Ett skövlat Sverige.

När jag nyligen var till Jokkmokk slogs jag av hur mycket skog som avverkats. Jag funderar hur det har kunnat bli så här. Som på min bild. Ett träd, dött eller levande som visar hur skogen egentligen skulle ha sett ut. Kvarlämnat i ett hav av ungskog som ett hänsynstagande av skogsbolagen. Mil efter mil längs vägen från Boden upp mot Jokkmokk gapar stora hyggen på bergssidorna. Vi körde många mil norr om Jokkmokk och synen är det samma.

Det finns mindre områden som är skyddade men som gruv och skogsnäringen slåss med näbbar och klor för att få fortsätta sin plundring av naturen. Som det skyddade Jelka-Rimakåbbå området.

I Dala-Demokraten finns en mycket intressant artikel att läsa. Även en ledare i Expressen av Tommy Hammarström. Det visar hur det går till bland det fina folket som inte har några begränsningar i girighet och plundring av naturen. De här människorna borde sitt inom lås och bom anser jag. Dagens morderna bankrånare.

Vad skulle hända om jag blev påkommen med att stjäla en julgran eller kanske ett vedlass från skogen. Själklart skulle jag hängas ut som en vedtjuv.  Den senaste tiden har vi kunnat läsa om SCA chefer som levt ett vidlyftigt liv på naturens bekostnad. Sverker Martin Löf och Jan Johansson får inget straff. Dom belönas istället med 22 miljoner. Jan johansson säger att han inte gjort något utan styrelsens godkännande. Tacka fan för det, hela styrelsen är ju av samma skrot och korn. Tyvärr kommer dom här rövarna att glömmas bort av allmänheten  ganska snart och ersättas av andra som fortsätter på den inslagna banan. Monika Stridsman önska jag en riktigt obekväm framtid.

http://www.dalademokraten.se/kultur/nar-jagmastarna-svek-europas-finaste-naturskogar

http://www.expressen.se/ledare/tommy-hammarstrom/fegt-overgrepp-av-slu-mot-forskare/

 

Inlagt 2015-02-18 13:01 | Läst 2287 ggr. | Permalink
Har också tänkt på alla dessa hyggen när man är ute och bilar i Sverige. Inte ser det fint ut, men det är pengar som styr. Fast alla åkrar som är igenplanterade med energiskog är inte vackra att se de heller.
Svar från Sten Björklund 2015-02-18 23:29
Jag har det i blodet att se åt sidan när jag är ute och kör. Tittar alltid efter hur gammal är skogen. Runt Gävle är det extremt exploaterat. Både skog och torvmossar. Det är inte roligt att se utvecklingen. Det som gör mig upprörd och förvånad är att man avverkar så hårt på ställen som Fulufjäll, fjällnära skogar i norra Sverige och även i Kuusamo i Finland. Platser som är riktiga dragplåster inom turistindustrin. Man spar lite skog runt vandringslederna men utanför avverkar man.
Sten
Jag läste nyligen att endast 3% av skogen i Sverige är opåverkad naturskog med naturligt fungerande ekosystem. Resterande 97% är virkesplanteringar ("kulturskog"). I Tyresta bara några mil från Stockholms innerstad finns träd som stått i 400 år och träd som legat i flera hundra år innan de föll många hundra år gamla. Inga stubbar, utdikningar och uppkörda traktorspår. En vandring genom en sån skog ger en aning om vilka turistinkomster det skulle kunnat ge Sverige om naturskogarna hade förvaltats klokare.
Svar från Sten Björklund 2015-02-18 23:38
Hej Per !
Tyresta är ett bra exempel på hur det skulle kunna vara. Har varit dit några gånger, bl.a. fram till brandfältet. Jag har dock inte gjort några längre vandringar. Hoppas få tillfälle någon gång att göra ett längre besök. Fin grov hällmarksskog.
Jag kanske far med osanning men har för mig att Ulf Adelsson var en av de största motståndarna för att det skulle göras till nationalpark. När det blev invigning stod han på första parkett och solade sig i glansen.
Sten
har jobbat i skogen i över 30 år har har sett många fina "John Bauer! skogar förvandlats till plantager (monokultur) även mycket stora markskador basvägar framdragna över myrar och surdrag.spår som aldrig försvinner.t.o.m sett nedtryckta rullstensåsar nedtryckta av tunga skotare och skördare.det visas ingen som helst hänsyn.
Svar från Sten Björklund 2015-02-18 23:50
Hej Bengt !
Ja, har du jobbat i skogen så vet du. Gör ett besök till Jordåsen, Gräsbäcken, Gammelsell så förstår du varför man blir upprörd. I slutet av 60 talet gjorde jag många besök i skogen mellan Lumsheden och Ågsjön. Det var upplevelser som är svårt för utomstående att förstå. Tjäder och orrspel, ugglor, smålom, tranor, knipa och småskrake. Älg och rävar. Idag är även den skogen avverkad. Det kommer att ta lång tid innan såren läks. Förmodligen aldrig.
Ska också säga att du fått väldigt bra kvalite på dina bilder. Den är inte så dum. D800:an.
Sten
PARUS MAJOR 2015-02-19 16:53
jag tackar för de orden det uppskattas.mvh Bengt
Jag blir både gråtfärdig och urförbannad när jag läser de två artiklarna du länkat till! Strofer från två låtar far direkt upp i mitt huvud, "Vem kan man tro på, tro på..." och "Ingenting är längre som förut alla gamla sanningar är slut". Hur detta land skövlas på allt av naturvärden är både sorgligt och på något vis obegripligt. Förutom skövlingen av skogen läste jag häromdagen att 90% av gräsytorna i landet försvunnit under de senaste hundra åren. Så skogen kalhugges och betesmarker växer igen och mångfalden i vår natur är snart ett minne blott. Det räcker knappast med de få % av landets yta som skyddats för att bevara mångfalden i vår natur. Något positivt ändå att man lyckades skydda de fjällnära urskogarna! Dit blir jag sugen på att åka! Har länge haft planer på en Norrlandssemester och i år är kanske året? Bra inlägg och jag gillar bilden trots budskapet. Ha det bra! Yvonne
Svar från Sten Björklund 2015-02-19 00:25
Hej yvonne !
Gråtfärdig och urförbannad har jag varit många gånger men nu har jag blivit härdad. Många gånger har jag åkt ut och bara vänt hem igen helt tom i kropp och själ. Förbannad för att man skryter med sin naturhänsyn och sitt hållbara skogsbruk. Jag har kontaktat både Korsnäs och Kyrkan och dom skulle kunna ha samma kopior med svar för dom talar bara om hur förträfflig dom är. Svar på frågorna man ställer får man aldrig. I morgon kommer jag att skicka iväg ett brev till biskopen i Uppsala får se om han har något svar. Annars får han väl fråga Gud för biskopen är väl rätt bra kompis med honom.
Förbannad blir man också på dessa chefer som blir belönad när dom missköter sig. Förvånad blir dom också när dom blir avslöjad, precis som om det var första gången det hänt. Många, många miljoner spenderar dom på lyx. Det jag tänker på är hur många skogar har det kostat för att dom här ska vräka sig i lyx. Det måste var sjuka människor det här.
Tittade på Hemnet i dag. Ett hus i Gagnef är till salu. 14.500.000. Varifrån kommer pengarna till det huset undrar jag.
Ha nu en bra torsdag, det blir varma dagar med fågelkvitter. Själv ska jag vara taxi till sjukhuset med min morbror. Men på fredag blir det ett besök i skogen.
Sten
Det är sällsynt med fin skog. Jag är 42 år och på den tid jag minns har väldigt mycket hänt. Vi får åka långt för att hitta riktig skog i mina trakter i Hälsingland. Våra skogar liknar, som någon sagt, mest plantager och det är nästan för sent att rädda något. Suck!