Skrotbilder

Någon bild. Någon tanke. Lite skrot.

Porträtt kryddat med pilsner

Så här under en regnig dag passar det bra att sitta vid skannern och gå igenom gamla bilder. Tyvärr är det så att ett porträtts värde minskar när det inte går att klura ut vilka som porträtteras. Det kryllar av gamla anonyma bilder på nätet som trånar efter identifiering. Trots det kan det finnas värden i gamla porträtt. Vi får en känsla av den tidens tempo och det går ofta att upptäcka detaljer i en bild som ger mervärden.

Den här bilden, som jag fick genom ärva efter en av mammas kusiner, tycker jag på många vis är alldeles fantastiskt bra. Fotografen heter Mathilda Modin och hade, enligt kortet bilden sitter på, sin ateljé i Viksjöfors utanför Alfta. Jag gissar på tidigt 1900-tal. Männen på bilden har hällt upp en pilsner i varsina glas och de har två till att dela på. det ser nästan ut som att killen i mitten ser något för ung ut för att dricka pilsner men det kanske inte var så kinkigt på den tiden.
Han till vänster har klämmor på byxorna. Cyklade han till fotograferingen?
Mitt på bilden finns ett tydligt fingeravtryck som jag först försökte redigera bort men gav upp. Det ger också en slags närhet till fotografen Mathilda. Fingeravtrycket verkar nämligen inte sitta på papperskopian, det går inte att putsa bort, utan kommer nog från negativet.

Det finns massor att fundera på runt en gammal bild och vem vet, jag kanske också får fram vilka bilden föreställer. 

 

Postat 2016-05-28 13:57 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fantastiska skanner

En skolåda med ärvda bilder kan ge många timmars sysselsättning. Nu sitter jag med bilder från en av min mammas kusiner och många av bilderna saknar någon som helst ledtrådar till vad de föreställer. Men det är roligt att klura, gissa och lägga ihop till slutsatser.

Morfars bror var handlare i Edsbyn. Jag kan av bildhögen räkna ut att han hade en handel av klassiskt snitt  men senare moderniserade och byggde nytt.

Här står de då, till höger morfars bror Carl Johansson och bredvid honom hans fru Tilda, i den gamla affären. Böjd framför dem kan jag bara gissa att det är deras son, och mammas kusin, Ingmar. Det som är så fantastiskt när man skannar bilder är att de lätt går att förstora och det går att hitta detaljer som knappt var urskiljningsbara på originalet. Originalet - pappersbilden - till den här fina affärsmiljön är litet, knappt 5x8 cm. Ofta är bilderna ännu mindre.

Den här bilden kommer också från ett inskannat pappersoriginal. Fotot var rätt illa åtgånget och det går säkert att restaurera bättre än vad jag gjort här. Men på den digitaliserade versionen går det faktiskt att rätt bra att se och identifiera personerna vilket näst intill var omöjligt på papperskopian. Jag har aldrig träffat Tilda men efter att ha titta på flera bilder i högen kan jag ändå se att det är hon som sitter till vänster på trappen utanför affären. Nu vet jag tyvärr inte vilka de andra är men bilden är ändå intressant, för mig.

Skannar vidare.

Postat 2016-05-27 14:53 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera