Bråkdelar av en sekund

Ett nytt steg i mitt fotograferande och en utmaning för 2020 att publicera en bild om dagen. Det kommer att vara bilder från natur och djur, mest fåglar.

Bråkdelar Dag 18 - Sen målgång

Det blev en sen målgång med Dag 18, lördagens bild.
När både inspiration och tid rinner iväg så sitter jag där med insikten att efter dagens bild återstår 348 bilder i projektet En Bild om Dagen...

Vädret var inte till mycket hjälp, gråmulet så det räckte och blev över. Hunden behöver få komma ut några gånger om dagen och han är lätt att leka med. Kanske kunde jag få några bra lekbilder. Ljuset var inte det bästa så även om bilderna såg bra ut räckte inte det. Provade att lätta upp ljuset med blixten och tog en serie. De bilder blev bättre, men jag hade inte tid att göra redigeringsjobbet i lördags.

Dagens bild (18/366) storpudeln Aldo.

Postat 2020-01-20 20:53 | Läst 792 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bråkdelar Dag 17 - Mer godis

Nu var det slut på mitt julgodis.
Kulor av fikon, mandelmassa och cognac doppade i mörk choklad.
Receptet fick jag av Eva, som jag jobbat mycket ihop med på mitt gamla jobb, när min enhet hade julbordsknytis. Det blir verkligen roligt när 50 personer från olika håll ordnar knytkalas. Många goda rätter helt enkelt.
Eva och jag pratade om bra julgodis och hennes favorit var hemlagade chokladkulor med fikon, mandelmassa och cognac. Det lät väldigt gott. Själv kan jag inte vara utan finska julstjärnor av plommonsylt och smördeg.
Julgodiset var så gott att jag bestämt att göra mer när det tog slut och nu var det dags. Så fåglarna får vänta.

Dagens bild (17/366) - Mer julgodis.

Postat 2020-01-17 22:35 | Läst 957 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bråkdelar Dag 16 - Dagens fågel: Stenknäck

Några kanske undrar varför jag mest fotograferar fåglar.
I år har jag börjat med utmaningen En Bild om Dagen. Vilka motiv jag skulle presentera visste jag inte (det vet jag fortfarande inte). Det kräver lite extra, mest att ta med kameran och passande objektiv. Att det blir många fågelbilder är inte så konstigt för en fotograferande fågelskådare. I år avser jag att vara mer aktiv under hela året än tidigare. Det finns faktiskt en hel del fåglar att titta på även så här års i Sverige. Flest i södra delen av landet... I Stockholmsområdet får man leta lite mer. Till sin hjälp och för rapportering av observationer är det många som använder Artportalen som är en databas som drivs av Sveriges Lantbruks Universitet (SLU). Artportalen innehåller information om alla i Sverige förekommande arter och artgrupper. Alla kan hjälpa till att rapportera sina fynd i naturen vare sig det är fåglar, fiskar, svampar, kärlväxter, alger eller grod och kräldjur. Ta gärna en titt på artportalen.se.

I dag hade jag ett ärende till Hagby Återvinningsanlägning. När det var klart passade det bra att ta en sväng till andra sidan; Hagby Ekopark. Där finns en stor återvunnen kulle, med lite våtmark och träd samt en fågelmatning. Det var ovanligt många grönfinkar där, de är mindre vanliga idag än för några år sedan.
Passa förresten på att mata fåglarna redan nu så dom kan hitta till din matning när det är dags för årets fågelbordsräkning av fåglar i slutet av januari.

Själv fick jag se en ny art för året och äntligen fotografera den: Stenknäcken, den satt högt upp i ett träd och gick inte att skilja från de fåglarna utan kikare.


Detta är Dagens bild.

I morgon blir det något annat.

Postat 2020-01-16 22:44 | Läst 1259 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bråkdelar Dag 15 - Besök på fågelmatningen.

Passade på att ta med kameran när jag skulle fylla på fågelmat och hugga lite ved till braskaminen. Det är få matgäster som vågar komma fram när jag är på tomten. De kan vara skygga, tycker de borde känna igen gubben som kommer med maten.
När jag höll på att plocka ihop kom en större hackspett på besök, han hade nog märkt att jag fyllt på med frön. Han är lite skygg och det blev lite av kurragömma bakom frömataren.

Den här får bli Dagens bild (15/366)

- OK, är du klar snart så man kan få äta lite?




- Jasså, du är kvar fortfarande, tycker du kan gå nu...


- Ska kolla vad som finns i trädet. Det är viktigt med varierad kost har dom visst tvittrat om...
- Ja, inte han den amerikanska spetten förstås. Han trummar bara på om allt möjligt strunt...

Tack för besöket, det var intressant information!
Hannu

Postat 2020-01-15 22:08 | Läst 1067 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bråkdelar Dag 14 - Regnruskig skymning.

Mulet väder övergående i regn under dagen och ett huvud utan bilder för projektet var utgångsläget för dagen. Nog med hundbilder för stunden även om jag tog några på förmiddagen. En tur söder om stan för att träffa några andra seniorer var planerad, men de var inget uppenbart motiv för dagens bild. Snarare ett projekt för en serie porträtt.
I regnvädret på hemvägen blev det en slags gatufoto. Det kändes som att en begränsad färgskala var något för dagen. Med lite bearbetning i Lightroom fick jag fram en bättre känsla i bilderna.

Norra tornen vid Torsgatan-Norra Stationsgatan.

E4 Järva Krog.

E4 Sollentuna.

Den sista bilden får vara dagens bild 14/366.

Postat 2020-01-14 22:36 | Läst 840 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa