Det ser mörkt ut.

Att sossarna skiter i miljön när det finns pengar med i spelet visste jag sedan förr. Stefan Löven lutar sig mot skogsindustrins pampar och litar på deras utsago att skapa 11 - 25 tusen jobb i skogen. Vilken skog ? Vi måste avverka mera säger Löven. Han har väl som de andra politikerna aldrig varit i en skog eller sett hur dagens skogar ser ut. Enda gången som dom visar upp sig i något som kan likna skog är när det är älgjakt. Då i sällskap med ett pressuppbåd.

Idag besökte jag en skog i Hedesunda för första gången i år. Mycket riktigt var den stämplad för avverkning, vilket jag varit inställd på länge. Gjorde ett besök här för något år sedan med länstyrelsen och skogsstyrelsen. Dom skulle gör ett nytt besök vid senare tillfälle, något som jag inte tror ha skett. Någon som inte varit i skogarna runt Gävle kan nog inte fatta hur illa det är. Det ser illa ut på alla avverkningar över hela Sverige men kyrkan, korsnäs och stora måste leda ligan över miljöförstörare i det här området.

Inte någon märkvärdig skog kan tyckas men i en 10 mils radie runt Gävle är den unik.

Välkommen Löven. Det finns ett par tallar att ta till vara, resten går att elda upp. Sedan är du välkommen på en promenad i din välfärdsvärld. 11.000 jobb ! För det här hygget behövdes 2 - 3 man under några dagar. När det ska planteras så är det billig utlänsk arbetskraft som gör jobbet. Var ska dom nya jobben skapas ?

Inlagt 2014-08-31 23:12 | Läst 2699 ggr. | Permalink
Hej Sten Jag förstår din frustration.
Jag blev mycket upprörd när jag såg ett TV-inslag om den svenska skogen. Och tanken på att det kunde vara lite överdrivet. Men när jag ser din bild nummer 3 så det var exakt hur det såg ut på TV. Grymt grymt.
Hoppas något kan göras.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från Sten Björklund 2014-09-01 07:28
Hej Erik !
Jag brukar uppmana folk att titta på sidan om vägen när dom är ute och kör bil. ( inte hela tiden naturligtvis ) Tänk efter, hur gammal kan skogen vara och hur ser undervegitationen ut ? När det gäller sista bilden så ska du veta att det ser lika ut till höger, vänster och bakom mig. Bortom skogen längst bort fortsätter hyggena. Den skog som syns är ingen skog man tar en promenad i. Inom några månader kommer man även att köra sönder hygget med grävskopa för att skapa förutsättningar för nya plantor att växa som det så vackert heter.Tack för delad frustration !
Sten
Blir så ledsen när jag läser och tyvärr så känner jag igen mig. Det är likadant där jag bor! Skogen bara försvinner och sen säger de att det finns mer skog än nånsin. Tror de flesta inte vet vad skog är. Känns hopplöst!
Svar från Sten Björklund 2014-09-01 07:13
Hej Hasse !
Sverige är täkt av skog läser jag ofta. Någon skog i mina ögon är det helt klart inte. Den här granskogen kommer att ersättas av tall i raka rader, smala som flaggstänger. Någon mångfald kommer självfallet inte att finnas och det är dit skogsbolagen vill komma. Man vill slippa allt tal om hänsyn. Mat finns även på hygget men var ska våra skogslevande fåglar bo ?
Sten
Värna om våra skogar det ska vi.
Men inte är Adolf Fredrik bättre skogsmulle han.
Svar från Sten Björklund 2014-09-01 08:17
Självfallet måste vi ha fler människor i arbete men det får inte ske på naturens bekostnad. Skogen ska brukas tycker även jag men vi måste ta hänsyn till de varelser som inte kan göra sin röst hörd. Vi ser dagligen hur naturen slår tillbaka med översvämningar o.s.v.
Nej, några skogsmullar har vi nog inte i något parti. Dom har aldrig upplevt ett orrspel eller tjäderspel med ugglerop, ljungpipare, storspov och tranrop en frostig morgon.
Första gången jag röstade var det på S. " mest för att mamma sa det ". När man till varje pris ville starta en rävfarm i Hofors för många år sedan tog mitt stöd slut. Stänga in hundratals rävar i en liten bur för ynka 2 jobb finns inte i min värld. Dessutom blev det en miljonförlust. Att jag lägger min röst på V gör jag ingen hemlighet av men dom lär knappast få göra sig hörd om skogen för där är det skogsbolagen som bestämmer.
Sten
Jag kan inte mycket om skogsbruk, för att inte säga ingenting. Men igår, lät det ju verkligen som ett självändamål. Och mer är säkert skogen värd. Men nu lovas Allt... Vad jag förstår, så estimerade skogsnäringen 11-25.000 jobb. Löfven hängde på för att "toppa" på 25.000.... Och med hänvisning till jobb och Bioenergi.
Konsultrapporten, som visade det som döfött, tog han inte till sig alls... Slutar det med kalhygge och inga jobb???
Och vad händer när Gruvindustrin, Bilindustrin... kommer med liknande estimat... hoppar han efter då.. ???
Nej, det gäller att hålla vad man lovar, och inte leka med Sverige!!
Svar från Sten Björklund 2014-09-01 14:35
Tack Peter för din kommentar !
Jag kan inte påstå att jag vet särskilt mycket själv men jag ser vad som hänt i den skog där jag själv tillbringat all min fritid. Man säger att produktionsmål och miljömål är jämnställda. Produktionsmålet lever man upp till med råge. Det är så mycket tät ungskog så man inte kan ta sig igenom dessa plantager. Naturmålet existerar inte. Så är det när skogsbolagen har fått " frihet under ansvar ". Jag har flera gånger skrivit till skogsbolagen och frågat om deras hänsyn och man skulle tro att dom har en stensil med samma text och skickar ut till dom som undrar. FSC är naturligt en stor bluff för att lura konsumenter. I styrelsen sitt en från SOF och en från WWF i övrigt är det bara folk från skogsbolagen.
Sten
Bra skrivet o illustrerat, ja det är hemskt med denna skövling, vet inte vem man ska rösta på för att ändra på det. Hils, LO
Svar från Sten Björklund 2014-09-01 21:10
Tack Lars Olov !
Känns fint med lite stöd. Hos mig är förtroendet för politikerna nollställt. Den här skövlingen började redan på sossarnas tid. Minns inte riktigt vad hon hette men kanske Mikaelsson, Mikelsson ?? som skulle utreda produktionsmål - miljömål. Som landshövding i Jämtland bjöd hon in högsta cheferna i skogsbolagen på älgjakt. Genom att lyfta telefon så ordnade hon dessutom extra tilldelning till jaktlaget så dom skulle fylla frysen därhemma. Vilken sida hon stod på är inte svårt att gissa. Under min livstid lär det knappast bli någon förändring. Min röst får V. Mest tack vare Ulla Andersson från Gävle som är duktig att debatera och har ett språk som inte kan misstolkas. Tyvärr kommer dom naturligtvis inte att få till någon förändring.
Sten