Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.se

Fotosafari på Mälaren

Jag tänkte det kunde vara en kul idé att sammanfatta min fotoutflykter i ett bloggformat. Om inte annat för att kunna titta tillbaka och minnas själv. Om det dessutom kan inspirera någon annan är det verkligen en bonus. Får se hur det går med det.

För några veckor sedan (slutet av maj 2018) så åkte jag med birdphotosweden.com för att fotografera fiskgjusar från en båt. Då fåglarna är mest aktiva på morgonen gav vi oss iväg tidigt, riktigt tidigt, båten gick ut redan vid 5-tiden på morgonen. Dimman steg från vattnet och fågellivet hade redan vaknat i den lilla hamnen vid Mälarbaden (Torshälla) när jag kom dit strax efter 4, vilket gav tillfälle att ta en hel del bilder från bryggan redan innan vi gav oss ut på vattnet.

En av dagens favoritbilder (den högst upp) togs redan innan vi gav oss ut. Ibland lönar det sig att vara tidig. Ljus ändrades snabbt som du kan se på de här bilderna.


Väl ute på Mälaren slog turen till och en havsörn var sugen på fisken vi slängde ut från båten. Stora mäktiga fåglar som långsamt glider fram tills det inte går långsamt längre och allt händer på en gång och kameran får jobba hårt.

Fantastiskt att se havsörnen ta fisk på nära håll


Den här dagen var fiskgjusarna inte riktigt på hugget men efter att örnen kommit och tagit fisk två gånger gjorde inte det så mycket. Dessutom blev vi inte helt utan fiskgjuse heller..

Även om fiskgjusen är betydlig mindre än havsörnen är den en mycket imponerande fågel

En och annan mås och trut kom också på bild även om en del såg lite förnärmade ut..

I rätt ljus och tillfälle är även fåglar som trutar och måsar väldigt fina


Det var ett spännande äventyr som jag hoppas göra om igen.

/Johan


Utrustning & inställningar

  • Nikon D610
  • Sigma 150-600/5-6.3 C
  • S-läge med slutartider 1/2500 sek och auto-ISO (eftersom saker händer fort och ljuset ändrar sig snabbt och dessutom handhållet från en båt)


Inlagt 2018-06-09 10:59 | Läst 746 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Wow, vilka vackra bilder du fick. Fantastiskt ljus med härliga nyanser ! Jag som är lite fixerad vid vackra bakgrunder blir ju lite avis nu :-)
Vi var dit i början av september och fotade gjusar, blev en hel del foton så vi blev mer än nöjd men tyvärr inga örnar då. Är sugen på ett till besök men det är så mycket man vill.
Länk till vårt besök.
PS. Bloggandet är en utmärkt "minnesbok" för att minnas vad man gjort.

https://www.fotosidan.se/blogs/imse59/fiskgjusefotografering.htm
Svar från johalenn   2018-06-09 17:39
Tack så mycket Ing-Marie. Tittade precis på dina bilder och tycker de är väldigt bra. Fiskgjusen är en fantastisk vacker fågel.
riktigt läckert! lite avis!
Svar från johalenn   2018-06-09 17:39
Tack Tommy kul att du hittade inlägget :-)
Sista bilden är läcker. Den nästsista bilden är suverän! Värd en applåd! 👏
Svar från johalenn   2018-06-09 17:42
Tack så mycket Ragnar. Håller med dig om att den näst sista bilden blev bra, så pass nöjd att jag försöker få in den i Fotosidan galleri - vi får se hur det går med det...
Fint ljus i bilderna, det är essentiellt. Skarpt skildrade intressanta objekt väl isolerade från bakgrunden. Snyggt!
Svar från johalenn   2018-06-09 17:45
Tack Stefan! Jag håller med att ljuset är helt avgörande för att få "bra" bilder. Tog en hel del bilder på fiskgjusar lite senare men även om fåglarna är skarpa är bilderna inget vidare i den skarpa hårda ljuset. Bilderna ovan togs alla mellan kl 5-7 på morgon.
Fantastiska bilder blev det och jag vet hur nyckfullt det kan vara för jag har testat detta. Jag gillar din näst sista bild och naturligtvis örnen som kom ner och fiskade. Det kan vekar enkelt när man ser andras bilder från liknande utfärder men det är det inte. Bifogar länkar till två tillfällen från samma ställe.
Hälsningar Lena

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/havsornsfamiljen.htm
https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/fotografera-stora-rovfaglar-i-naromradet.htm
Svar från johalenn   2018-06-09 17:50
Tack för din kommentar Lena! Jag håller med att den nästa sista bilden är lite "extra", det är nog fågelns attityd tror jag. Hoppas på att få in den i Fotosidan galleri....

Tittade på dina länkar, fantastisk fina bilder både på fiskgjuse och havsörn!
Många fina actionbilder, fint ljus också.
Svar från johalenn   2018-06-09 19:09
Tack Peter, kul att gillar inlägget!
Toppen bilder! Gillar det fina ljuset. Havsörnen är mäktig. Truten gillar jag också.
Man kanske ska ta och åka en utfärd.

MvH
Johnny
Svar från johalenn   2018-06-09 21:53
Tack Johnny, väl värt en utfärd!