Johan Lennartsson

Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.se

Ett besök i Halland

Jag följde med sonen till trakten runt Varberg, han skulle besöka en skateboard festival med jag tog tillfället i akt att besöka naturen i området. Så medan grabben sov på morgonen smög jag ut vid 5-tiden för att fotografera. Första anhalt blev Sumpafallen. En plats som det är svårt att bli besviken på: när jag kom ner till vattnet råkade jag skrämma en Häger som åt frukost - tyvärr ingen bild på fågeln men en otroligt fin upplevelse att se fågeln flyga längs forsen i solljuset denna varma sommarmorgon. Men även utan häger en fantastisk plats att vara när solen är på väg upp!

Sumpafallet I

Sumpafallet II

Efter Sumpafallet så åkte jag till Bosgårdsfallet som låg lite längre bort än jag trodde men vad gör det en tidig morgon när man inte har några måsten. När jag väl var framme så hade det magiska morgonljuset börjat försvinna men ett fint vattenfall var det allt.

Bosgårdsfallet I

Bosgårdsfallet II

Nu var det tid att åka tillbaka till pensionatet och väcka och äta frukost med sonen. Efter lite vila ställdes jag för nästa fotografiska utmaning - hur kan man fånga intressanta naturbilder i hårt dagsljus... Jag gjorde detta på fyra sätt: inne i en bokskog, intima landskap, lång exponering och medvetna kamera rörelser (eller ICM som det kallas ibland). Så här gick det:

Inne i Bokskogen, även om ljuset var hårt försökte jag hitta platser där ljuset hade någon riktning, t.ex. nere i en svacka. Gäller också att passa på att ta bilder om solen går i moln och ljuset blir mjukare!

Åkulla bokskog I

Åkulla bokskog II

Intima landskap, och med menar jag inget annat än att zooma in på små delar av det stora landskapet för att förenkla bilden och hitta små platser med bra ljus. Intima landskap är roliga att leta efter och fotografera. En liten skogsbäck kan te sig som ett stort vattenfall om man tittar noga.

Intimt landskap - en liten bäck fotograferad mitt på dagen

Lång exponering, landskapet kan få en surrealistisk känsla med utslätade vattenytor och utdragna moln. Det knepiga är att få långa exponeringstider när ljuset är starkt: lågt ISO, minsta möjliga bländare och ND filter är receptet. Jag liksom många andra tycker att dessa bilder ofta passar i svartvitt - men just i bilden nedan tyckte jag färgerna passade. Bilden nedan är tagen vid Apelviken i Varberg med många som badade, men eftersom exponering är lång och de flyttar sig så syns de inte på den slutliga bilden -  ser helt tomt ut men så var det alltså inte.

Lång exponering av badplatsen Apelviken

Medvetna kamerarörelser (ICM), är något jag provat lite under sommaren och tycker är väldigt roligt och kan ge riktigt spännande bilder - ibland väldigt abstrakta och nästan alltid med en målerisk känsla. Dessutom passar det bra att experimentera med den typ av bilder i dagsljus. Även här behövs en ganska lång slutartid på någonstans mellan 0.5 - 1.5 sek - tycker jag, så ND filter, lågt ISO och liten bländare behövs. Tänk på att använda den minsta möjliga bländare gör att risken för fula sensorfläckar ökar så det måste man vara på sin vakt!

ICM I - motivet är en liten skogssjö med vass

ICM II - motivet är ett ensamt träd som stod på en höjd i en hästhage

ICM III - hästen i hagen

Det var riktig roligt att åka runt i landskapet runt Varberg och fotografera - många spännande platser att besöka. En liten kreativ bonus var att fundera runt hur man kan skapa intressanta bilder även mitt på dagen med starkt hårt ljus. 

Det var allt för den här gången!

Johan

Postat 2019-08-07 10:07 | Läst 1280 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ett andra besök på Knuthöjdsmossen

För ganska precis ett år sedan besökte jag Knuthöjdsmossen, det var en fantastisk upplevelse med fullmåne, dimma och smålommar som skrek i natten. Nu bestämde vi oss några stycken från Sala FK att åka dit igen. Det är en bit att åka så för att vara där i tid för soluppgång behövde vi åka redan vid 24-tiden (och då anlände vid 02.30). Tro det eller ej men även den här gången möttes vi av en tät dimma som gav en härlig stämning över mossen. Vilken tur!

På vägen ut på mossen stötte jag på dessa träd

 

Väl på plats känner jag mig lite splittrad av två mål: dels att fotografer dimman över landskapet och dels att fotografera smålommen. För landskapet vill jag ha en vidvinkel och för lommen ett teleobjektiv. Lösning var att fotografera landskapet och inte leta eller vänta på lom men om jag råkade på en lom skulle jag snabbt byta objektiv. Lite stressig strategi men den fungerade.

Jag tycker mycket om stämningen som dimman och mörkret skapar men det gör det samtidigt det ganska svårt att fotograferat då kameran får kämpa för att hitta fokus  (och ibland är det bara att ta till manuellt fokus men den fantastiska funktionen "focus peaking" hjälper till) 

Det var alldeles vindstilla och dimman låg tät och kall i väntan på solen och värmen

 

Efter en stund börjar solen vandring upp över horisonten och molnen färgades mer och mer röda....

Solen som fortfarande ligger under horisonten börjar färga molnen röda

 

...och en liten stund senare exploderade solljuset över mossen. "Morgonstund har guld i mund" brukar man säga och jag förstår verkligen varför!

Obeskrivligt att stå där på mossen när solstrålarna exploderar mellan trädgrenarna och lommen skriker

 

Mitt andra bildmål var smålommen som Knuthöjdsmossen är känd för. Lommens skrik kunde höras över hela mossen men jag kunde bara hitta en fågel i en av tjärnarna. Så den fick mycket uppmärksamhet! Nu är det inte bara att fokusera i dimman som skapar problem utan även höga ISO-tal. För att kunna få lommen på bild i svagt ljus så behöver jag handhålla kameran och därmed ha en kort exponeringstid - för att få ihop detta är det bara att skruva upp ISO-talet; jag började runt 8000 och minskade allt eftersom ljuset ökade. Höga ISO ger brusiga bilder vilket i sin tur negativt påverkar skärpan i bilden - gäller att hitta en hygglig kompromiss. 

En ensam smålog på en spegelblank tjärn täckt av dimma

 

En smålom omgiven av tät dimma

  

Här har jag gått ner lågt för att få med gräskanten i förgrunden

 

Det blev som sagt många bilden på den ensamma lommen som visade upp sig för oss. Bilden nedan är nog min favoritbild av de hundratal jag tog. Det jag försökte göra här för att få balans i bilden var att ha två trädstammarna i bildens övre vänstra hörn och lommen i den undre högra delen. Funderar på att skriva ut och rama in den här bilden...

Min favorit bild från besöket på Knuthöjdsmossen

 

Trots att jag hade med hela "fotoutrustning" experimenterade jag lite mobilen. Jag tar bilder via Lightroom-appen som man kan ställa in i rå-format för att ge lite större flexibilitet i efterbehandling och dessutom synkronisera bilderna direkt till Lightroom på datorn. Fungerade bättre än vad jag förväntade mig i de knepiga ljusförhållandena! Nedan är tre mobilbilder.

När det börjar ljusna så fungerar mobilen riktigt bra

 

Det lågt stående solen lyser genom träden och dimman skapar härliga ljusstrålar

 

Ännu en mobilbild tagen på väg tillbaka till bilen

 

Det blev ett intensivt fotograferande från 02.30 då vi anlände fram till 08-tiden på morgonen då solen kommit upp och den mystiska stämningen på mossen hade försvunnit. Väl hemma igen så var väldigt skönt att sova några timmar.

Det var allt för den här gången!

Johan

Postat 2019-07-08 19:25 | Läst 1294 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Fiskgjusar på Mälaren

I början av Maj gav jag mig iväg för att fotografera fiskgjusar och med lite tur havsörn. Vi åkte ut från Mälarbaden strax innan 6 på morgonen med en temperatur på ett par minusgrader och blåst. Låter kanske inte så skönt men det är ett bra väder för att ta bilder på fiskgjusarna - kylan gör att de behöver äta och vinden att de flyger in från samma håll och lägger man båten rätt dyker de mot båten vilket ofta blir bra bilder (annars dyker de gärna bort från båten och man får mest bilder på fågelrumpor vilket är mindre bra)

På vägen ut till platsen där de häckar så möttes vi av hungriga fiskgjusar så det lovade gott för morgonen!

Spanar efter fisk

På väg ner...

Närmar sig vattenytan...

Nu tar jag dig!!

När fiskgjusen tar fisken sjunker den ner ganska djupt i vattnet och är fisken för stor kan den till och med drunkna om den inte släpper taget. Här är den på väg upp ur vattnet med sitt byte...

Nu gäller det att komma upp i luften igen

På väg upp i luften igen med kraftiga vingslag

Den tunga fisken gör att fiskgjusen får jobba hårt med att lätta och i de första vingslagen slår vingarna i vattnet

Men till sist kommer den upp och ger sig iväg till boet där honan väntar

Fotografera rovfågel tycker jag är krävande då det är mycket väntan och sedan går det plötsligt snabbt och dessutom var ljuset besvärligt den här morgonen och ändrade sig hela tiden och var tidvis ganska starkt och gav ett start motljus. Dessutom hade jag en ny kamera (Nikon D850) som ibland kan vara ett problem innan man vant sig med rattar och knappar, men den underlättade faktisk med ett helt otroligt bra och snabb autofokus och betydligt snabbare seriebildtagning än min gamla kamera (D610). D850 har många pixlar vilket dessutom ger fördelen att jag kan beskära bilderna kraftigt men ändå ha kvar hög upplösning, vilket gör att jag kan komma nära fåglarna på ett sätt som var svårt med min tidigare kamera.

Förutom fiskgjuse dök det andra fåglar mest mås, trut, skarv men även häger och på avstånd havsörn. 

Mina erfarenheter från fotografering

1. Använd teleobjektiv, jag hade mitt Sigma 150-600C (även om fåglarna ibland kom för nära båten)

2. Ställ in kameran på slutarprioritet med en snabb slutartid, runt 1/3000 sek.

3. Ställ in auto-ISO då ljuset ändras och är "fläckigt"

Det var allt för den här gången!

Johan

Postat 2019-05-19 12:00 | Läst 1426 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ormsafari vid Öby kulle

Öby kulle som ligger strax utanför Örebro är en intressant plats på våren om man tycker eller åtminstone är fascinerad av ormar. Platsen är en välkänd övervintringsplats för ormar som söker sig hit då det finns gott om hålor som inte fryser under vintern eller fylls av vatten på våren. När värmen kommer i april tar de sig upp från hålorna för att para sig innan de ger sig iväg till andra platser.  Strövar man omkring så kan man se många ormar - både huggorm och snok. 

Jag gav mig dit i mitten av april (14 april 2019 om ska vara exakt) och även om det inte var så väldigt varmt lyste solen och ormar hade tagit sig upp ur marken för att para sig.

Kärlekskranka huggormar

Två kärlekskranka huggormar. Hanen uppvaktade honan med stor intensitet men hon blev inte så imponerad och efter en stund ringlade hon sakta iväg och lämnade honom kvar ensam. Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/7.1, 1/640 sek, ISO 200) 

När jag anlände till Öby kulle strax efter lunch upptäckte jag snart att jag inte var den enda som var där för att titta på ormar. Det var dessutom en stort gäng fotografer där för att ta bilder. Några våghalsar låg i gräset och solade...

När jag gav mig iväg var jag inte helt säker på vilket objektiv som skulle vara bäst - hade undersökt saken på nätet men inte hittat några tydliga förslag. En sak var säker att någon form av teleobjektiv ville jag ha då jag inte tänkte krypa ner bredvid ormarna med ett makro: jag tog med mig både mitt Sigma 150-500 C och Tamron 70-210/f4. Både dessa objektiv kom till användning. Då ljuset varierade och ormarna flyttade sig mellan ljusa och mörka områden ställde jag in kameran på slutarprioritet med auto-ISO - detta fungerade bra för mig. Jag använde enpunkts-autofokus då det gäller att få ormens öga i fokus, resten av kroppen tycker jag är mindre viktig men är ögat ur fokus är bilden missad. 

När bild på huggormshonan där man tydligt ser vertikala pupill som gör att de ser lite läskiga ut. Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/6.3, 1/640 sek, ISO 200) 

Här en bild på den övergivna huggormshanen. När honan försvunnit uppmärksammade han kanske de 7-8 fotograferna som satt och beskåda hans misslyckade uppvaktning och surnade till och rulla ihop sig. Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/7.1, 1/1600sek, ISO 640) 

Efter att ha spenderat en lång tid med att betrakta de uppvaktande huggormarna vandrade jag iväg en bit för att hitta flera ormar. Såg inga. Men om man bara stannar upp och tittar så ser man fler och fler dyka upp i gräset runt omkring

En huggorm gömmer sig i vegetationen. Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/6.3, 1/3200 sek, ISO 1800) 

Jag såg mest huggormar men jag lyckades även få en snok på bild, även om den var liten. Här kom tamron 70-210/4 objektiv till nytta då snokarna höll till inne i en buske så jag var tvungen att gå närmare än vad jag gjorde med huggormarna.

En liten snok tittar fram mellan löv och grenar. Tillskillnad från huggormen har snoken runda pupiller. Nikon D850 + Tamron 70-210/4 (@185 mm,  f/4, 1/1600 sek, ISO 280) 

Förutom att få ormens öga i fokus så ville jag fånga dess tunga men här misslyckades jag. I början använde jag en slutartid på 1/640 sek men insåg att detta inte var snabbt nog för att frysa tungan så jag ändrade till 1/1600 sek och sedan till 1/3200 sek. Dessvärre hade ormarna inte tungan ute på mina bilder med snabbare slutartid. Nedan är en bild med huggormens tunga tagen vid 1/640 sek men tungan blev inte skarp och lite svår att se....blir till att återvända nästa år.....

Lipande huggorm . Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/6.3, 1/3200 sek, ISO 1600) 

Jag kan rekommendera en tur till Öby kulle i april om du vill se och fotografera ormar - mycket ormar men även andra fotografer.  En liten bonus är att Kvismaren med dess fågeltorn ligger på gångavstånd om man runda av med lite fågelfotograferande efter ormarna. När jag var där kunde man förutom gäss och andra sjöfåglar som jag inte kan namnge även se havsörn.

Mina erfarenheter efter orm-fotograferande vid Öby kulle:

1. Använd teleobjektiv mellan 200-600 mm (eller mer om du har)

2. Ställ in kameran på slutarprioritet med en snabb slutartid, runt 1/2000 sek.

3. Ställ in auto-ISO då ljuset ändras och är "fläckigt"

5. Använd en fokuspunkt för att få ormens öga i fokus

Det var allt för den här gången!

Johan

Postat 2019-05-04 12:49 | Läst 944 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tidig morgon vid Knuthöjdsmossen

Jag hade sett fantastiska bilder från Knuthöjdsmossen och blev riktigt sugen på att själv åka dit, och i början av juli blev det till sist en tur dit. Eftersom det från mig i Heby till Knuthöjdsmossen (som ligger vid Hällefors) är en biltur på ungefär 2.5 timmar och jag ville vara där tidigt så blev det att sätt klockan på 00.00 (jag gick och la mig kl. 20.00 för få lite sömn…). Tack och lov fick jag sällskap av en annan fotoentusiast vilket underlättade bilresan ordentligt.  Det gick förvånansvärt bra att vakna och köra så vi anländer strax innan 03.00 utan problem. Innan fotoäventyret börjar blev det kaffe och smörgås.

 

När vi kom till Knuthöjdsmossen strax innan 03.00 var det fortfarande så mörkt det kan bli under en svensk sommarnatt. Dimma över mossen och en klar himmel.

Panasonic GX9 + Panasonic Lumix G Vario 12-25/2.8 (@ 1/3 sek, ISO 200, f/8.0, 12 mm) + stativ

Smålommarna var vakna men ganska svårfotade i dimman och mörkret...

Nikon D610 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@ 1/320 sek, ISO 800, f/6.3, 600 mm)

Det blev en härlig gyllene färg på ljuset när solen började stiga på himlen även om den här inte kommit fram över skogskanten ännu

Panasonic GX9 + Panasonic Lumix G Vario 12-25/2.8 (@ 1/3 sek, ISO 200, f/8.0, 28 mm) + stativ

När vi kommer ut på mossen ser vi en fantastisk morgondimma och annars en klar himmel – bra förutsättningar för spännande ljus när solen kommer upp. Det är helt tyst förutom Smålommens läten. En magisk naturupplevelse. Efter en stund har även ett par andra fotografer kommit ut på mossen för att ta bilder av smålommen. 

Ljuset börjar komma fram så det är hög tid för älvorna att sluta dansa 

Panasonic GX9 + Panasonic Lumix G Vario 12-25/2.8 (@ 0.4 sek, ISO 200, f/8.0, 16 mm) + stativ

Dimman ligger tät över det spegelblanka vattnet i en av mossens många tjärnar och gölar

Panasonic GX9 + Panasonic Lumix G Vario 12-25/2.8 (@ 1/3 sek, ISO 200, f/8.0, 31 mm) + stativ


Solen kämpar sig så sakta upp över horisonten

Panasonic GX9 + Panasonic Lumix G Vario 12-25/2.8 (@ 1/80 sek, ISO 200, f/8.0, 17 mm) + stativ

Jag vandrade mellan gölar och tog bilder tills jag knappt visste var jag varit...

Panasonic GX9 + Panasonic Lumix G Vario 12-25/2.8 (@ 1/8 sek, ISO 200, f/8.0, 12 mm) + stativ

Nu kommer solen fram över skogskanten

Panasonic GX9 + Panasonic Lumix G Vario 12-25/2.8 (@ 1/8 sek, ISO 200, f/8.0, 16 mm) + stativ

Mäktiga solstrålar skjuter fram mellan träden i det dimmiga landskapet

Panasonic GX9 + Panasonic Lumix G Vario 12-25/2.8 (@ 1/200 sek, ISO 200, f/8.0, 21 mm) + stativ

Efter att ha vandrat runt en stund och fotograferat både landskap och smålom så började solen komma upp över trädtopparna. Ett mäktigt skådespel börjande när solens strålar trängde igenom dimman. Ungefär kl. 8 kände vi att det fina ljuset hade försvunnit och mycket av magin var borta även om naturen även nu är imponerande, men kanske inte gör sig så bra på bild. Tid att åka hem. När jag kommer tillbaka hem så ligger familjen fortfarande och sover och inte märkt att jag varit borta…

Den här bilden tog jag innan solen brutit fram. Svårt att fokusera i den mörka dimmiga landskapet. Dessutom var jag tvungen att använda högt ISO då jag inte använde stativ.

Nikon D610 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@ 1/320 sek, ISO 1000, f/6.3, 600 mm)

Smålom i gyllene morgonljuset 

Nikon D610 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@ 1/1000 sek, ISO 500, f/6.3, 600 mm)

Det brukar heta att "morgonstund har guld i mun" och jag kan bara hålla med

Nikon D610 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@ 1/500 sek, ISO 640, f/14, 600 mm)

När väl solen kommit upp försvann dimman snabbt. Det var ett fint ljus en stund till och lättre omständigheter för fotograferande när det blev ljusare och dimman försvunnit

Nikon D610 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@ 1/1000 sek, ISO 1000, f/6.3, 600 mm)

Jag kan verkligen rekommendera en tur till Knuthöjdsmossen och under den tidiga morgonen är stämningen fantastisk, hur det är på kvällen vet jag inte. 

/Johan

Utrustningen

  • Panasonic Lumix GX9 (för Landskap)
  • Panasonic Lumix GX Vario 12-35/2.8
  • Nikon D610 (för fågel)
  • Sigma 150-600/5-6.3 C
Postat 2018-07-26 20:49 | Läst 1321 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa