Skrotbilder

Någon bild. Någon tanke. Lite skrot.

Geotagga med iPhone

Jag har en tid funderat på det där med att geotagga mina bilder för att få bättre koll på vart jag egentligen var och nu vill jag tipsa om en grej som verkar bra.

Sony med flera har ju små gps-dosor som synkar med att jämföra tidsangivelserna från gps och kamera. Jag har funderat på att skaffa en sådan men inte riktigt unnat mig. Min Iphone kommer dock till hjälp. Det ska ju finnas appar till allt i iPhone och jag har testat ett par geotaggande appar men det har inte varit särskilt enkla att ha att göra med men nu finns en riktigt lovande. Geotag Photos är enkel att använda och funkar också med RAW-filer.

Du syncar telefonens och kamerans tid, skapar ett konto på geotagphotos.net och sedan startar gps loggningen genom att skapa en "New trip" och trycka på "REC". Jag skulle tro att det är bra att ha telefonen någorlunda synligt för satteliter men sedan är det bara att fara runt och fotografera.

När man önskar avsluta gpsandet trycker man på "STOP" och väljer att "upload" till ditt konto vilket går riktigt kvickt. Efter att ha laddat bilderna till datorn går man in på geotagphotos.net, loggar in, visar ett litet program (java) vart bilderna finns och sedan blir de geotaggade.

Ett exempel uppladdat på Flickr. Inte mycket till bild men den är geotaggad (syns i en länk nere till höger).

Appen kostar 22 kronor och det kan ju göra att man tvekar men jag tycker detta program är seriöst och fungerar. Ett bekymmer jämfört med en separat gps är att gps:en drar en del batteri och drar ur telefonen men det går att välja hur ofta man vill ha sin position angiven för att spara batteri.

Jag har bara gjort ett par utflykter med Geotag Photos igång men då fungerade det perfekt! Rutten syns också på karta och här är min utflykt:

Jag återkommer med fler favoritfotoappar för iPhone.

Postat 2010-06-13 22:29 | Läst 2139 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera