Skrotbilder

Någon bild. Någon tanke. Lite skrot.

Lilla stugan i blått

När det jagas älg i skogarna gäller det att hålla sig på rätt sida om stigarna och klockslagen. Jag kom ut rätt sent igår men hittade stugan jag letade och den var fin.

Eller stugan var nog fin för 50 år sedan. Nu kan man ana det som har varit fint men för en skrotromantiker kan ju det också vara fint.

Vem bodde då här, nedanför berget, i en liten stuga med ett litet stall och några små åkrar? Det vet jag inte än men bitarna brukar falla på plats efterhand. Än så länge finns bara en bild av dem som bodde här skapad av min fantasi.

Bilderna blev rätt blåa. Det beror nog både på den sena eftermiddagen och att jag envisas med sol på vitbalansskalan. Mycket i stugan gick också i blått så någon form av konsekvens var det nog i det.

Ja tack då lilla stuga. Det var trevligt. Vi ses nog!

Postat 2014-10-26 21:36 | Läst 2114 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Byn som nästan inte finns

Vad är en by och när slutar en by vara by? Det bodde nog inte så många på detta ställe i Hälsingland, på gränsen mot Dalarna. Kanske kan man inte kalla det för by, snarare en gård eller boställe men vem är jag att besluta det. Vi säger by.

När de byggde ny skola i grannbyn på 1930-talet passade de också på att bygga väg till trakten och efter det flyttade alla ifrån de små otillgängliga byarna. Nya skolan gjorde de snart bärlådor av, några hus blev så småningom nedmonterade och flyttade medan andra blev kvar, fast utan sina människor. Åkrarna kan man numera bara ana.

Det känns som att det är på vippen att hinna se. Om några år till när de sista väggarna fallit och mossa ligger över spishällarna ska du verkligen veta var du ska leta. Men det var där de bodde och det är nog nästan ingen by längre.

Postat 2014-03-03 20:16 | Läst 2592 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Live view - hurra!

Så länge jag bara läste om finessen Live View kändes den lite onödig och mest en grej för kompaktkameran men nu när jag använt den en tid på en Canon EOS 40D så är det annorlunda. Jag hyllar Live View och känner någon slags lycka varje gång jag använder den. Vilka möjligheter att få skärpan där jag vill och vara säker på bilderna jag släpar hem.

Dagens kombination med Sigma 105mm, Benbo stativ och trådutlösare gjorde möjligheterna till rolig makrofotografering ultimata för mina behov.Jag kan tänka mig att Live View-funktionen kommer att utvecklas mer och då nöjer jag mig inte med kontrastkännande autofokus och ansiktsigenkänning som i EOS 50D utan jag vill ha mer! Först och främst en vikbar skärm som på Olympus E3. Jag vill även ha Live View i sökaren också med förstoring gärna med val att kunna koppla om till vanlig analog sökarbild.
Tänk att kunna fotografera en modell med stor bländaröppning och snabbt kunna kontrollera att skärpan ligger precis rätt med kanske tio gångers förstoring!

Nåja, jag kommer att nöja mig rätt länge med min 40D känner jag. Uppgraderingen från 20D var ett roligt lyft då jag fotografera mina makro och skrotbilder på ett nytt sätt.  Vid annan fotografering  har väl inte Live View inneburit någon revolution för mig men det är sällan man hittar nya arbetssätt så jag gottar mig åt det ett tag nu.

Postat 2008-10-05 16:20 | Läst 3147 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera