Aldrig har vi varit så miljömedveten....

och aldrig har naturen farit så illa som idag. Det är inte bara skogen som plundras utan allt som det går att göra pengar på skövlas till oigenkännlighet. Runt Gävle tas allt fler mossar i anspråk för torvbrytning. Det som tagit tusentals år att skapas förstör vi på 30 - 40 år. Den här producerar pellets och blommjord.

Här 200 meter ut har jag övernattat många gånger. Då var det orre, storspov och grönbenor som spelade.

Den här 1 kilometer längre bort som ännu inte tagits i bruk blir blomjord så vi kan få fint i våra trädgårdar även i fortsättningen. Det som oroar mig är hur det ska gå för de fåglar och växter som har den här miljön som sin hemvisst. Skogsfåglarna minskar bevisligen hur ska det gå för myrens fåglar ?

 

 

Inlagt 2013-04-28 21:28 | Läst 2149 ggr. | Permalink
Jag håller med om att det blir fult, men jag kan inte låta bli att undra vad du anser att vi ska tjäna pengar på. Den globaliserade värld som de flesta av oss tycks vilja ha (om vi ser till de demokratiska valresultaten) innebär ju att vi måste bete oss såhär för att kunna stå oss i konkurrensen med länder där man skiter fullständigt i miljön.

Personligen hade jag hellre sett ett småskaligare samhälle där vi brukar det som vi själva använder. Men så funkar det tyvärr inte. Jag tycker att du borde ge lite fler svar i dina inlägg istället för att bara säga vad som är fel. Hur kommer vi tillrätta med det här?
Svar från Sten Björklund 2013-04-29 14:47
Du ska få ett kort svar på frågan. ÖVERKONSUMTION ! Vad jag menar med det får du fundera på.
Stå oss i konkurrensen : är det när Leaf i Gävle ger VD:n 7 milj. och flyttar tillverkningen till Slovakien.Jag tror inte att godiset blir billigare för det. Är det när H & M :s leverantörer låser in sina arbetare i sina fabriker i Bangladesh, Persson borde istället se till att dom får en lön att leva på. är det när Stora skövlar regnskogen i Brasilien?
Är det den världen vi måste ha för att stå oss i konkurrensen?

Den Svenska skogspolitiken har två jämdställda mål : Produktionsmål och miljömål. Så står det i lagen.
Eskil Erlandsson avverkade sin skog utan att följa de lagar och bestämmelser han själv varit med och tagit fram.
När man är i EU och skakar hand säger man en sak, när man kommer hem har man tydligen glömt vad man sagt och lovat. Vidare ska den biologiska mångfallden och genetiska variationen i skogen skall bevaras

Produktionsmålet har under alla omständighet nåtts och blivet över. Men miljömålet, ska vi skita i det? Titta på mina bilder från hyggena runt Gävle. Kan DU förklara på vilket sett man uppnått miljömålet på dessa hyggen. Gick de här bolagen ut och sa att vi tar ingen hänsyn till djur och växter utan vi hugger ner våra trä och behöver inget FSC då skulle dom åtminstone vara ärliga men dom påstår raka motsattsen.

Jag hämtar min motiv från skogen. Det möjligheten håller på att försvinna och jag måste reagera. Kommer även i fortsättningen skriva skit om dessa bolag då det inte finns något gott jag kan komma på. Möjligtvis får jag döpa om min blogg för någon levande skog finns inte längre.
Makten 2013-04-29 16:24
Jag tror inte du förstår att jag håller med dig. Det är bara det att jag inte skyller på skogsbolagen. Ska vi vara ha ett "öppet" land med handel med omvärlden så måste vi hålla på såhär.
Vad gäller "överkonsumtion" har väl du jäkligt fina kameraprylar? Vem har tillverkat dem, och under vilka förhållanden? Eller är det bara andras konsumtion som är ful och dålig?

Dina motiv måste väl ändå vara det absolut oviktigaste i den här frågan? Eller är du så extremt egoistisk?
Ja, man kan inte annat än bli ledsen när man ser hur vårt landskap alltmer blir ett industrialiserat produktionslandskap. Det är egentligen för jävligt ... Önskar ibland att vi hade ett så otillgängligt berglandskap att ingen kunde exploatera markens som man nu gör, i våra låglandslägen.
- Hawk