannade till vid vatten fallet Gullfoss på vägen till Fludir.

Gullfoss är ett mäktigt vatten fall. Det finns människor på bergskrönet och på högersidan vilket ger skala.

När vi efter vi ätit middag och insett att molnen började skingra sig och det fanns goda chanser att se norrsken begav vi oss på natten tillbaka till Gullfoss. Här hade vi turen med oss med klar (eller halvklar) himmel och ett sprakande norrsken.

Norrskenet var tidvis så starkt att landskapet lystes upp i grönt

Trots viss molnighet lyckades det gröna ljuset tränga igenom

Det blev inte mycket sömn på den här resan och efter norrskensfotograferande begav vi oss till Þingvellir nationalpark för att fotografera soluppgången.

Efter norrskenet vid Gullfoss gav i oss iväg till Þingvellir nationalpark

En lugn och vacker morgon i Þingvellir. I vattnet kunde jag se fiskar simma i det klara vattnet men lyckades inte få dess på bild

Solen är nästan uppe över bergskammen

En vacker men förr i tiden en otäck plats - i vattnet som syns här avrättade man kvinnor genom dränkning (män som skulle avrättas halshöggs en bit bort)

Dag 5 (14 sept)

Efter soluppgången vid Þingvellir  åkte vi tillbaka till hotellet i Fludir för frukost och sedan färd till Reykjavik där vi  spenderade sista natten. På vägen stannade vi och tittade på gejsern Strokkur

Gejsern Strokkur har regelbundna utbrott (c:a var 5 min). Här fanns det många turister! Valde att ta bilden i motljus för att få mer struktur i vattnet samtidigt som all turister som står bakom hamnar i underexponerade delar av bilden och syns inte så mycket.

I Reykjavik var vädret klart och norrskensprognosen god så några av oss gav sig ut i staden för att fotografera norrsken, men jag bestämde mig för att efter en ordentlig middag sova en hel natt istället så från Reykjavik har jag inga bilder.

Dag 6 (15 sept)

På lördagen flög vi trötta och belåtna tillbaka till Sverige efter ett lyckat men intensivt fotoäventyr. Många bilder och lite sömn kan man nog sammanfatta resan med.

Det var allt för den här gången!

/Johan

Utrustning

  • Nikon D610
  • Tamron AF SP 24-70/2.8 Di VC USD G2
  • Tamron AF 70-210/4 Di VC USD
  • Panasonic GX9
  • Panasonic Lumix G X Vario 12-35/2.8 II ASPH
  • Panasonic Lumix G X Vario PZ 45-175/4-5.6 ASPH
  • Stativ
  • Filter: ND8 och CP

Inlagt 2018-09-23 12:05 | Läst 966 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Vilken fin och intressant fotoresa ni gjorde! Riktigt fina bilder du visar här. Blir riktigt sugen på att fota på Island.

Hälsar
Eva
Svar från johalenn   2018-09-23 14:30
Tack så mycket Eva! Island är helt klart värt ett besök även om det är många som är där och fotar kan man alltid hitta ett eget ställe längs vägen.
Hej,
Mycket bra bilder från en fantastisk ö.
Ha det gott
Bob
Svar från johalenn   2018-09-23 14:31
Tack så mycket Bob! Ja, Island är en fantastisk plats.
Synnerligen fint! Spännande natur därtill!
Hälsn!
Svar från johalenn   2018-09-23 14:32
Tack Jan! Island har en väldigt spännande natur som är härlig att utforska.
Oj vilka landskap! Och bilder!
- hawk
Svar från johalenn   2018-09-23 20:21
Tack så mycket!!
Kanonbilder som omedelbart framkallar längtan...tillbaka till denna fantastiska ö. Skulle vilja om inte bosätta mej där åtminstone bo där ett år eller så....
Svar från johalenn   2018-09-23 20:22
Det är en väldigt spännande plats. Skulle inte heller vilja bo där men en dröm vore att kunna resa runt under en längre tid...
Så fina bilder, måste ha varit en upplevelse. Har funderat på Island någon gång. Blev sugen när jag såg bilder av isblock på en svart strand, tror det är i sydöst, men där var ni inte (denna gången)
Svar från johalenn   2018-09-23 20:25
Tack så mycket! Ne, den plats du tänker på ligger längs sydkusten (Jokulsarlon). Vi var där förra året och det är också en intressant plats isberg lossnar från glaciären Vattnajökul och flyter ut till havs där en del blåser tillbaka upp på den svarta sandstranden.
Ett mycket välgjort blogginlägg och en fantastiskt serie bilder. Man blir verkligen sugen på Island när man ser och läser detta.
Hälsningar Lena
Svar från johalenn   2018-09-24 08:17
Tack så mycket för din kommentar - uppskattas!!
Inte mycket att orda om, läckert..
Mv/Gunte..
Svar från johalenn   2018-09-24 12:22
Tack så mycket Gunte!
Oj vilka bilder och resa.
Har varit på Island en gång, tyvärr hade jag ingen chans att styra över vår rutt då och inte heller vädret. Fast vi hade väldigt stadigt väder hela tiden, regn och regn och åter igen regn. Ibland så mycket att sikten var noll.
Efter att ha sett dina bilder så blir jag sugen på att åter vända och kunna åka runt med egen bil, men kan bli svårt, för jag såg att de har restriktioner för hur gammal man får vara för att hyra bil där.
men njuter lite till av dina bilder som tröst.
Svar från johalenn   2018-09-24 12:21
Tack för don kommentar Margareta! Vädret på Island kan vara lite hur som helst. jag har åkt två gånger i båda fallen i mitten av September och vädret har varit helt ok.
48 år sedan jag var på Island(!). Då var det inte lika lätt att ta sig över ön eller runt som det verkar vara nu. Men vädret och fotoställena var nog detsamma. En spännande plats som inbjuder till landskapsfotografi. Och en spännande natur. Fina bilder.
Svar från johalenn   2018-09-26 11:47
Tack för din kommentar. Jag tror att mycket hänt med framkomligheten på 48 år, antar att det inte fanns så många asfalterade vägar då....
Fotar inte så mycket landskap men din berättelse och bilder inspirerar!
Mycket fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från johalenn   2018-09-26 11:48
Tack så mycket Johnny. Kul att du uppskattade inlägget!