Flugsnapparen gav mig huvudbry.

Nu hade lappmesen lagt sina ägg och allt verkade frid och fröjd. Borta vid garaget sjöng svartvita flugsnapparen. Honan låg förmodligen på ägg även den. Plötsligt dyker det uppe en flugsnappare till vid en av de nya holkarna. Den är väldigt framfusig och undersöker alla holkar. Även lappmesens och talgoxens holk. Lappmesen jagar ideligen bort flugsnapparen men den är i underläge och vågar inte komma för nära. Jakten och försvaret pågår säkert två timmar innan det lugnar ner sig. Jag var verkligen orolig att lappmesens häckning skulle misslyckas. Det dröjde ända till eftermiddagen dagen efter innan jag såg lappmesen igen. 

Den nya flugsnapparen fick en hona så småningom. Hon började med bobygget som tog två dagar. Kunde inte se att hanen hjälpte till att bygga utan det var honan som bar in allt material.  Han satt på taket eller på en av dom närmsta grenarna och bevakade. Hon kom med barkflagor och gräs. Ibland är det förvånansvärt lugnt borta vid garaget och jag funderar på om det är samma hane vid den nya holken. Har läst någonstans att en hane kan ha två honor. 

Som om det inte var nog nu. Ännu en flugsnappare dyker upp vid holken på andra sidan stugan. Nu är jag säker på att det åtminstone är två flugsnappare. Det här paret uppträder lite annorlunda. Dom visar sig mer tillsammans men även här är det honan som samlar bomaterial. 

Jag la ner flera timmar per dag ( gissar på 8 timmar i snitt ) på dessa flygbilder. Det är ändå rätt häftigt att frysa rörelsen när dom flyger in i holken. Men ska jag välja så är det nog den sista som tilltalar mig mest. 

Inlagt 2019-06-27 00:45 | Läst 1028 ggr. | Permalink
Fantastiska flygbilder och de tar tid att få tid fånga, jag har provat. Jag förstår dock valet av sista bild. Fåglar är finast i deras naturliga miljö. Men det är ju kul att kunna visa på bobygge och inflygande fåglar med bomaterial, riktigt häftiga.
Hälsningar Lena
Svar från Sten Björklund 2019-06-27 09:51
Tack Lena !
Man måste passa på när man har chansen att ta sådana här bilder. När jag var här för två? år sedan vaknade jag kl. sex på morgonen och fick för mig att gå ut å titta till flugsnapparen som även då häckade vid garaget. Precis när jag kom ut hoppade ungarna ut. När dom var ute hoppade även ungar vid en annan holk ut. Så då blev det en del bilder på utflugna ungar, så den här gången behöver jag inte sakna dom bilderna.
Sten
Tack Sten för ett fint bildreportage om att sätta bo med dina fina flygbilder men även porträttbilderna blev mycket bra
Ha det gott/Stig
Svar från Sten Björklund 2019-06-27 10:10
Tack Stig !
Det var lite svårt att hålla isär paren. Det kunde vara full fart vid den ena holken tills honan då förmodligen lagt sina ägg. Sedan blev det full aktivitet vid nästa holk. Därefter vid den tredje holken. När det pågick vid den tredje så var det lugnt vid dom två första. Det gjorde mig lite konfunderad. Antar att honan låg och ruvade i dom. Men hur många hanar var det ??
Sten
Väldigt fina bilder på flugsnapparen här! Jag ser dom ibland i flyttider här, men inte ens varje år. Det finns lite holkar här uppe i 'lunden' men det brukar mest vara de vanliga mesarna och sparvarna som besätter dom..
Hälsn!
Svar från Sten Björklund 2019-06-27 15:07
Tack Jan !
Flugsnapparen kommer ganska sent och de flesta holkar kan vara upptagen. Därför är den ganska tuff och kan köra ut redan häckande fåglar. Skulle tro att det var flugsnappare i tre av holkarna. Hur många hanar det var är jag inte riktigt säker på.
Sten