Brokig blandning..

med bilder blir det idag. Det blir inte några turer till skogen längre. Någon matning har jag inte i år. Känner att jag inte får till något nytt. Fördelen är att jag kunnat gå igenom hela arkivet och sortera bort dåliga bilder. Plocka ut bilder som jag ska ta med i ett fotoalbum. På torsdag blir det en utflykt utöver det vanliga, min yngsta son bjuder mig, min fru, yngsta dotter och ett barnbarn på en resa till Madrid. Men det återkommer jag med senare. Så idag får det bli bilder som jag hittat vid min genomgång i arkivet.

I en blogg för länge sedan visade jag ett träd efter vägen mot Västerås. Det var ett träd som jag alltid tittat efter varje gång jag passerar där. Det här huset är ett annat objekt som alltid drar min uppmärksamhet till sig. Första gången i ett fantastiskt fin kvällsljus. Gjorde misstaget att inte stanna, men ni vet det där med livlig trafik så det blev inget. Det här är från fel håll och kanske inte det bästa ljuset men jag blev ändå lite nöjd.

Turkduva. En fågel som jag kom i kontakt med väldigt tidigt i mitt fotande. Ett par höll till efter vår gata 1964. Det var deras spelflykt som tilldrog sig mitt intresse. När det två år senare skrevs om ett par inne i Gävle beskrevs det som en smärre sensation.  Antar att den funnits i södra ( skåne ) Sverige betydligt tidigare. Den ökade i antal men har under några år varit osynlig. Nu ser jag den allt oftare igen och har några par i omgivningarna.

Grönbena. En bild som jag tog för nästan 10 år sedan. Grönbenans spelflykt,  ljungpiparens vemodiga vissling och storspoven tillhör myrens ljudkuliss under våren.

Spadmurkling. Varför den heter så kanske man förstår när man ser den lite tillplattade svampen. Såg den första gången i höstas. Ska dock inte vara ovanlig, ganska liten så den är lätt att missa och så ska man komma i rätt tid också.

Kärrknipprot. Där jag tagit mina bilder på guckuskon finns många fler orkideer. Bl.a. flugblomster, blodnycklar och kärrknipprot. Året när jag tog bilden fanns stora mängder men i år var det väldigt dåligt med dom. Ser väldigt exotiskt ut med sina vit - gula blommor. Platsen har börjat växa igen med björk och småtallar så det är kanske orsaken.

Gråspett. Har förmodligen visat den här bilden tidigare. Minns  när jag stod 10 - 12 meter bort och väntade på att just gråspetten skulle sätta sig på rotvältan, vilken den gjorde ganska omgående. Det kändes som dagen var räddad.

Inlagt 2017-11-26 14:42 | Läst 1196 ggr. | Permalink
En härlig samling bilder allihop. Fin vy på huset i första och snyggt fotograferat på diverse fåglar, svamp och inte minst den fina kärrknipproten. Extra kul med bilden på gråspett. Den är väl väldigt ovanlig? Tror inte den finns här i södern vad jag vet.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Sten Björklund 2017-11-26 17:54
Tack Bjarne !
När jag började var gråspetten väldigt ovanlig. Man kunde läsa att den fanns sällsynt runt Skuleberget i Ångermanland. Läser på Wikipedia att det bara hittades en häckning 1973. Stämmer nog rätt bra med min uppfattning. Utbredningen brukar sättas till Gästrikland - Värmland och upp efter kusten till Ångermanland. Idag finns den anträffad långt söder om det området. Jag såg den även uppe i Jokkmokk för två år sedan.
Hittade min första häckning 1999. Brukar hitta någon häckning nästan varje år. I år blev det inte av att leta efter dom men jag har hört dom i mina områden under häckningstiden. Har mycket bilder på dom och det är inte alltid lämpligt att fotografera vid deras bon, så då avstår jag eftersom det inte skulle tillföra något nytt. På vintermatningen finns dom alltid.
Sten
Trevlig läsning till din blandning av bilder.
Bilden på gråspetten var verkligen en fullträff, fantastiskt vacker med den härliga bakgrunden.
ing-marie
Svar från Sten Björklund 2017-11-26 18:03
Tack !
Nu skrev jag mycket till Bjarne så du får läsa där. Du har väl antagligen sett gråspetten också. Den finns väl vid Petterssons matning tror jag. Vid Kittan brukar den också visa sig. Har du inte sett den så ta reda på hur den låter, det är till stor hjälp. Inte revirläte utan mer åt varningsläte. Den brukar alltid smyga sig fram och kan vara svår att se.
Sten
Härlig genomgång Sten. Trädet: nog allmänmänskligt med människors förhållande till träd, och vissa träd drar till sig uppmärksamhet, man har lätt att känna för dem. Turkduva: häckade i mitt plommonträd några år, fick ungar. Spadmurkling, aldrig hört om. Kärrnipprot - aldrig sett. Och gråspett kan jag bara drömma om. Kul med Spanien!
Svar från Sten Björklund 2017-11-26 18:41
Tack Stefan !
Gråspetten finns inte så långt söderut. Området kring Värnen Vätten kanske. Jag vet inte riktigt. Får nog räknas som vanlig just här hos mig.
Resan till Madrid kom som en överraskning för oss alla inblandade. Får skriva om det när jag kommer hem.
Sten
6 ljuvliga bilder!
Svar från Sten Björklund 2017-11-26 19:38
Tack Ragnar !
En fin bred kollektion som jag såg i morse men inte hann kommentera. Svampen känner jag inte alls igen men jag är ganska säker på att jag sett kärrknipproten, mycket snyggt avbildad. Dina gråspettar är också mycket fina.
Hälsningar Lena
Svar från Sten Björklund 2017-11-27 22:00
Tack Lena !
Tror inte man ska äta spadmurklingen. Tog den nog för en kantarell innan jag tittade närmare. Kärrknipproten är nog ganska vanlig i Uppland.
sten