Johan Lennartsson

Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.se

Fotografera på djurpark

Jag har precis varit med min dotter på Kolmårdensdjurpark och tänkte skriva lite om att fotografera på en djurpark. Tänker inte gå in på de etiska aspekterna med djurparker utan enbart fokusera på fotograferande. 

Syftet med besöket är så klart inte att fotografera utan att ha kul med min dotter så den ”stora” kameran med tillhörande teleobjektiv fick stanna hemma. Istället tog jag med mig min lilla Panasonic GX9 för lite hade jag  ändå tänkt fotografera. 

Utmaningen med att fotografera på djurpark är att man är där på dagen då ljuset ofta är dåligt och  det är många människor ”i vägen”. För att få hyggliga bilder använder jag ett teleobjektiv som kan isolera djuren från den omgivande miljön, d.v.s. fylla bilden med djuret. En fördel med m4/3 systemet är att även teleobjektiv blir små och lätta så det är inget problem att ha dem med sig, även i glasskön. 

Ett exempel på att fylla bilden med huvudmotivet – tigern. Detta gör att man slipper se konstgjorda vattendrag och annat som ska sysselsätt djuren men som inte blir så bra på bild.  

 

Här är ett annat exempel där jag med hjälp av teleobjektivet kunde isolera motivet från andra delar av miljön den befann sig i (bl.a. värmelampor och annat)


Flamingo Det blir inte så kul bilder på flamingos om man fotograferar dem med människor, sopptunnor, gångvägar, staket m.m. runt omkring. Däremot blir det bättre om jag fyller bilden med en fågel. Bilden är inte från Kolmården utan ett tidigare besök på Eskilstuna Zoo.

Så den ena strategin jag använder för att fotografera i djurpark är att försöka fylla bildytan med djuret för att få bort så mycket som möjligt av en rörig bakgrund. Min andra strategi är att underexponera bilderna något och dessutom mörka ner den omgivande miljön samtidigt som jag gör djuret ljusare  i efterbehandlingen. Dessa två strategier använder jag ofta samtidigt.

En gäspande Surikat


Blå pilgiftsgroda

Utrustningen jag använder begränsar vad jag kan göra. Det är till exempel mycket svårt för GX9 kameran att hinna med och fotografera motiv som rör sig snabbt som fåglar i flykt (åtminstone med mig bakom spakarna). Här fick jag nöja mig med att ta bilder när fåglarna sitter stilla.

På den mäktiga berguven lyckades jag inte ta bilder när den flög utan här fick jag nöja mig med bilder på den stillasittande fågeln

Då bilder tagna på djurparker inte är ”vilda” och alltså inte naturfoto tycker jag också man kan ta ut svängarna lite extra i efterbehandlingen och kanske till och med göra ett montage eller vad man nu vill.

Hjälp noshörningen är lös..

Naturligtvis är den viktigt att inte bli allt för uppslukat av fotograferandet av djur under en familjeutflykt utan också ta bilder som min dotter kallar ”minnesbilder”. På kameran sitter ett teleobjektiv som inte fungerar så bra för dessa bilder, men i fickan finns telefonen och på dagen men starkt ljus blir dessa bilder utmärkta. 

Det var några tankar om att fotografera på djurpark.

/Johan

Utrustningen

  • Panasonic Lumix GX9
  • Panasonic Lumix GX Vario PZ 45-175/4-5.6
  • iPhone 8 ("minnesbilder") 

 

Postat 2018-06-21 06:03 | Läst 1110 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fågelsafari i Uppsala Stadsskog

Även i det här inlägget hamnar fokus på fåglar, men nu på småfåglar. En tidig morgon innan jobbet tog jag med mig kameran och spenderade ett par timmar i Stadsskogen i Uppsala (som ligger precis bredvid mitt jobb).

Livet på en pinne


Svartvitflugsnappar hona

Skogen sjuder av liv på morgonen; fåglar sjunger, fångar insekter och matar sin ungar. Fåglarna i Stadsskogen är vana vid människor och är inte skygga så man kan lätt komma nära. Dessutom finns det många fågelholkar så man vet var fåglarna finns och att de kommer tillbaka även om de flyger iväg. 


Taltrasten gör sig hörd


Som vanligt är det ljuset som gör bilden och för att få bra bilder behöver man vara där tidigt. Jag var där mellan 6 och 8 på morgonen och redan vid 8-tiden börjar ljuset bli stark och hårt vilket inte är så lätt att fotografera i - och tur var väl det för jag behövde återvända till jobbet…

Frukosten fixad

Om jag sitter alldeles still ser han mig nog inte tror jag den här koltrasten tänkte...

Om du liksom jag jobbar eller bor i Uppsala är Stadsskogen en rolig och tillgänglig plats att gå på småfågelsafari i.

Mycket färg i skogen men en del bilder passar i svartvitt speciellt när ljuset börjar bli hårt 

/Johan


Utrustning och inställningar

  • Nikon D610
  • Sigma 150-600/5-6.3 C
  • S-läge med slutartider 1/500 sek och auto-ISO (då ljuset ändras snabbt under morgonen)
Postat 2018-06-15 21:44 | Läst 827 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fotosafari på Mälaren

Jag tänkte det kunde vara en kul idé att sammanfatta min fotoutflykter i ett bloggformat. Om inte annat för att kunna titta tillbaka och minnas själv. Om det dessutom kan inspirera någon annan är det verkligen en bonus. Får se hur det går med det.

För några veckor sedan (slutet av maj 2018) så åkte jag med birdphotosweden.com för att fotografera fiskgjusar från en båt. Då fåglarna är mest aktiva på morgonen gav vi oss iväg tidigt, riktigt tidigt, båten gick ut redan vid 5-tiden på morgonen. Dimman steg från vattnet och fågellivet hade redan vaknat i den lilla hamnen vid Mälarbaden (Torshälla) när jag kom dit strax efter 4, vilket gav tillfälle att ta en hel del bilder från bryggan redan innan vi gav oss ut på vattnet.

En av dagens favoritbilder (den högst upp) togs redan innan vi gav oss ut. Ibland lönar det sig att vara tidig. Ljus ändrades snabbt som du kan se på de här bilderna.


Väl ute på Mälaren slog turen till och en havsörn var sugen på fisken vi slängde ut från båten. Stora mäktiga fåglar som långsamt glider fram tills det inte går långsamt längre och allt händer på en gång och kameran får jobba hårt.

Fantastiskt att se havsörnen ta fisk på nära håll


Den här dagen var fiskgjusarna inte riktigt på hugget men efter att örnen kommit och tagit fisk två gånger gjorde inte det så mycket. Dessutom blev vi inte helt utan fiskgjuse heller..

Även om fiskgjusen är betydlig mindre än havsörnen är den en mycket imponerande fågel

En och annan mås och trut kom också på bild även om en del såg lite förnärmade ut..

I rätt ljus och tillfälle är även fåglar som trutar och måsar väldigt fina


Det var ett spännande äventyr som jag hoppas göra om igen.

/Johan


Utrustning & inställningar

  • Nikon D610
  • Sigma 150-600/5-6.3 C
  • S-läge med slutartider 1/2500 sek och auto-ISO (eftersom saker händer fort och ljuset ändrar sig snabbt och dessutom handhållet från en båt)


Postat 2018-06-09 10:59 | Läst 1051 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera