Johan Lennartsson

Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.se

Ett besök i Halland

Jag följde med sonen till trakten runt Varberg, han skulle besöka en skateboard festival med jag tog tillfället i akt att besöka naturen i området. Så medan grabben sov på morgonen smög jag ut vid 5-tiden för att fotografera. Första anhalt blev Sumpafallen. En plats som det är svårt att bli besviken på: när jag kom ner till vattnet råkade jag skrämma en Häger som åt frukost - tyvärr ingen bild på fågeln men en otroligt fin upplevelse att se fågeln flyga längs forsen i solljuset denna varma sommarmorgon. Men även utan häger en fantastisk plats att vara när solen är på väg upp!

Sumpafallet I

Sumpafallet II

Efter Sumpafallet så åkte jag till Bosgårdsfallet som låg lite längre bort än jag trodde men vad gör det en tidig morgon när man inte har några måsten. När jag väl var framme så hade det magiska morgonljuset börjat försvinna men ett fint vattenfall var det allt.

Bosgårdsfallet I

Bosgårdsfallet II

Nu var det tid att åka tillbaka till pensionatet och väcka och äta frukost med sonen. Efter lite vila ställdes jag för nästa fotografiska utmaning - hur kan man fånga intressanta naturbilder i hårt dagsljus... Jag gjorde detta på fyra sätt: inne i en bokskog, intima landskap, lång exponering och medvetna kamera rörelser (eller ICM som det kallas ibland). Så här gick det:

Inne i Bokskogen, även om ljuset var hårt försökte jag hitta platser där ljuset hade någon riktning, t.ex. nere i en svacka. Gäller också att passa på att ta bilder om solen går i moln och ljuset blir mjukare!

Åkulla bokskog I

Åkulla bokskog II

Intima landskap, och med menar jag inget annat än att zooma in på små delar av det stora landskapet för att förenkla bilden och hitta små platser med bra ljus. Intima landskap är roliga att leta efter och fotografera. En liten skogsbäck kan te sig som ett stort vattenfall om man tittar noga.

Intimt landskap - en liten bäck fotograferad mitt på dagen

Lång exponering, landskapet kan få en surrealistisk känsla med utslätade vattenytor och utdragna moln. Det knepiga är att få långa exponeringstider när ljuset är starkt: lågt ISO, minsta möjliga bländare och ND filter är receptet. Jag liksom många andra tycker att dessa bilder ofta passar i svartvitt - men just i bilden nedan tyckte jag färgerna passade. Bilden nedan är tagen vid Apelviken i Varberg med många som badade, men eftersom exponering är lång och de flyttar sig så syns de inte på den slutliga bilden -  ser helt tomt ut men så var det alltså inte.

Lång exponering av badplatsen Apelviken

Medvetna kamerarörelser (ICM), är något jag provat lite under sommaren och tycker är väldigt roligt och kan ge riktigt spännande bilder - ibland väldigt abstrakta och nästan alltid med en målerisk känsla. Dessutom passar det bra att experimentera med den typ av bilder i dagsljus. Även här behövs en ganska lång slutartid på någonstans mellan 0.5 - 1.5 sek - tycker jag, så ND filter, lågt ISO och liten bländare behövs. Tänk på att använda den minsta möjliga bländare gör att risken för fula sensorfläckar ökar så det måste man vara på sin vakt!

ICM I - motivet är en liten skogssjö med vass

ICM II - motivet är ett ensamt träd som stod på en höjd i en hästhage

ICM III - hästen i hagen

Det var riktig roligt att åka runt i landskapet runt Varberg och fotografera - många spännande platser att besöka. En liten kreativ bonus var att fundera runt hur man kan skapa intressanta bilder även mitt på dagen med starkt hårt ljus. 

Det var allt för den här gången!

Johan

Postat 2019-08-07 10:07 | Läst 1283 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fotoresa på Island

I mitten av september åkte vi några stycken från Sala fotoklubb på en fotoresa till Island. Planen var att åka upp längs västkusten till norra Island och sedan tillbaka över höglandet och fotografera så mycket som möjligt under tiden.

Dag 1 (10 sept)

Efter att ha landat på Keflaviks flygplats åkte vi till Grundarfjördur som ligger precis vid det kända och välfotograferade bergstoppen Kirkjufell.

Första natten bodde vi i Grundarfjördur en stad med drygt 800 invånare så i isländska mått en ganska stor stad

Det blev många stopp längs vägen till Grundarfjördur för fotografering av de imponerande vyerna och bergen

Berg fotograferad längs vägen till Grundarfjördur

Bergssida någonstans mellan Reykjavik och  Grundarfjördur som ger en målad känsla

Väl framme vid Grundarfjördur och Kirkjufell fick vi varken någon spektakulär solnedgång eller norrsken som vi hoppats på. Däremot hade vi regn och dimma vilket också passar det Isländska landskapet så jag kände mig nöjd trots allt. Glad att jag innan resan sålt och ersatt mina objektiv mot vädertätade dylika. 

Den klassiska vyn av Kirkjufell - inte så unikt kanske men likväl en vacker plats väl värd ett foto till. Trots det "dåliga" vädret var vi långt ifrån ensamma, bl.a. vad det en foto-workshop på plats (så jag kunde lyssna lite på vad instruktören sa...)

Tog mig lite friheter och klättrade ner till vattenfallet

Dimman och regnet tilltar men här finns det en envis fotograf som tar en sista bild med sin mobiltelefon. Efter denna bild var det dags att bege sig tillbaka till Grundarfjördur och äta middag

Dag 2-3 (11-12 sept)

Tidigt nästa morgon åkte vi väg 570 tvärs över halvön förbi glaciären Snæfellsjökull. Här växlade vädret snabbt med mycket dimma som då och då bröts upp av solen - mycket dramatiskt ljus.

Atlanten tittar fram i ett tillfälligt hål i dimman

Dimman drar in över berget 

Resterna av en snömassa som drar sig tillbaka och överlämnar landskapet åt grönmossa. Tycker att den större stenen i förgrunden liknar en groda - kanske har jag stirrat på bilden lite för länge...

Efter en ordentlig fruktost på hotellet i Grundarfjördur åkte vi en lång etapp till nästa plats Laugar på norra Island. 

Efter en lång bilfärd anländer vi på kvällen till Laugar

På vägen till Laugar blev det många stopp för fotografering så vi var inte framme förens på kvällen

Någonstans i närheten av väg 1 på Islands norra sida

Vi stannade två dagar i Laugar och besökte många platser, bl.a. Godafoss och området runt Myvatn

Det mäktiga vattenfallet Godafoss en riktig kall september morgon

Det ryker, pyser och bubblar i marken vid Namafjall  Hverarond i närheten av Myvatn. Jordens inre känns inte så långt bort. 

Dag 4 (13 sept)

Efter en liten diskussion om av vad våran hyrbil skulle klara av bestämde vi oss för att åka söderut tvärs över höglandet för att övernattning i Fludir. 

Vi lyckades ta oss fram över höglandet och kom fram till Fludir

Höglandet är en märklig plats, en stenöken från en annan planet. Platt, sten och ingen växtlighet

Tomt och platt men ännu finns lite färg på marken. Så här kommer det nog kännas för astronauter som landar på mars skulle jag tro.

Längre upp på höglandet försvann växtligheten men om jag letade kunde jag hitta en liten fläck mossa. Tillsist försvann även mossan. Inte lätt att hitta en buske att kissa bakom...

När vi kommit ner från höglandet sent på eftermiddagen så stannade till vid vatten fallet Gullfoss på vägen till Fludir.

Gullfoss är ett mäktigt vatten fall. Det finns människor på bergskrönet och på högersidan vilket ger skala.

När vi efter vi ätit middag och insett att molnen började skingra sig och det fanns goda chanser att se norrsken begav vi oss på natten tillbaka till Gullfoss. Här hade vi turen med oss med klar (eller halvklar) himmel och ett sprakande norrsken.

Norrskenet var tidvis så starkt att landskapet lystes upp i grönt

Trots viss molnighet lyckades det gröna ljuset tränga igenom

Det blev inte mycket sömn på den här resan och efter norrskensfotograferande begav vi oss till Þingvellir nationalpark för att fotografera soluppgången.

Efter norrskenet vid Gullfoss gav i oss iväg till Þingvellir nationalpark

En lugn och vacker morgon i Þingvellir. I vattnet kunde jag se fiskar simma i det klara vattnet men lyckades inte få dess på bild

Solen är nästan uppe över bergskammen

En vacker men förr i tiden en otäck plats - i vattnet som syns här avrättade man kvinnor genom dränkning (män som skulle avrättas halshöggs en bit bort)

Dag 5 (14 sept)

Efter soluppgången vid Þingvellir  åkte vi tillbaka till hotellet i Fludir för frukost och sedan färd till Reykjavik där vi  spenderade sista natten. På vägen stannade vi och tittade på gejsern Strokkur

Gejsern Strokkur har regelbundna utbrott (c:a var 5 min). Här fanns det många turister! Valde att ta bilden i motljus för att få mer struktur i vattnet samtidigt som all turister som står bakom hamnar i underexponerade delar av bilden och syns inte så mycket.

I Reykjavik var vädret klart och norrskensprognosen god så några av oss gav sig ut i staden för att fotografera norrsken, men jag bestämde mig för att efter en ordentlig middag sova en hel natt istället så från Reykjavik har jag inga bilder.

Dag 6 (15 sept)

På lördagen flög vi trötta och belåtna tillbaka till Sverige efter ett lyckat men intensivt fotoäventyr. Många bilder och lite sömn kan man nog sammanfatta resan med.

Det var allt för den här gången!

/Johan

Utrustning

  • Nikon D610
  • Tamron AF SP 24-70/2.8 Di VC USD G2
  • Tamron AF 70-210/4 Di VC USD
  • Panasonic GX9
  • Panasonic Lumix G X Vario 12-35/2.8 II ASPH
  • Panasonic Lumix G X Vario PZ 45-175/4-5.6 ASPH
  • Stativ
  • Filter: ND8 och CP

Postat 2018-09-23 12:05 | Läst 1819 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera