Skrotbilder

Någon bild. Någon tanke. Lite skrot.

Skrotbilder - Vallar ska ruttna

Ibland önskar jag en stuga, eller åtminstone en egen koja, att dra mig undan till. Men det känns inte som att jag någonsin kommer att få råd att köpa en. Då kan det kännas knepigt att många, tidigare troligen fantastiskt vackra, ställen står och ruttnar i skogen.

Den här vallen är idag bara ett litet kryss på kartan. Det visas inte ens symbolen för byggnad fast där fortfarande finns väggar efter fyra, en gång rejäla, hus och lador.

En grå dag i november gör inte stället rättvisa. Jag får komma tillbaks i april eller maj när det kanske finns sippor här. Fast nog vore det häftigast att få se hur det såg ut för 50 år sedan.

Dagarna är korta nu. Klockan var över tre på eftermiddagen vid vallen och slutartiderna blev långa. Det var spännande att se och om jag får så hälsar jag på till våren igen.

Postat 2014-11-16 21:04 | Läst 1995 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tack Lantmäteriet

Ofta finns inte en koja eller ett hus med på Lantmäteriets nya kartor. Då letar jag där någon berättat att stället borde ligga. Så var det häromsistens. "Det ska ligga ungefär där", sa Hans och pekade på min karta.
Så var det inte. Den eftermiddagen gick åt för en motorcykeltur på sank stig och promenad i oröjd skog.

Dagen efter tog jag hjälp, av Lantmäteriets gamla kartor. En fantastisk tjänst där det går att kika på den gamla världens kartor. För mig som letar gamla byggnader är de halvgamla kartorna bäst, de från 50-talet som är gjorda efter flygfoton. De stämmer bra mot den moderna verkligheten och också små byggnader som skogskojor finns ofta utmärkta.

Då gick det bättre! Inte långt från en åker, bakom träden så ligger ju huset. Stort, tomt och gnisslande av i vinden slående dörrar.

Huset verkar ha blivit lite halvfärdigt men ändå en gång bebott. Ett rejält hus som av någon anledning blivit ensamt kvar i skogen.

Som vanligt finns massor av frågor om stället. Den som vet skulle kunna sätta upp en liten lapp med svaren. Det tycker jag stället är förtjänt. För även om ingen ser ett värde i det idag finns massor av slit, planer och drömmar till grund för varje övergivet hus.

Postat 2014-11-05 20:30 | Läst 2614 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera