Johan Lennartsson

Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.com

Fotoresa på Island

I mitten av september åkte vi några stycken från Sala fotoklubb på en fotoresa till Island. Planen var att åka upp längs västkusten till norra Island och sedan tillbaka över höglandet och fotografera så mycket som möjligt under tiden.

Dag 1 (10 sept)

Efter att ha landat på Keflaviks flygplats åkte vi till Grundarfjördur som ligger precis vid det kända och välfotograferade bergstoppen Kirkjufell.

Första natten bodde vi i Grundarfjördur en stad med drygt 800 invånare så i isländska mått en ganska stor stad

Det blev många stopp längs vägen till Grundarfjördur för fotografering av de imponerande vyerna och bergen

Berg fotograferad längs vägen till Grundarfjördur

Bergssida någonstans mellan Reykjavik och  Grundarfjördur som ger en målad känsla

Väl framme vid Grundarfjördur och Kirkjufell fick vi varken någon spektakulär solnedgång eller norrsken som vi hoppats på. Däremot hade vi regn och dimma vilket också passar det Isländska landskapet så jag kände mig nöjd trots allt. Glad att jag innan resan sålt och ersatt mina objektiv mot vädertätade dylika. 

Den klassiska vyn av Kirkjufell - inte så unikt kanske men likväl en vacker plats väl värd ett foto till. Trots det "dåliga" vädret var vi långt ifrån ensamma, bl.a. vad det en foto-workshop på plats (så jag kunde lyssna lite på vad instruktören sa...)

Tog mig lite friheter och klättrade ner till vattenfallet

Dimman och regnet tilltar men här finns det en envis fotograf som tar en sista bild med sin mobiltelefon. Efter denna bild var det dags att bege sig tillbaka till Grundarfjördur och äta middag

Dag 2-3 (11-12 sept)

Tidigt nästa morgon åkte vi väg 570 tvärs över halvön förbi glaciären Snæfellsjökull. Här växlade vädret snabbt med mycket dimma som då och då bröts upp av solen - mycket dramatiskt ljus.

Atlanten tittar fram i ett tillfälligt hål i dimman

Dimman drar in över berget 

Resterna av en snömassa som drar sig tillbaka och överlämnar landskapet åt grönmossa. Tycker att den större stenen i förgrunden liknar en groda - kanske har jag stirrat på bilden lite för länge...

Efter en ordentlig fruktost på hotellet i Grundarfjördur åkte vi en lång etapp till nästa plats Laugar på norra Island. 

Efter en lång bilfärd anländer vi på kvällen till Laugar

På vägen till Laugar blev det många stopp för fotografering så vi var inte framme förens på kvällen

Någonstans i närheten av väg 1 på Islands norra sida

Vi stannade två dagar i Laugar och besökte många platser, bl.a. Godafoss och området runt Myvatn

Det mäktiga vattenfallet Godafoss en riktig kall september morgon

Det ryker, pyser och bubblar i marken vid Namafjall  Hverarond i närheten av Myvatn. Jordens inre känns inte så långt bort. 

Dag 4 (13 sept)

Efter en liten diskussion om av vad våran hyrbil skulle klara av bestämde vi oss för att åka söderut tvärs över höglandet för att övernattning i Fludir. 

Vi lyckades ta oss fram över höglandet och kom fram till Fludir

Höglandet är en märklig plats, en stenöken från en annan planet. Platt, sten och ingen växtlighet

Tomt och platt men ännu finns lite färg på marken. Så här kommer det nog kännas för astronauter som landar på mars skulle jag tro.

Längre upp på höglandet försvann växtligheten men om jag letade kunde jag hitta en liten fläck mossa. Tillsist försvann även mossan. Inte lätt att hitta en buske att kissa bakom...

När vi kommit ner från höglandet sent på eftermiddagen så stannade till vid vatten fallet Gullfoss på vägen till Fludir.

Gullfoss är ett mäktigt vatten fall. Det finns människor på bergskrönet och på högersidan vilket ger skala.

När vi efter vi ätit middag och insett att molnen började skingra sig och det fanns goda chanser att se norrsken begav vi oss på natten tillbaka till Gullfoss. Här hade vi turen med oss med klar (eller halvklar) himmel och ett sprakande norrsken.

Norrskenet var tidvis så starkt att landskapet lystes upp i grönt

Trots viss molnighet lyckades det gröna ljuset tränga igenom

Det blev inte mycket sömn på den här resan och efter norrskensfotograferande begav vi oss till Þingvellir nationalpark för att fotografera soluppgången.

Efter norrskenet vid Gullfoss gav i oss iväg till Þingvellir nationalpark

En lugn och vacker morgon i Þingvellir. I vattnet kunde jag se fiskar simma i det klara vattnet men lyckades inte få dess på bild

Solen är nästan uppe över bergskammen

En vacker men förr i tiden en otäck plats - i vattnet som syns här avrättade man kvinnor genom dränkning (män som skulle avrättas halshöggs en bit bort)

Dag 5 (14 sept)

Efter soluppgången vid Þingvellir  åkte vi tillbaka till hotellet i Fludir för frukost och sedan färd till Reykjavik där vi  spenderade sista natten. På vägen stannade vi och tittade på gejsern Strokkur

Gejsern Strokkur har regelbundna utbrott (c:a var 5 min). Här fanns det många turister! Valde att ta bilden i motljus för att få mer struktur i vattnet samtidigt som all turister som står bakom hamnar i underexponerade delar av bilden och syns inte så mycket.

I Reykjavik var vädret klart och norrskensprognosen god så några av oss gav sig ut i staden för att fotografera norrsken, men jag bestämde mig för att efter en ordentlig middag sova en hel natt istället så från Reykjavik har jag inga bilder.

Dag 6 (15 sept)

På lördagen flög vi trötta och belåtna tillbaka till Sverige efter ett lyckat men intensivt fotoäventyr. Många bilder och lite sömn kan man nog sammanfatta resan med.

Det var allt för den här gången!

/Johan

Utrustning

 • Nikon D610
 • Tamron AF SP 24-70/2.8 Di VC USD G2
 • Tamron AF 70-210/4 Di VC USD
 • Panasonic GX9
 • Panasonic Lumix G X Vario 12-35/2.8 II ASPH
 • Panasonic Lumix G X Vario PZ 45-175/4-5.6 ASPH
 • Stativ
 • Filter: ND8 och CP

Postat 2018-09-23 12:05 | Läst 4377 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Fotografera på djurpark

Jag har precis varit med min dotter på Kolmårdensdjurpark och tänkte skriva lite om att fotografera på en djurpark. Tänker inte gå in på de etiska aspekterna med djurparker utan enbart fokusera på fotograferande. 

Syftet med besöket är så klart inte att fotografera utan att ha kul med min dotter så den ”stora” kameran med tillhörande teleobjektiv fick stanna hemma. Istället tog jag med mig min lilla Panasonic GX9 för lite hade jag  ändå tänkt fotografera. 

Utmaningen med att fotografera på djurpark är att man är där på dagen då ljuset ofta är dåligt och  det är många människor ”i vägen”. För att få hyggliga bilder använder jag ett teleobjektiv som kan isolera djuren från den omgivande miljön, d.v.s. fylla bilden med djuret. En fördel med m4/3 systemet är att även teleobjektiv blir små och lätta så det är inget problem att ha dem med sig, även i glasskön. 

Ett exempel på att fylla bilden med huvudmotivet – tigern. Detta gör att man slipper se konstgjorda vattendrag och annat som ska sysselsätt djuren men som inte blir så bra på bild.  

 

Här är ett annat exempel där jag med hjälp av teleobjektivet kunde isolera motivet från andra delar av miljön den befann sig i (bl.a. värmelampor och annat)


Flamingo Det blir inte så kul bilder på flamingos om man fotograferar dem med människor, sopptunnor, gångvägar, staket m.m. runt omkring. Däremot blir det bättre om jag fyller bilden med en fågel. Bilden är inte från Kolmården utan ett tidigare besök på Eskilstuna Zoo.

Så den ena strategin jag använder för att fotografera i djurpark är att försöka fylla bildytan med djuret för att få bort så mycket som möjligt av en rörig bakgrund. Min andra strategi är att underexponera bilderna något och dessutom mörka ner den omgivande miljön samtidigt som jag gör djuret ljusare  i efterbehandlingen. Dessa två strategier använder jag ofta samtidigt.

En gäspande Surikat


Blå pilgiftsgroda

Utrustningen jag använder begränsar vad jag kan göra. Det är till exempel mycket svårt för GX9 kameran att hinna med och fotografera motiv som rör sig snabbt som fåglar i flykt (åtminstone med mig bakom spakarna). Här fick jag nöja mig med att ta bilder när fåglarna sitter stilla.

På den mäktiga berguven lyckades jag inte ta bilder när den flög utan här fick jag nöja mig med bilder på den stillasittande fågeln

Då bilder tagna på djurparker inte är ”vilda” och alltså inte naturfoto tycker jag också man kan ta ut svängarna lite extra i efterbehandlingen och kanske till och med göra ett montage eller vad man nu vill.

Hjälp noshörningen är lös..

Naturligtvis är den viktigt att inte bli allt för uppslukat av fotograferandet av djur under en familjeutflykt utan också ta bilder som min dotter kallar ”minnesbilder”. På kameran sitter ett teleobjektiv som inte fungerar så bra för dessa bilder, men i fickan finns telefonen och på dagen men starkt ljus blir dessa bilder utmärkta. 

Det var några tankar om att fotografera på djurpark.

/Johan

Utrustningen

 • Panasonic Lumix GX9
 • Panasonic Lumix GX Vario PZ 45-175/4-5.6
 • iPhone 8 ("minnesbilder") 

 

Postat 2018-06-21 06:03 | Läst 2569 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera