Skiftande beroende på vad jag prövar.

IR med Lightroom

#2382176

Julafton vid midsommar har fått min Sony A100 konverterad för IR fotografering. Efter en hel del tvekan över kostnader och vart jag skulle våga skicka min A100 så beslöt jag mig för ACS i Storbrittanien kolla länk;

http://www.advancedcameraservices.co.uk/

Jag är helnöjd så långt 330 pund kostade manövern och då gick de igenom hela huset och bytte det som behövdes tom gummeringen på utsidan byttes - allt till priset för arbetet?! Totalrenovering mao..

#2382192

Nu över till bilderna som poppar ut. Så här långt har jag kommit med Lr. Går det bättre? Tips tas emot med stort nöje. Lr är lättjobbat så frågan är om det verkligen är nödvändigt att Ps:a eller Gimpa? Svartvitt går ju alltid att fixa men vill hellst ha färg.

Vitballans

Kom på ett tips för att få mindre rosa bilder dirrekt ur kameran - vitballansera mot gräsmattan. Se resultat nedan.

Färgkanalbyte

äntligen tog jag mig samman och bytte röd och blå kanal. Resultat ser du nedan;

Stångby mosse

Har nu genomfört färkanalbyte på min första bild i denna bloggen och resultatet följer nedan;

Vilken är bäst, värt jobbet gå genom PS2?

Med denna bild så slutar jag detta inlägg.

Inlagt 2011-06-26 15:41 | Läst 2042 ggr. | Permalink
Trevligt, har själv funderat på att IRkonvertera min EOS 30D.
Det har dock runnit ur i sanden...
För egen del skulle jag dragit ner färgmättnaden i den gröna kanalen och jobbat med Dodge/Burn(skugga/efterlys) i PS.
Mvh
Rickard
Tack för tipset. Låt sanden rinna vidare till ett nytt beslut?!
Har varit grymt sugen på att konvertera min Pentax K20D till IR, men det har inte blivit av. Nu blir jag sugen igen :)
Själv har jag kört all efterbearbetning i PS, vänder normalt röd och blå kanal, och använder nivåer för att få en neutral grå färg i löv/gräs.
/Peter
Svar från bengtjurs 2011-06-27 12:06
Kom och tänka på det, hur är det med objektiv? Vilka ägnar sig bäst för IR?
Vil man göra svartvita IR-bilder kan man få till det rätt bra i Lightroom, men då det inte går att göra kanalbyte så måste man ta till Photoshop - och då kan man lika gärna fixa resten där. Googlar man runt lite kan man hitta en del bloggar mm som förklarar bra hur man kan göra. Jag brukar lägga på lite "Diffuse Glow" för att få den där lite spöklika suddigheten tex.