Björkpyrola.

Vi har flera olika pyrolor i våra skogar. Eller som här efter vägen. Björkpyrola, ögonpyrola, vitpyrola, klotpyrola. Alla har jag tidigare fotat i hemmaskogen men nu efter all markberedning ser jag den allt mer sällan. Dagens bilder är tagna efter vägen tvåhundra meter från stugan. ( Jokkmokk) Jag har aldrig sett sån mängd på ett och samma ställe. Den finns även inne på stugtomten, några precis vid sista trappsteget så man får titta efter var man sätter ner foten. Den är ganska oansenlig så många går den förbi. Precis innan den blommar är den som vackrast tycker jag. När pistillerna kikar fram ser den lite skräpig ut. 

Inlagt 2021-07-24 18:06 | Läst 256 ggr. | Permalink
Undrar om jag sett sådan någon gång? Känner inte igen den,men det slår mig att den har stora likheter med liljekonvaljen. Inte så att jag skulle ta fel men både bladformen och blomställningarna liknar liljekonvaljens.Lugna, vackra bilder som så ofta från dig, hälsningar/ Björn
Svar från Sten Björklund 2021-07-24 23:09
Nää den är inte lätt att se om man inte vet vad man letar efter. Men så är det nog alltid, har man sett den en gång så är det lättare att hitta den nästa gång. Är nog inte mer än 10, 15 cm hög. Här är det ovanligt många blommor. Tack Björn för alltid lika positiva kommentarer.
Sten.
En sån mängd har jag aldrig sett! Härligt.
- hawk
Svar från Sten Björklund 2021-07-24 23:19
Jag brukar gå från stugan och fram till den här platsen om jag inte har något annat planerat. Hittade det här beståndet 2019 och självklart är man nyfiken på om dom finns kvar. Ibland skrapar och gräver dom ju längs vägdikerna. Det är ungefär 200 - 300 meter som jag går och under dom veckor jag är där avlöser blommorna varandra. Sista veckan var det mest rallarros och blåklockor. Det märkligaste jag sett är klubbmurkling. Som små lysande lyktor nere i den riktigt blöta mossan.
Sten
Fina bilder på en okänd för mig växt... Får läsa på :-)
Hälsningar Halina
Svar från Sten Björklund 2021-07-25 11:50
Det är inte alltid den finns i sådana här mängder. Ofta växer dom med några få blommor. Jag letar eller tittar längs vägkanter och stigar om jag ser något bekant och den här har jag fastnat för förutom dom andra pyrolorna.
Sten
Fina bilder på denna spännande ört. Jag har inte sett någon sådan tidigare, men så är botaniken ett nytt område för mig.

Hälsningar Jörgen
Svar från Sten Björklund 2021-07-25 15:05
För väldigt många år sedan när jag var på väg till en sjö för att fota korallrot såg jag björkpyrola efter vägen dit. Det blev nog ett sätt att få bildarkivet komplett med dessa blommor. Idag är både pyrolan och korallroten bortrationaliserad. På den tiden försökte jag sälja någon bild och det var alltid lättare om man hade en komplett samling med bilder inom samma familj.
Sten
Den var riktigt vacker, kan inte påminna mig om jag sett den.
Svar från Sten Björklund 2021-07-26 07:02
Tack Stefan !
Det är lite annan fauna och flora här uppe. Går ofta den här sträckan efter vägen eftersom jag vet att jag kan hitta många olika blommor. Alla pyrolor finns normalt hemma i Valbo också men platserna där dom finns försvinner i raskare takt.
Sten