Någon bild. Någon tanke. Lite skrot.

Oskärpa och lite järnväg

På Järnvägsmuseet i Gävle duggar 100-årsjubileumen tätt. I våras fyllde museet 100 och i helgen firades ellokens 100-åriga historia. Det gjordes med så många ellok som de kunde uppbringa och huvudattraktionen var det Schweiziska loket "Krokodilen" som aldrig tidigare varit i Sverige.

Som ni ser har jag inte direkt gått inför att ta en snygg bild på Krokodilen. Dessutom är den inte helt skarp. Till råge på allt så är bilden konverterad till svartvitt med någon slags tri-x-liknande preset. Tri-x-kämparna får ursäkta. Apropå Fotosidans utmärkta poddradio, där Göran och Magnus resonerade om oskärpa, så tycker jag det ibland kan vara befriande och inspirerande att ta bilder med ett objektiv som lätt ger oskärpa.

Där i bakgrunden står faktiskt den där Krokodilen. Det syns knappt och det beror förstås på kort skärpedjup men en del av oskärpan på flera av bilderna jag tog den dagen beror på att jag medvetet använt ett oskarpt objektiv som kräver en del lirkande för att komma till sin rätt.

Elloken ger ju ingen ånga men jag använde ändå steampunkobjektivet Petzval 85 mm från Lomography. Med bländare 2.2 är det svårt att hitta rätt med skärpan och om jag lyckas med det så blir det ändå inte 100 skarpt. Det är lätt hänt att motiven blir centrerade då den skärpa som finns bara finns just där, i alla fall på 2.2.

Hursomhelst är det rätt underhållande att använda objektivet och lyckas det bli en skarp bild är det desto roligare. Det känns bra att vid gallringen av bilder få slänga en hel del utan att behöva tvivla.

På museet fanns horder av fotografer som fick bocka av många lok på sina önskelistor. Jag är knappast en kännare av sådant och nöjde mig med att vara där och få några minnesbilder. Det är ett speciellt ställe med en skön miljö.

En lokbild till klämmer jag in. Det snyggaste loket som jag inte har en aning om vad heter. Bilden är dock tagen med en helt vanlig, hyfsat skarp, 35:a.

Inlagt 2015-09-13 21:19 | Läst 921 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Cool Kristoffer. Hade varit kul att se "Krokodilen" irl.
Mvh Arne