Någon bild. Någon tanke. Lite skrot.

Fantastiska skanner

En skolåda med ärvda bilder kan ge många timmars sysselsättning. Nu sitter jag med bilder från en av min mammas kusiner och många av bilderna saknar någon som helst ledtrådar till vad de föreställer. Men det är roligt att klura, gissa och lägga ihop till slutsatser.

Morfars bror var handlare i Edsbyn. Jag kan av bildhögen räkna ut att han hade en handel av klassiskt snitt  men senare moderniserade och byggde nytt.

Här står de då, till höger morfars bror Carl Johansson och bredvid honom hans fru Tilda, i den gamla affären. Böjd framför dem kan jag bara gissa att det är deras son, och mammas kusin, Ingmar. Det som är så fantastiskt när man skannar bilder är att de lätt går att förstora och det går att hitta detaljer som knappt var urskiljningsbara på originalet. Originalet - pappersbilden - till den här fina affärsmiljön är litet, knappt 5x8 cm. Ofta är bilderna ännu mindre.

Den här bilden kommer också från ett inskannat pappersoriginal. Fotot var rätt illa åtgånget och det går säkert att restaurera bättre än vad jag gjort här. Men på den digitaliserade versionen går det faktiskt att rätt bra att se och identifiera personerna vilket näst intill var omöjligt på papperskopian. Jag har aldrig träffat Tilda men efter att ha titta på flera bilder i högen kan jag ändå se att det är hon som sitter till vänster på trappen utanför affären. Nu vet jag tyvärr inte vilka de andra är men bilden är ändå intressant, för mig.

Skannar vidare.

Inlagt 2016-05-27 14:53 | Läst 1105 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad fint! Jag har en del sånt på vinden också, efter pappa. Borde ta tag i det någon gång...
Svar från Kristoffer Jäderberg 2016-05-30 20:17
Ja gör det Fredrik! Det är verkligen roligt att se vad man får fram. Kanske något oväntat?
Kul att "se" dig förresten :-)