Johan Lennartsson

Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.se

Örnfotografering i Gysinge

På årets andra dag fanns det en plats tillgänglig i örngömslet vid Färnebofjärdens nationalpark strax utanför Gysinge. Det var rejält blåsigt då stormen Alfrida passerade natten mellan  den 1 och 2 januari. Jag var lite orolig att fåglarna inte skulle komma till åteln äta på grund av den fortfarande mycket starka vinden. 

Då örnarna är skygga och inte kommer ner till åteln för att äta om de ser människor så var vi tvungna att gå ut till gömslet medan det fortfarande var mörkt, d.v.s. 07.00. Äntligen på plats kaminen på slagen och termosen fylld av kaffe och vi fotografer fyllda av spänning inför vad dagen ska föra med sig. Nu är det bara att vänta.

Det är inte bara örnar som lockas av maten på åteln utan många andra fåglar och först ut var korparna som kommer i stora antal för att äta frukost. Även om målet med dagen var att se örnar så är även korpar stora och imponerande fåglar och det inte är svårt att förstå att de ofta tar plats i sagor och myter.

Korpar

Först ner på åteln för att äta var korparna. Kan det här vara Hugin och Munin?

Medan korparna mumsade på maten kom örnarna flygande och satte sig i trädtopparna på andra sidan myren. Där satt de länge och så fort de lättade blev de ansatta och jagades bort av en grupp korpar. Jag blev lite orolig att örnarna aldrig skulle lyckas komma ner till åteln och äta.

Träden på andra sidan myren fylldes under den tidiga morgonen med örnar

Helt plötsligt efter att ha suttit stilla och hunsats av korpar bestämmer sig en av örnar för att det är dags att berätta vem som är störst och starkast.

På stolta vingar kastar sig en örn ut för att visa korparna vem som bestämmer

Efter detta startskott så kommer flera örnar ner för att ta del av maten och kameran i gömslet börjar arbeta för högtryck! Äntligen var örnarna här. Mycket imponerande rovfåglar.

Den största och modigaste av dem alla var först nere på grenen i närheten av åteln.

Örnen har precis fått syn på något smaskigt...

..och gör sig reda att ta godbiten...

..och kastar sig från grenen och dyker ner mot åteln för att äta

Bästa biten!

Efter måltiden som intogs på marken är det tid att åter bege sig till grenen!

Men nu har det kommit ner flera hungriga örnar så det blir kamp om de bästa platserna att sitta och vaka över maten.

Mätt och nöjd är det dags att vila en stund innan hela proceduren börjar om igen.

Efter en halvtimmes ätande tappade örnarna lusten och begav sig tillbaka till trädtopparna där de satt ett par timmar innan de blev sugna igen och kom ner till oss vid gömslet för att äta. Så upprepade sig proceduren flera gånger. Som mest fanns det nog 7-8 örnar nere vid åteln på en och samma gång.

Jag kan rekommendera en dag i gömslet vid Gysinge även om det inte alltid kommer örnar. Jag har suttit där två gånger och den första kom tyvärr inga örnar ner till åteln utan satt i trädtopparna hela dagen men så var inte fallet nu senast - så det varierar men spännande är det.

De flesta av bilderna är tagna med 600 mm brännvidd på en fullformats kamera. ISO-talet varierade mellan 800 och 6400 beroende på ljuset som ändrade sig snabbt. Slutartiden varierade mellan 1/500 till 1/1000.

Det var allt för den här gången!

Johan

Utrustning

  • Nikon D610
  • Sigma 150-600/f5-6.3 C
  • Stativ (stativhuvud, fästen fanns i gömslet)
Postat 2019-01-05 10:04 | Läst 902 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera