Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.com

Meningen men bilden?

I fotosammanhang brukar man prata om att det är viktigt att bilder berättar en historia, s.k. ”storytelling”. Jag håller med om att ett tydligt motiv som har en berättelse gör bilden stark. Men bakgrund till detta kan det vara svårt att erkänna att jag inte alltid vet vad mina bilder handlar om. Ibland är det enkelt men oftast inte. Min fotografiska strategi är enkel. Jag beger mig till en plats och när jag ser något som tilltalar mig så försöker jag jobba med olika kompositioner runt motivet tills jag hittar en bild som jag tycker om. Jag tycker själv att jag har en god uppfattning om det tekniska runt att ta bilden,  som t.ex. om jag behöver ta flera bilder med olika exponeringstid om motivet innehåller både ljusa och mörka partier för att senare blanda dessa i efterbehandlingen eller om jag behöver fokusstacka för att få en bild med skärpa i både bakgrund och förgrund. Jag kan också visualisera väl vad jag kan och vill göra i efterbehandling redan när jag tar bilden. Så detta känner jag mig trygg med.

Det jag känner mig osäker på är varför jag tog bilden. Det var ett vackert motiv som ser bra ut, men räcker det? Ofta tänker jag att det gör det. Jag vet att jag dras till lite mörkare och stämningsfulla bilder och ibland tänker jag att stämningen är motivet. Mina bilder är ofta inte svårare än så.

Men jag känner ibland att bilderna borde ha en djupare mer filosofisk mening eller budskap. Men det har de inte alltid. För mig är det nog glädjen av att hitta en stämningsfull eller vacker del av naturen som driver mig att ta bilden.

Behöver bilder ha en mening eller djupare budskap? Eller är det nog att avbilda en del av naturen? Vad tycker du?

Inlagt 2022-05-14 21:08 | Läst 245 ggr. | Permalink
Det här är intressanta saker, det här med bildens betydelser. Det som händer när bilden är publicerad. Mer sånt.
/Gunnar S
Svar från johalenn 2022-05-15 07:29
tack Gunnar. Jo jag har börjat fundera lite runt detta, men varför tog jag bilden. Ibland delar jag bilder och många sådana sidor vill gärna ha en liten beskrivning av bilden och hur den kom till. Skriva ner det tekniska är lätt men inte alltid när jag försöker skriva varför jag tog bilden....
Hej Johan
Din vackra bild berättar om sol, tallar, granar i bakgrunden och en barrig skogsmark. Tallen i förgrunden, belyst i motljus har av någon anledning delats i två. Tallen är troligen planterad av en människa. Det är början på berättelsen jag ser. Kanske inte så lätt att se om man inte vistas i skog….
Ha det bra
Svar från johalenn 2022-05-15 07:31
Tack Jerry! Ibland när jag delar bilder på olika nätsidor så vill de gärna ha en beskrivning av bilden och hur den kom till. Jag förstår detta och läser gärna sådant om andra bilder. Men efter att jag fyllt i de tekniska detaljerna känner jag ibland att jag inte har något om varför jag tog bilden. Spelar så klart igen roll men jag tycker det är intressant att det kan vara så.
En mening eller ett budskap måste inte alltid vara djupt. Sök inget djup där inget djup finns, som Ingmar Bergman sa en gång i tiden.

Bilden är stark, livskraftig och monumental. Ett par står där tillsammans, i ett gnistrande ljus.
Svar från johalenn 2022-05-15 07:35
Tack för din kommentar Terje! Jag håller helt med och vill absolut inte söka djup där inget djup finns. Men det slår mig ibland när jag vill ladda upp en bild på någon nätsida att de ofta vill ha en liten text om hur och varför bilden kom till. Hur och det tekniska är lätt att berätta men ibland känner jag mig själv inte klar med varför. Detta spelar så klart ingen roll bara jag tycker om min bild men jag känner att det är en intressant fråga. Jag har inga svar men jag känner att om jag funderar lite runt detta, även utan att få något resultat, kan det ge mig något i mitt bildskapande... Inget jag grubblar över men funderar lite då och då det gör jag.
Terje Hellesø 2022-05-15 23:04
Att helt enkelt bjuda på sig själv och den egna entusiasmen kan vara nog så förlösande för en annan att läsa. Det kan smitta av sig. 😊
När jag tittar på andras bilder brukar jag ganska ofta fråga mig vad syftet med bilden är, och blir besviken om jag inte kan komma på det. Bilder är ju kommunikation så det kan bli "varför sa han så?" om jag inte förstått.
Själv gör jag som du, plåtar det som tilltalar mig utan att veta varför (fast ibland vet jag varför.) Då får man börja analysera sina känslor och sig själv, sinnesstämningen kan göra mycket för en bild. Och det behöver ju inte handla om där och då, man kan ju ha upplevt något på vägen dit som påverkar hur man känner.

Ha det gott! /Thomas
Svar från johalenn 2022-05-15 13:17
Du sätter fingret på en grej jag funderar runt: foto är visuell kommunikation och "borde" man inte då ha ett budskap att kommunicera? Ibland känner jag att jag har det men i andra fall inte... Det är inte så att jag grubblar över detta men då och då funderar jag lite runt det för jag har en känsla av att när jag kan formulera ett svar till mig själv på detta kommer ett genombrott i mitt bildskapande. Eller jag hoppas det :-)
"Behöver bilder ha en mening eller djupare budskap?" frågar du

mening tror jag de flesta bilder har, medvetet eller omedvetet

meningen är sannolikt den att du vill ge andra en bra stund, visa något du känner dig nöjd med och uttryckt på ett för dig eller objektet fördelaktigt sätt

då blir det tråkigt, tycker jag, med dessa likes - men viktigt med kommentarer och hur många som sett just din bild - det blir tävling och inte uttryck med kvalitet

djupare budskap går fram om du har behov av eller förmågan att förmedla det,
att du hittar ditt uttryck
alla kända fotografer har sitt eget uttryck - därför känner vi igen dom och dras till deras bilder - deras bild lämnar en på något sätt berörd
Paul Hansens djupt känsliga krigsbilder tex - Tuija Lindströms kvinnobilder oa

jag tror att dom flesta bilder har något djupare budskap - men det är bara när jag fångas av det som jag ser det - för mig kan det leda både till insikter och minnesresor, skam och skuld, glädje eller humor - vackert mm

en helt alldaglig bild kan fånga mitt intresse när jag tittar igenom dagens bilder - jag fångas av en bild, stannar upp och börjar se - reser runt i bilden - ser inte alltid med en gång vad den väcker hos mig, men det kommer och det är som en liten film - det är att förmedla något via sitt uttryck - fotografiet, bilden

om det inte är reklam eller politik med manipulativa budskap och mening

intressant tema du tar upp
jag tycker oftast att fotografen syns lite i sina bilder - din bild väcker tom en liten berättelse
/inger
Svar från johalenn 2022-05-16 11:34
Tack för intressanta och välformulerade kommentar Inger!