Johan Lennartsson

Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.se

Örnfotografering i Gysinge

På årets andra dag fanns det en plats tillgänglig i örngömslet vid Färnebofjärdens nationalpark strax utanför Gysinge. Det var rejält blåsigt då stormen Alfrida passerade natten mellan  den 1 och 2 januari. Jag var lite orolig att fåglarna inte skulle komma till åteln äta på grund av den fortfarande mycket starka vinden. 

Då örnarna är skygga och inte kommer ner till åteln för att äta om de ser människor så var vi tvungna att gå ut till gömslet medan det fortfarande var mörkt, d.v.s. 07.00. Äntligen på plats kaminen på slagen och termosen fylld av kaffe och vi fotografer fyllda av spänning inför vad dagen ska föra med sig. Nu är det bara att vänta.

Det är inte bara örnar som lockas av maten på åteln utan många andra fåglar och först ut var korparna som kommer i stora antal för att äta frukost. Även om målet med dagen var att se örnar så är även korpar stora och imponerande fåglar och det inte är svårt att förstå att de ofta tar plats i sagor och myter.

Korpar

Först ner på åteln för att äta var korparna. Kan det här vara Hugin och Munin?

Medan korparna mumsade på maten kom örnarna flygande och satte sig i trädtopparna på andra sidan myren. Där satt de länge och så fort de lättade blev de ansatta och jagades bort av en grupp korpar. Jag blev lite orolig att örnarna aldrig skulle lyckas komma ner till åteln och äta.

Träden på andra sidan myren fylldes under den tidiga morgonen med örnar

Helt plötsligt efter att ha suttit stilla och hunsats av korpar bestämmer sig en av örnar för att det är dags att berätta vem som är störst och starkast.

På stolta vingar kastar sig en örn ut för att visa korparna vem som bestämmer

Efter detta startskott så kommer flera örnar ner för att ta del av maten och kameran i gömslet börjar arbeta för högtryck! Äntligen var örnarna här. Mycket imponerande rovfåglar.

Den största och modigaste av dem alla var först nere på grenen i närheten av åteln.

Örnen har precis fått syn på något smaskigt...

..och gör sig reda att ta godbiten...

..och kastar sig från grenen och dyker ner mot åteln för att äta

Bästa biten!

Efter måltiden som intogs på marken är det tid att åter bege sig till grenen!

Men nu har det kommit ner flera hungriga örnar så det blir kamp om de bästa platserna att sitta och vaka över maten.

Mätt och nöjd är det dags att vila en stund innan hela proceduren börjar om igen.

Efter en halvtimmes ätande tappade örnarna lusten och begav sig tillbaka till trädtopparna där de satt ett par timmar innan de blev sugna igen och kom ner till oss vid gömslet för att äta. Så upprepade sig proceduren flera gånger. Som mest fanns det nog 7-8 örnar nere vid åteln på en och samma gång.

Jag kan rekommendera en dag i gömslet vid Gysinge även om det inte alltid kommer örnar. Jag har suttit där två gånger och den första kom tyvärr inga örnar ner till åteln utan satt i trädtopparna hela dagen men så var inte fallet nu senast - så det varierar men spännande är det.

De flesta av bilderna är tagna med 600 mm brännvidd på en fullformats kamera. ISO-talet varierade mellan 800 och 6400 beroende på ljuset som ändrade sig snabbt. Slutartiden varierade mellan 1/500 till 1/1000.

Det var allt för den här gången!

Johan

Utrustning

 • Nikon D610
 • Sigma 150-600/f5-6.3 C
 • Stativ (stativhuvud, fästen fanns i gömslet)
Postat 2019-01-05 10:04 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ny hemsida - www.johanlennartsson.se

För inte så länge sedan insåg jag att det ingick en hemsida i prenumerationen från Adobe. Detta gjorde att jag avslutade min zenfolio-sida och byggde en ny med adobe portfolio. Fungerade ganska bra, lite klumpigt och begränsat ibland om överlag helt ok för mina behov. Vill man ha en försäljningsfunktion och blogg hamnar man i problem.

Den här bilden fick inte vara med i det nya galleriet..

I samband med detta funderade jag lite på vilka bilder som skulle få vara med.... Mina intressen är landskap, vilda djur och flygplan. Flygplanen sticker ut lite så jag bestämde att inte ha med dessa bilder, men jag har ett instagram konto för dessa foton @flygplansbilder det får duga.

Den här är en bild jag gillar men inte heller denna fick vara med i portfolion

Jag vill inte ha för mycket bilder så bestämde mig att ha max 30 st i varje kategori. Väldigt knepigt att välja bilder.... Om några av er på fotosidan skulle vilja ta en titt och ge återkoppling på hur sidan ser ut och om ni inte tycker vissa bilder platsar skulle jag vara mycket tacksam. Skulle vara toppen om ett fräscht, kritiskt och fotointresserat öga vill ta en titt.

Inte heller den här fick följa med till den nya hemsidan

Min sida finns här:

www.johanlennartsson.se

Tack!

Postat 2018-12-04 16:45 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotoresa på Island

I mitten av september åkte vi några stycken från Sala fotoklubb på en fotoresa till Island. Planen var att åka upp längs västkusten till norra Island och sedan tillbaka över höglandet och fotografera så mycket som möjligt under tiden.

Dag 1 (10 sept)

Efter att ha landat på Keflaviks flygplats åkte vi till Grundarfjördur som ligger precis vid det kända och välfotograferade bergstoppen Kirkjufell.

Första natten bodde vi i Grundarfjördur en stad med drygt 800 invånare så i isländska mått en ganska stor stad

Det blev många stopp längs vägen till Grundarfjördur för fotografering av de imponerande vyerna och bergen

Berg fotograferad längs vägen till Grundarfjördur

Bergssida någonstans mellan Reykjavik och  Grundarfjördur som ger en målad känsla

Väl framme vid Grundarfjördur och Kirkjufell fick vi varken någon spektakulär solnedgång eller norrsken som vi hoppats på. Däremot hade vi regn och dimma vilket också passar det Isländska landskapet så jag kände mig nöjd trots allt. Glad att jag innan resan sålt och ersatt mina objektiv mot vädertätade dylika. 

Den klassiska vyn av Kirkjufell - inte så unikt kanske men likväl en vacker plats väl värd ett foto till. Trots det "dåliga" vädret var vi långt ifrån ensamma, bl.a. vad det en foto-workshop på plats (så jag kunde lyssna lite på vad instruktören sa...)

Tog mig lite friheter och klättrade ner till vattenfallet

Dimman och regnet tilltar men här finns det en envis fotograf som tar en sista bild med sin mobiltelefon. Efter denna bild var det dags att bege sig tillbaka till Grundarfjördur och äta middag

Dag 2-3 (11-12 sept)

Tidigt nästa morgon åkte vi väg 570 tvärs över halvön förbi glaciären Snæfellsjökull. Här växlade vädret snabbt med mycket dimma som då och då bröts upp av solen - mycket dramatiskt ljus.

Atlanten tittar fram i ett tillfälligt hål i dimman

Dimman drar in över berget 

Resterna av en snömassa som drar sig tillbaka och överlämnar landskapet åt grönmossa. Tycker att den större stenen i förgrunden liknar en groda - kanske har jag stirrat på bilden lite för länge...

Efter en ordentlig fruktost på hotellet i Grundarfjördur åkte vi en lång etapp till nästa plats Laugar på norra Island. 

Efter en lång bilfärd anländer vi på kvällen till Laugar

På vägen till Laugar blev det många stopp för fotografering så vi var inte framme förens på kvällen

Någonstans i närheten av väg 1 på Islands norra sida

Vi stannade två dagar i Laugar och besökte många platser, bl.a. Godafoss och området runt Myvatn

Det mäktiga vattenfallet Godafoss en riktig kall september morgon

Det ryker, pyser och bubblar i marken vid Namafjall  Hverarond i närheten av Myvatn. Jordens inre känns inte så långt bort. 

Dag 4 (13 sept)

Efter en liten diskussion om av vad våran hyrbil skulle klara av bestämde vi oss för att åka söderut tvärs över höglandet för att övernattning i Fludir. 

Vi lyckades ta oss fram över höglandet och kom fram till Fludir

Höglandet är en märklig plats, en stenöken från en annan planet. Platt, sten och ingen växtlighet

Tomt och platt men ännu finns lite färg på marken. Så här kommer det nog kännas för astronauter som landar på mars skulle jag tro.

Längre upp på höglandet försvann växtligheten men om jag letade kunde jag hitta en liten fläck mossa. Tillsist försvann även mossan. Inte lätt att hitta en buske att kissa bakom...

När vi kommit ner från höglandet sent på eftermiddagen så stannade till vid vatten fallet Gullfoss på vägen till Fludir.

Gullfoss är ett mäktigt vatten fall. Det finns människor på bergskrönet och på högersidan vilket ger skala.

När vi efter vi ätit middag och insett att molnen började skingra sig och det fanns goda chanser att se norrsken begav vi oss på natten tillbaka till Gullfoss. Här hade vi turen med oss med klar (eller halvklar) himmel och ett sprakande norrsken.

Norrskenet var tidvis så starkt att landskapet lystes upp i grönt

Trots viss molnighet lyckades det gröna ljuset tränga igenom

Det blev inte mycket sömn på den här resan och efter norrskensfotograferande begav vi oss till Þingvellir nationalpark för att fotografera soluppgången.

Efter norrskenet vid Gullfoss gav i oss iväg till Þingvellir nationalpark

En lugn och vacker morgon i Þingvellir. I vattnet kunde jag se fiskar simma i det klara vattnet men lyckades inte få dess på bild

Solen är nästan uppe över bergskammen

En vacker men förr i tiden en otäck plats - i vattnet som syns här avrättade man kvinnor genom dränkning (män som skulle avrättas halshöggs en bit bort)

Dag 5 (14 sept)

Efter soluppgången vid Þingvellir  åkte vi tillbaka till hotellet i Fludir för frukost och sedan färd till Reykjavik där vi  spenderade sista natten. På vägen stannade vi och tittade på gejsern Strokkur

Gejsern Strokkur har regelbundna utbrott (c:a var 5 min). Här fanns det många turister! Valde att ta bilden i motljus för att få mer struktur i vattnet samtidigt som all turister som står bakom hamnar i underexponerade delar av bilden och syns inte så mycket.

I Reykjavik var vädret klart och norrskensprognosen god så några av oss gav sig ut i staden för att fotografera norrsken, men jag bestämde mig för att efter en ordentlig middag sova en hel natt istället så från Reykjavik har jag inga bilder.

Dag 6 (15 sept)

På lördagen flög vi trötta och belåtna tillbaka till Sverige efter ett lyckat men intensivt fotoäventyr. Många bilder och lite sömn kan man nog sammanfatta resan med.

Det var allt för den här gången!

/Johan

Utrustning

 • Nikon D610
 • Tamron AF SP 24-70/2.8 Di VC USD G2
 • Tamron AF 70-210/4 Di VC USD
 • Panasonic GX9
 • Panasonic Lumix G X Vario 12-35/2.8 II ASPH
 • Panasonic Lumix G X Vario PZ 45-175/4-5.6 ASPH
 • Stativ
 • Filter: ND8 och CP

Postat 2018-09-23 12:05 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Flygvapnets flygdag på Ärna

Det får bli ett blogginlägg från ytterligare en flygdag. Den 25 augusti hade flygvapnet sin årliga flygdag och den här gången i Uppsala som ligger nära där jag bor. Precis som i mitt tidigare inlägg så använde jag en Nikon D61o med ett Sigma 150-600C objektiv och fotograferade handhållet. Kameran har jag inställd på slutarprioritet på 1/320 sek för propellerplan och 1/1000 sek för jetplan, ISO är inställd på auto så jag inte behöver tänka så mycket på förändringar i ljuset. 

Det skulle vara fantastisk att besöka en flyguppvisning som går på kvällen då ljuset är mjukt och varmt och inte under dagen med ett hårt och besvärligt ljus. Men man får nöja sig med det ljus som finns.

Här följer några bilder från dagen

SK16 Harvard - ett av mina favorit flygplan

Segelflyg

SK50 Safir

J29 Tunnan

J32 Lansen

J35 Draken

AJ37 Viggen

J39 Gripen

Hercules

Förutom flygplan från vårat eget flygvapen så kom det besökare från både danska och finska flygvapnet

F16 Fighting Falcon från det danska flygvapnet

F18 Hornet från det finska flygvapnet

Det var allt för denna gång och nu blir det nog inga fler flyguppvisningar förens nästa sommar!

Postat 2018-08-30 14:41 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Flygfesten 2018

Jag fotograferar mest landskap och natur men av någon anledningen är jag barnsligt förtjust i att fotografera flygplan. Så att åka med kameran på flygdagar är något jag gör så ofta jag får möjlighet. Flygfesten vid Dala-Järna går av stapeln vart tredje år och brukar bjuda på ett spännande och varierande program, så även detta år. 

de Havilland Tiger Moth (1/320 sek, f/6.3, ISO 100, 600 mm)

de Havilland Tiger Moth (1/320 sek, f/6, ISO 100, 480 mm)

Sk 16A Harvard (1/250 sek, f/10, ISO 100, 600 mm)

Sk 16A Harvard (1/250 sek, f/9, ISO 100, 600 mm)

Att fotografera flygplan, speciellt propeller plan, är ganska knepigt: det gäller att ha relativt långa slutartider så att propeller får rörelseoskärpa samtidigt som resten av flygplanet ska bli skarpt. Dessutom använder jag långa brännvidder, ofta runt 600 mm och dessutom handhållet. Jag har funnit att slutartider på 1/250 sek till 1/320 sek är en bra kompromiss, jag skulle vilja ha längre tider för att få mer propeller snurr men då får jag inga skarpa bilder. Även med dessa inställningar blir de flesta bilderna misslyckade, men i mina ögon är en bild på ett flygplan i luften med fryst propeller ännu värre.

Fieseler Fi 156 Storch (1/200 sek, f/10, ISO 100, 260 mm)

Fieseler Fi 156 Storch (1/320 sek, f/7.1, ISO 100, 600 mm)

Fieseler Fi 156 Storch (1/320 sek, f/6.3, ISO 100, 350 mm)

Fokker D VII (1/320 sek, f/7.1, ISO 100, 250 mm)

Betydligt enklare att fota jetplan för då är det bara att använda en slutartid på 1/1000 sek eller snabbare och flygplanen blir skarpa. 

J35 Draken (1/1000 sek, f/6.3, ISO 200, 600 mm)

J39 Gripen (1/1000 sek, f/6.3, ISO 400, 550 mm)

Jag tycker att det är roligast att fotografera historiska flygplan gärna från andra världskriget (så på den här flygdagen var Storken (Fieseler Fi 156 Storch) den stora höjdpunkten för mig) men även konst- och formationsflygning fastnar ibland på bild. 

Thor (1/320 sek, f/6.3, ISO 400, 390 mm)

Baltic Bees (L39 Albatross) (1/1000 sek, f/6.3, ISO 180, 600 mm)

Scandinavian airshow (1/320 sek, f/8.0, ISO 100, 320 mm)

Scandinavian airshow Catwalk (1/320 sek, f/7.1, ISO 100, 600 mm)

Med de långa brännvidderna, långa slutartider och handhållet fotograferande blir de flesta bilderna misslyckade. Från flygfesten kom jag hem med ungefär 1500 bilder och av dessa var 500 hygglig skarpa och utav dessa var kanske 20-30 bilder som jag tycker blev innehållsmässigt bra, så ungefär 1-2% av bilderna. Men å andra sidan räcker det mer några lyckade bilder och det är kanske just jakten på dessa som gör det så spännande att fotografera flygplan.

Kamera inställningar: För att göra det lätt för mig att byta slutartid snabbt använder jag föreställningarna U1 för propellerplan (AF-C, S-prioritet 1/250 sek, auto-ISO) och U2 för jetplan (AF-C, S-prioritet 1/1000 sek, auto-ISO).

/Johan

Nikon D610
Sigma 150-600/f5-6.3 C,
Postat 2018-08-19 19:36 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 Nästa