Johan Lennartsson

Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.se

Guckuskor vid Måsjön

För några veckor sedan (9 juni) var vi några tappra själar från Biofoto Uppland som trotsade myggorna och begav oss till naturreservatet vid Måsjön för att fotografera Guckuskor (latin för "liten sko"). Guckuskor är en viltväxande orkidé och upplands största bestånd finns just vid Måsjön så ont om blommor hade vi inte. 

Visst var blommorna vackra men jag upptäckte ganska snart att det var svårare än jag trott att få bra bilder på dem. Lösningen var att försöka hitta en ensam blomma, lägga sig på marken och leta efter en så lugn bakgrund som möjligt och sedan använda kort skärpedjup för att verkligen sudda ut kaoset i bakgrunden, men ändå behålla tillräckligt för att få blomman till största del skarp.  

Nästa utmaning var ljuset: solljuset kom och gick och var ofta hårt och "fläckigt" vilket inte fungerade så bra för den bild jag hade i tanken. Men då-och-då försvann solen bakom moln och ljuset blev mjukt och fint och då tog jag mina bilder.

 Så till sist mina tips för att fotografera Guckusko eller vilken blomma som helst

1. Använd ett makroobjektiv (eller annat objektiv med kort närgräns) så du kan fylla bildrutan med motivet

2. Hitta en blomma som står för sig själv, här gör det inget om det är lite gräs och liknande framför blomman utan det ger mest en skön mjukhet till bilden.

3. Lägg dig på marken så kameran kommer på samma höjd som blomman du tänker fotografera

4. Ha en stor bländare så att bakgrunden blir mjuk och ur fokus

5. Bilden blir bättre i mjukt ljus som man kan hitta tidigt på morgnen eller sent kvällen. Vill du fotografera under dagen (som jag gjorde med Guckuskona) så är mulna dagar bäst tycker jag.

6. Om det är mörkt var inte rädd att dra upp ISO-talet om det behövs.

Tack för den här gången!
Johan

Postat 2019-06-27 14:45 | Läst 1100 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera