Bildstöld hör man talas om men....

kan man stjäla ett motiv. Nej självklart inte. Känns ändå som jag klampar i någon annans kvarter när jag visar den här bilden. Vi är nog inte många som har bilder på trädet. Har haft bilden länge men har inte velat lagt ut den. Känns som det är Gunilla Falk som har patent på det här motivet. Hon har många fina stämningsbilder härifrån. Såg trädet första gången jag var till Jokkmokk. Första gången jag åkte till vägens slut. Det var på väg hem jag såg trädet mellan grantättingarna efter vägen. Man måste nästan komma från rätt håll för att upptäcka det. Har återvänt dit flera gånger varje gång jag besöker Jokkmokk. Fått bilder på grönbenor i toppen, älgar i bakgrunden vid det lutandet trädet på andra sidan. Så det har blivit massor av bilder på motivet.  Tyvärr har dom bilderna inte blivit bra.

Har råkat ut för liknande historier själv en gång i tiden. Turistbyrån i Gysinge ville se mina bilder för att eventuellt köpa och göra vykort av. Plockade ihop två magasin ( DIA ) och var ner och visade. Jo då intresse fanns. Damen skulle höra av sig. Tiden gick men jag hörde inget.

Flera månader senare stod jag vid vykortstället i brukshandeln. Där fanns flera av " mina " bilder. Tittade på baksidan och fann att personalen själv gått  ut och tagit exakt samma motiv som jag hade visat. Så lika att jag skulle inte kunna skilja dom från mina egna. Men mina låg kvar hemma så det kunde inte vara mina. Jag antar att det blev billigare än att köpa av mig. Förvånad blev jag naturligtvis men det mesta rann av mig på väg ut.

Inlagt 2017-11-18 21:55 | Läst 1308 ggr. | Permalink
"Kan man stjäla ett motiv. Nej självklart inte" skrev du, men tål att diskuteras.

Jag tycker att om man hittar ett motiv tack vare ett foto av detsamma är det schysst att nämna detta. Precis som du gör här.

Jag har gjort det nån gång här på fs. Den vars motiv jag återanvände uppskattade att bli omnämnd som upptäckare. (Det var ett motiv som syntes väldigt tydligt mitt i stadskärnan här i Norrköping, jag hade passerat hundratals gånger men utan att registrera det.)
Svar från Sten Björklund 2017-11-19 14:38
Håller i stort med dig. Ingen har patent på ett motiv naturligtvis. Vem som helst kan komma förbi det här motivet men det gäller att se det. Den här bilden tog jag för ca. 1½ år sedan. Första gången jag passerade för några år sedan såg jag det i ögonvrån när vi körde förbi. Jag stannade och rullade bakåt några meter och tog några bilder genom bilfönstret. Det dröjde tills jag kom hem några veckor senare jag upptäckte att det var ju samma träd som Gunilla fotat. Efter det här är det svårt att inte stanna till för en koll. Gunilla säljer bilder, något jag inte längre gör så jag är ingen konkurrent på det viset. Möjligtvis kan jag få dåligt samvete av att så precis ha kopierat av en annans bildidè. Det bästa jag vet är vindpinade gamla träd så därför ser jag sånt här.
Sten
Näe, inte ska man behöva ha dåligt samvete för att fota något som någon annan har hunnit före att fota, i så fall blir allt väldigt knepigt.. Däremot låter det väldigt ruttet av turistbyrån i Gysinge som faktiskt utnyttjat dig utan att ge någon ersättning för det! I alla fall så är det en väldigt fin bild du visar här!
Hälsn!
Svar från Sten Björklund 2017-11-19 14:56
Så är det, ingen har patent på motiv. Det här är dock så snävt så det känns lite annorlunda. Det kan bara var hon som har bilder på trädet, mycket bra bilder.
Angående Gysinge tyckte dom nog att jag fått tillräckligt med pengar. 1995 vann jag en fototävling med Gysingemotiv. 5000 i första pris. Pengarna rullade iväg men det som gladde mig mycket var att det var naturfotografen Hilding Mickelsson som tog ut den.
Är ganska kritisk till mina egna bilder, men den här gillar jag. Så på min vägg kan den ju få sitta.
Sten
Jaja, det var ju en historia! Lite surt kan jag tänka ändå. En mycket vacker tall, som jag inte är bekant med tidigare, men jag förstår att den återkommer som motiv. Trodde att den berömda tallen vid Haväng på Österlen var Sveriges mest fotograferade träd, men jag kan ha fel!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Sten Björklund 2017-11-19 15:04
Tack Bjarne !
Med det samma blev man självklart lite förbannad men det är dumt att bli det.
Jag gillar verkligen den här tallen men jag tror ingen annan än Gunilla Falk känner till den. Hon finns här på FS. har aldrig sett någon annan som fotat tallen. Har varit vid Haväng och vet att det finns en tall där men kan inte minnas att jag tog några bilder på den. Blir lite skillnad vid Haväng trotts allt, där kommer tusentals turister varje år.
Sten
Fin bild på tallen..och knepigt att dom tog egna bilder efter ditt möte..men men ibland får man svälja förtretet..
Tänker på en annan "berömd" tall, Gerdehags tall som finns avbildad i olika ljus.
Har själv en gammal bild på ett träd på en väldigt liten ö i någon skånsk sjö. Är dock
en av mycket få bilder som jag inte kommer ihåg var jag tog. Har efterlyst den men utan resultat, skulle behöva ta nya bilder av bättre kvalite..
Din lilla tall har ju sån kvalite så att få till bilder i olika ljus och under olika årstider kunde ju varit trevligt
att se fram emot.
Mv/Gunte..
Svar från Sten Björklund 2017-11-20 20:43
Kommer inte på vad det är för tall du menar. Gerdehags bilder är väl för det mesta från östra Småland tror jag. Har hans bok " Bygden där vinden vände ". Hans bästa film tycker jag är " "Bondens år ". Har du inte sett den ska du försöka få tag på den. Mycket bra.
Har planerat att åka till Jokkmokk flera gånger men pensionen vill inte räcka till. Det är väldiga avstånd och bensinen blir en stor utgift. Återvänder gärna till den här tallen. På andra sidan vägen finns Luvos naturreservat, riktig urskog.
Sten