Titta gärna in på min hemsida för mer bilder - johanlennartsson.se

Ormsafari vid Öby kulle

Öby kulle som ligger strax utanför Örebro är en intressant plats på våren om man tycker eller åtminstone är fascinerad av ormar. Platsen är en välkänd övervintringsplats för ormar som söker sig hit då det finns gott om hålor som inte fryser under vintern eller fylls av vatten på våren. När värmen kommer i april tar de sig upp från hålorna för att para sig innan de ger sig iväg till andra platser.  Strövar man omkring så kan man se många ormar - både huggorm och snok. 

Jag gav mig dit i mitten av april (14 april 2019 om ska vara exakt) och även om det inte var så väldigt varmt lyste solen och ormar hade tagit sig upp ur marken för att para sig.

Kärlekskranka huggormar

Två kärlekskranka huggormar. Hanen uppvaktade honan med stor intensitet men hon blev inte så imponerad och efter en stund ringlade hon sakta iväg och lämnade honom kvar ensam. Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/7.1, 1/640 sek, ISO 200) 

När jag anlände till Öby kulle strax efter lunch upptäckte jag snart att jag inte var den enda som var där för att titta på ormar. Det var dessutom en stort gäng fotografer där för att ta bilder. Några våghalsar låg i gräset och solade...

När jag gav mig iväg var jag inte helt säker på vilket objektiv som skulle vara bäst - hade undersökt saken på nätet men inte hittat några tydliga förslag. En sak var säker att någon form av teleobjektiv ville jag ha då jag inte tänkte krypa ner bredvid ormarna med ett makro: jag tog med mig både mitt Sigma 150-500 C och Tamron 70-210/f4. Både dessa objektiv kom till användning. Då ljuset varierade och ormarna flyttade sig mellan ljusa och mörka områden ställde jag in kameran på slutarprioritet med auto-ISO - detta fungerade bra för mig. Jag använde enpunkts-autofokus då det gäller att få ormens öga i fokus, resten av kroppen tycker jag är mindre viktig men är ögat ur fokus är bilden missad. 

När bild på huggormshonan där man tydligt ser vertikala pupill som gör att de ser lite läskiga ut. Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/6.3, 1/640 sek, ISO 200) 

Här en bild på den övergivna huggormshanen. När honan försvunnit uppmärksammade han kanske de 7-8 fotograferna som satt och beskåda hans misslyckade uppvaktning och surnade till och rulla ihop sig. Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/7.1, 1/1600sek, ISO 640) 

Efter att ha spenderat en lång tid med att betrakta de uppvaktande huggormarna vandrade jag iväg en bit för att hitta flera ormar. Såg inga. Men om man bara stannar upp och tittar så ser man fler och fler dyka upp i gräset runt omkring

En huggorm gömmer sig i vegetationen. Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/6.3, 1/3200 sek, ISO 1800) 

Jag såg mest huggormar men jag lyckades även få en snok på bild, även om den var liten. Här kom tamron 70-210/4 objektiv till nytta då snokarna höll till inne i en buske så jag var tvungen att gå närmare än vad jag gjorde med huggormarna.

En liten snok tittar fram mellan löv och grenar. Tillskillnad från huggormen har snoken runda pupiller. Nikon D850 + Tamron 70-210/4 (@185 mm,  f/4, 1/1600 sek, ISO 280) 

Förutom att få ormens öga i fokus så ville jag fånga dess tunga men här misslyckades jag. I början använde jag en slutartid på 1/640 sek men insåg att detta inte var snabbt nog för att frysa tungan så jag ändrade till 1/1600 sek och sedan till 1/3200 sek. Dessvärre hade ormarna inte tungan ute på mina bilder med snabbare slutartid. Nedan är en bild med huggormens tunga tagen vid 1/640 sek men tungan blev inte skarp och lite svår att se....blir till att återvända nästa år.....

Lipande huggorm . Nikon D850 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@600 mm,  f/6.3, 1/3200 sek, ISO 1600) 

Jag kan rekommendera en tur till Öby kulle i april om du vill se och fotografera ormar - mycket ormar men även andra fotografer.  En liten bonus är att Kvismaren med dess fågeltorn ligger på gångavstånd om man runda av med lite fågelfotograferande efter ormarna. När jag var där kunde man förutom gäss och andra sjöfåglar som jag inte kan namnge även se havsörn.

Mina erfarenheter efter orm-fotograferande vid Öby kulle:

1. Använd teleobjektiv mellan 200-600 mm (eller mer om du har)

2. Ställ in kameran på slutarprioritet med en snabb slutartid, runt 1/2000 sek.

3. Ställ in auto-ISO då ljuset ändras och är "fläckigt"

5. Använd en fokuspunkt för att få ormens öga i fokus

Det var allt för den här gången!

Johan

Inlagt 2019-05-04 12:49 | Läst 1149 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Bild 1 - en giftigt läcker ormbild!
Svar från johalenn 2019-05-04 14:37
tack så mycket Ragnar!
Otroligt vackra ormbilder! Jag gillar speciellt bilderna där det bara är orm som fyller ut hela bildfältet.
Hälsningar Lena
Svar från johalenn 2019-05-04 16:10
Tusen tack för din kommentar Lena!
Ormar är nog det värsta jag vet! Försöker gå med tunga steg i naturen för att de ska bli rädda och försvinna. Vet inte om det fungerar men jag inbillar mig det iaf. Trots detta kan jag inte låta bli att fascineras, och rysa, av dina bilder. Fantastiskt fint fångade! Bild 2 är ju bara helt otrolig med den skärpan på ögat.
Svar från johalenn 2019-05-04 18:40
Tack Christer! Jag håller med att ormar är ganska läskiga djur men jag tycker samtidigt att de är otroligt fascinerande. Samtidigt är det bra att det var ganska svalt så de var långsamma i sina rörelse...