Är det bra eller dåligt med Facebook ?

Frågan kanske gäller FS också. Håkan vet vi att han inte alls gillar FB. Björn tror jag är lite vänligare inställd. FS är lite mer personligt. Jag kan ju bara gå in på min sida om jag vill. Strunta i alla andra. Vilket jag nu inte gör, läser allt även om det inte märks. Jag har haft båda i ganska många år och ibland blir man bara så in i hel..... trött på allt. Tänkte sluta med FS men ändrade mig i sista stund och betalade. Försöker väl hänga med ett tag till. FB är jag mer kluven till. Skriver man fel åsikt så blir man plötsligt en gubbjävel. Å andra sidan har jag nog blivit det med tiden. Bäst är att inte skriva/svara på något.

Att jag har FB är mest för den snabba kontakten man kan ha med anhöriga och gamla vänner, eller nya vänner. man får svar direkt. Jag har ingen sån där modern telefon som man kan skicka bilder till varandra o.s.v. Jag använder datorn till allt. På FB är det också lättare att söka personer. Kända och okända. En annan anledning är att jag gillar dom Finska naturfotograferna och dom finns på FB. 

För 40 år sedan var jag ofta i Älvkarleby och fotade fiskarna. Oftast på premiärdagen 1 januari. Första gången var det över 30 grader kallt. Tog en hel del bilder under två tre år. Skickade in till våra fisketidningar och fick en hel del publicerat. Sen tog det slut och bilderna plockades undan. Hamnade i lådor. Nu går jag igenom alla gamla bilder och hittade dagens bild. Jag kommer ihåg namnen på de flesta för det var samma människor som stod där med sina spön om dagarna. Den har mannen visste jag var från Sandviken. Var nästan säker på efternamnet. Jag skrev till Ing-Marie Sjödin som också är från Sandviken. Vet du vem har är. Nej men hon lade ut bilden på en Sandvikensida. Tog inte lång stund innan jag fick namnet. Så jag mindes efternamnet rätt. 

Fick kontakt med barnbarn som jag skickade bilderna till. Fick intrycket att dom var väldigt glad för bilderna på farfar. Tyvärr hade han gott bort så han fick inte se bilderna själv. 

Inlagt 2020-09-16 17:12 | Läst 219 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Ok, jag har delegerat FB till frun. När FB blev populärt höll jag massor med fotokurser för vuxna (mest damer) och alla ville ha mig med att jag skulle få den stora äran att fortsätta att "gilla" deras bilder. Men det hade jag ingen lust med.

Det positiva är ju att hålla kontakt med gamla vänner, släktingar utomlands etc. Men som sagt, via frun går det lika bra. :-)
- hawk
Svar från Sten Björklund 2020-09-16 18:13
Ja det kan bli för mycket ibland. Men en sådan här gång är det bra. Fick kontakt med en gammal jobbarkompis efter 30/35 år också. Han bor i Lojo, tror jag det heter. Hälsade på honom förra året.
Den här killen var väldigt trevlig så jag blev extra glad att hitta barnbarn till honom.
Sten
Hej Sten. Bra tankar och trevlig och positiv historia.
Jag har varit på FB i flera år och har också varit i några fotogrupper. Men jag blev snabbt trött på det. Det fanns för många dumma, negativa och personliga kommentarer. Idag är det mest min familj och mina vänner (även flera här från FS) som jag delar med. Jag är också bara i ett par grupper - "Dansk Veteranbil Klub" - "Roskilde Ring" - "Gamle Nakskov" (min barndomsstad).
Jag länkar till min FS-sida.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Sten Björklund 2020-09-16 21:29
Tack Erik !
Håller med om att det alltför mycket negativt men jag föredrar ändå att hålla mig kvar. Man får sålla hårt och låta bli skriva kommentarer. Har några fotokompisar i Stockholm, Arvidsjaur, Finland. Självklart ska man ringa någon gång men många gånger har dom kanske inte tid att prata i telefon, då är det bra att skriva på FB i stället. Jag är väldigt förtjust i Finska fotografer och dom går alla att hitta på FB.
Tack vare FB hittade jag nu anhöriga till den här trevliga fiskare.
Sten
Jag gillar inte asociala medier, inkl FB, därför att de är en asocial ersättning för sociala möten.
Svar från Sten Björklund 2020-09-16 21:35
Tack Sven !
Jag har lite kontakter med människor långt bort därför kan det vara bra med FB. För övrigt är jag lite ensamvarg och trivs bäst när jag är ensam i skogen. Förra året i Jokkmokk 8 veckor. Ingen TV, tidningar,dator, bara kameran. Då är jag mig själv.
Sten
Trevlig story Sten!

Fb fyller en funktion för mig. Lätt att hålla kontakt med människor jag lärt känna på resor utomlands, vänner som flyttar etc

En bra grej är också alla påminnelser jag får på födelsedagar som oftast glömmer:)

Daniel
Svar från Sten Björklund 2020-09-16 21:49
Tack Daniel !
Förstår att det passar dig som reser så mycket. Jag har de flesta vänner inom Sverige eller Finland. Mina barns kusiner bor i Australien , det är ju fint att hålla den kontakten. Det gäller att sålla bort det dålig så gott det går.
Sten
Facebook har jag en särdeles stor avsky mot. Har inga s.k. sociala medier, då jag fördrar kontakt med riktiga människor, men skickar då och då meddelanden och MMS till närmaste familjen, det blir då begränsat till dem.
Hade Facebook när det var nytt, mina erfarenheter blev inte goda.
Svar från Sten Björklund 2020-09-16 22:00
Tack Stefan !
Det är väl lite grann hur första mötet med mediet blir också kanske. Blir det dåligt första gången så är det svårt att fortsätta kanske. Jag har daglig kontakt med alla mina barn. Så den delen fungerar bra. Sen har jag perioder då jag tröttnar på allt. Har precis förlängt FS men det var nära att inte bli av. Inte för att jag tycker FS är dålig utan det beror på mig själv. Vill inte prestera och visa mig duktig på något sätt. Mina bilder betyder inte så mycket utan det är tillfällena när jag ska ta bilderna som betyder något. Tiden ute.
Sten
Kul att det lyckades Sten !
FB blir nog vad man gör det till. Många är med i "smyg" och yttrar sig sällan och det är väl inget fel med det, alla gör sitt val. Jag har FB att tacka för mycket, har träffat många nya vänner i "verkligheten" tack vare möten där, människor som jag inte skulle ha lärt känna annars. Och jag har funnit många trevliga fotplatsen som jag inte har haft en aning om innan. Man kan få svar på mycket i olika grupper. Som sagt, det blir vad man gör det till
ing-marie
Svar från Sten Björklund 2020-09-16 22:06
Tack Ing-Marie !
Så är det, Alla gör sitt val. Så kul att det lyckades. Lite tråkigt när jag hörde att Hasse H. inte levde längre. Jag minns honom som den trevliga figur som har ser ut att var på bilden. Precis som du har jag fått kontakt med fotografer som visat mig fina ställen. Hade inte fått fota skogsfru och norna annars. Du ska ha tack för all hjälp.
Sten
Inget FB:ande för min del. Har obefintlig släkt och inga vänner som jag behöver leta efter..
En klassisk bild som för minnet tillbaka till fiskeklubbstiden..Gjorde årsböcker till klubben under tre år som presenterades på varje årsmöte. Resultattabeller, fångstfoton och allmänt roliga fiskebilder blandat med en del text.
Mvh/Gunte..
Svar från Sten Björklund 2020-09-16 23:06
Tack Gunte !
Det var en period som jag tog mycket fiskebilder. Hade lite bilder i Fiskejournalen och Svenskt fiske. Jag hade aldrig fiskat själv men vid ett tillfälle hade jag min bror med mig, han fiskade i stort sätt varje dag. En vinter berättade han när vi passerade en sjö, här bruka jag fiska. Vi kan väl prova lite då. Jag borrade ett hål och efter fem minuter hade jag tre öringar. Sedan blev det fiske i fem år och många bilder. ABU kataloger, och diverse tidningar och årsböcker som du skriver. Plötsligt tog det slut lika hastigt som det börjat.
Sten
Tycker Ing-Marie har den kloka synpunkten - FB blir vad vi gör det till. Jag har också FB att tacka för många kontakter, människor som oftast är barn el barnbarn till dom jag träffade när jag var ung, Paavo och hans barn är bara ett exempel, jag har flera. Jag har också startat en lokal FB-grupp i Söderbärke - Söderbärke i mitt hjärta - riktigt roligt. Den har nu mer än 1500 medlemmar, Söderbärke har ungefär 1000 invånare men många utflyttade är med.Inte minst dom som flyttat ut tycker det är jätteroligt att se bilder från trakten. Alla bloggar som är från Söderbärke - Korsheden delar jag där och jag får många positiva kommentarer där. Dessutom lägger jag såklart ut en del bilder där som jag inte gör något av i FS. Kul att du tar upp frågan Sten! Hälsningar/ Björn
Svar från Sten Björklund 2020-09-17 21:19
Tack Björn !
Håller helt och hållet med Ing-Marie. Men som du också skriver i din förra blogg. Man tröttnar ibland på fotandet och bloggandet ibland. För mig kan det ta månader innan jag kommer igen. Fördelen med FB är att man når flera på ett enkelt sätt. Visst har jag fått kontakt med många genom FS men på FB har man så många fler vänner. En kille i Arvidsjaur skrev jag till för en stund sedan. Besökte honom för några år sedan då vi var ut och fotade nornor.
Jag håller med Håkan om att det är för mycket skit på FB. Jag brukar försvara skarvarna och då får man en massa knivar i ryggen. Men det är bara att sluta kommentera.
Den här fiskaren var en av dom som jag kommer ihåg för hans trevliga attityd. Därför blev jag glad att hitta hans barnbarn i Sandviken så jag kunde skicka bilderna till dom.
Sten
Khalad 2020-09-17 21:26
Hej igen Sten, var så inne i diskussionen om FB så jag glömde säga något om bilden. Härlig bild på en glad kille med fin fångst. Två stora laxöringar heter ju duga, det blev säkert en god middag!