Johan Lennartsson

Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.se

Fiskgjusar på Mälaren

I början av Maj gav jag mig iväg för att fotografera fiskgjusar och med lite tur havsörn. Vi åkte ut från Mälarbaden strax innan 6 på morgonen med en temperatur på ett par minusgrader och blåst. Låter kanske inte så skönt men det är ett bra väder för att ta bilder på fiskgjusarna - kylan gör att de behöver äta och vinden att de flyger in från samma håll och lägger man båten rätt dyker de mot båten vilket ofta blir bra bilder (annars dyker de gärna bort från båten och man får mest bilder på fågelrumpor vilket är mindre bra)

På vägen ut till platsen där de häckar så möttes vi av hungriga fiskgjusar så det lovade gott för morgonen!

Spanar efter fisk

På väg ner...

Närmar sig vattenytan...

Nu tar jag dig!!

När fiskgjusen tar fisken sjunker den ner ganska djupt i vattnet och är fisken för stor kan den till och med drunkna om den inte släpper taget. Här är den på väg upp ur vattnet med sitt byte...

Nu gäller det att komma upp i luften igen

På väg upp i luften igen med kraftiga vingslag

Den tunga fisken gör att fiskgjusen får jobba hårt med att lätta och i de första vingslagen slår vingarna i vattnet

Men till sist kommer den upp och ger sig iväg till boet där honan väntar

Fotografera rovfågel tycker jag är krävande då det är mycket väntan och sedan går det plötsligt snabbt och dessutom var ljuset besvärligt den här morgonen och ändrade sig hela tiden och var tidvis ganska starkt och gav ett start motljus. Dessutom hade jag en ny kamera (Nikon D850) som ibland kan vara ett problem innan man vant sig med rattar och knappar, men den underlättade faktisk med ett helt otroligt bra och snabb autofokus och betydligt snabbare seriebildtagning än min gamla kamera (D610). D850 har många pixlar vilket dessutom ger fördelen att jag kan beskära bilderna kraftigt men ändå ha kvar hög upplösning, vilket gör att jag kan komma nära fåglarna på ett sätt som var svårt med min tidigare kamera.

Förutom fiskgjuse dök det andra fåglar mest mås, trut, skarv men även häger och på avstånd havsörn. 

Mina erfarenheter från fotografering

1. Använd teleobjektiv, jag hade mitt Sigma 150-600C (även om fåglarna ibland kom för nära båten)

2. Ställ in kameran på slutarprioritet med en snabb slutartid, runt 1/3000 sek.

3. Ställ in auto-ISO då ljuset ändras och är "fläckigt"

Det var allt för den här gången!

Johan

Postat 2019-05-19 12:00 | Läst 1438 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ormsafari vid Öby kulle

Öby kulle som ligger strax utanför Örebro är en intressant plats på våren om man tycker eller åtminstone är fascinerad av ormar. Platsen är en välkänd övervintringsplats för ormar som söker sig hit då det finns gott om hålor som inte fryser under vintern eller fylls av vatten på våren. När värmen kommer i april tar de sig upp från hålorna för att para sig innan de ger sig iväg till andra platser.  Strövar man omkring så kan man se många ormar - både huggorm och snok. 

Jag gav mig dit i mitten av april (14 april 2019 om ska vara exakt) och även om det inte var så väldigt varmt lyste solen och ormar hade tagit sig upp ur marken för att para sig.

Kärlekskranka huggormar

Två kärlekskranka huggormar. Hanen uppvaktade honan med stor intensitet men hon blev inte så imponerad och efter en stund ringlade hon sakta iväg och lämnade honom kvar ensam. Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/7.1, 1/640 sek, ISO 200) 

När jag anlände till Öby kulle strax efter lunch upptäckte jag snart att jag inte var den enda som var där för att titta på ormar. Det var dessutom en stort gäng fotografer där för att ta bilder. Några våghalsar låg i gräset och solade...

När jag gav mig iväg var jag inte helt säker på vilket objektiv som skulle vara bäst - hade undersökt saken på nätet men inte hittat några tydliga förslag. En sak var säker att någon form av teleobjektiv ville jag ha då jag inte tänkte krypa ner bredvid ormarna med ett makro: jag tog med mig både mitt Sigma 150-500 C och Tamron 70-210/f4. Både dessa objektiv kom till användning. Då ljuset varierade och ormarna flyttade sig mellan ljusa och mörka områden ställde jag in kameran på slutarprioritet med auto-ISO - detta fungerade bra för mig. Jag använde enpunkts-autofokus då det gäller att få ormens öga i fokus, resten av kroppen tycker jag är mindre viktig men är ögat ur fokus är bilden missad. 

När bild på huggormshonan där man tydligt ser vertikala pupill som gör att de ser lite läskiga ut. Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/6.3, 1/640 sek, ISO 200) 

Här en bild på den övergivna huggormshanen. När honan försvunnit uppmärksammade han kanske de 7-8 fotograferna som satt och beskåda hans misslyckade uppvaktning och surnade till och rulla ihop sig. Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/7.1, 1/1600sek, ISO 640) 

Efter att ha spenderat en lång tid med att betrakta de uppvaktande huggormarna vandrade jag iväg en bit för att hitta flera ormar. Såg inga. Men om man bara stannar upp och tittar så ser man fler och fler dyka upp i gräset runt omkring

En huggorm gömmer sig i vegetationen. Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/6.3, 1/3200 sek, ISO 1800) 

Jag såg mest huggormar men jag lyckades även få en snok på bild, även om den var liten. Här kom tamron 70-210/4 objektiv till nytta då snokarna höll till inne i en buske så jag var tvungen att gå närmare än vad jag gjorde med huggormarna.

En liten snok tittar fram mellan löv och grenar. Tillskillnad från huggormen har snoken runda pupiller. Nikon D850 + Tamron 70-210/4 (@185 mm,  f/4, 1/1600 sek, ISO 280) 

Förutom att få ormens öga i fokus så ville jag fånga dess tunga men här misslyckades jag. I början använde jag en slutartid på 1/640 sek men insåg att detta inte var snabbt nog för att frysa tungan så jag ändrade till 1/1600 sek och sedan till 1/3200 sek. Dessvärre hade ormarna inte tungan ute på mina bilder med snabbare slutartid. Nedan är en bild med huggormens tunga tagen vid 1/640 sek men tungan blev inte skarp och lite svår att se....blir till att återvända nästa år.....

Lipande huggorm . Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/6.3, 1/3200 sek, ISO 1600) 

Jag kan rekommendera en tur till Öby kulle i april om du vill se och fotografera ormar - mycket ormar men även andra fotografer.  En liten bonus är att Kvismaren med dess fågeltorn ligger på gångavstånd om man runda av med lite fågelfotograferande efter ormarna. När jag var där kunde man förutom gäss och andra sjöfåglar som jag inte kan namnge även se havsörn.

Mina erfarenheter efter orm-fotograferande vid Öby kulle:

1. Använd teleobjektiv mellan 200-600 mm (eller mer om du har)

2. Ställ in kameran på slutarprioritet med en snabb slutartid, runt 1/2000 sek.

3. Ställ in auto-ISO då ljuset ändras och är "fläckigt"

5. Använd en fokuspunkt för att få ormens öga i fokus

Det var allt för den här gången!

Johan

Postat 2019-05-04 12:49 | Läst 948 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera