För fem månader sedan...

skrev jag vad som skulle bli mitt sista blogginlägg. Någon ville annorlunda. När jag dagen efter tittade om mina bilder tagits bort ser jag att mitt abonnemang förlängts ett år. Misstankarna riktades mot mina döttrar. Ändå svårt att vakna till liv igen när lusten inte vill infinna sig. 

Det har varit en tid av med och motgångar. När ens barn får sjukdommar som man inte vet var dom bär hän så sover man dåligt om nätterna. Nu har det släppt när det konstaterat att sonen inte hade cancer. När det gäller min dotter gäller vänta och se, oron finns i bakhuvudet hela tiden.

Det bästa jag gjort under den här tiden är resan till Jokkmokk. En månad med bara fåglar, blommor, gammal skog och vackra landskap. Det gav väldigt mycket och suget blev så starkt att jag var tvungen att återvända en vecka i september också.

Innan vi åkte upp köpte mina barn en kamera till min hustru Rita. Efter 43 år och aldrig hållt i en kamera var hon nästan svår att stoppa där hon kröp omkring i dikesrenen och fotade blommor. Varje dag blev det nya bilder på lavskrikorna och solnedgången framför stugan.

Matningen i skogen har börjat så smått. Har mest varit dit för att fylla på frön och talg. I söndags var första dagen jag var där under hela den ljusa tiden.  Ändå mörkt så 85:an används mycket. Nötvecka, talgoxe, talltita, tofsmes och svartmes kom som vanligt. Två större hackspettar och två gråspettar. En av hackspettarna och gråspetthonan visade ingen rädsla för min närvaro. Dom var som närmast 3 - 4 meter ifrån. Det är verkligen en speciell känsla att sitt helt öppet utan att dom flyr fältet. Jag har nog skrivit det förr men jag försöker alltid ha något i fickan som jag kan kasta till fåglarna så att dom ser varifrån maten kommer. Nötskrikorna tycks i alla fall ha det här klart för sig. Bilderna idag är tagna med 85 mm. och 300 mm. Var nere på en 80/sek trotts högt iso så de flesta bilder fick kasseras.

 

 

 

 

 

Inlagt 2015-11-17 11:17 | Läst 1431 ggr. | Permalink
Väldigt fina fågelbilder!

/SL
Svar från Sten Björklund 2015-11-17 19:42
Hej Stephen!
Kul att du gillade mina bilder. Ha en fin kväll.
Sten
Härliga naturbilder Sten och hoppas allt löser sig med dina barn nu också!
Svar från Sten Björklund 2015-11-17 19:47
Tack Dan !
Jag har för en timme sedan hämtat min grabb från sjukhuset där han opererat bort två knölar i bröstet. Det känns lungnare nu när det är gjort. Kul att du tittade på mina bilder.
Sten
Man kan bara till fullo förstå din situation. Men jag tror att dina döttrar har gjort det rätta och att de menar väl.
Och det skulle vara synd om vi ska vara utan dina suveräna fågelbilder.
Hälsningar från Erik / DK
PS: Jag kommentera inte alla men ser dem.
Svar från Sten Björklund 2015-11-17 19:56
Tack Erik för din kommentar. Ja, mina döttrar har tjatat att jag ska fortsätta skriva. Jag har bara inte orkat. Det har varit mycket besvärligheter ett tag, inte bara sjukdommar utan även andra saker. Nu börjar det äntligen släppa. Jag kan också erkänna att det har varit dåligt med kommentarer från min sida men jag läser de flesta bloggar. Ha en fortsatt trevlig kväll.
Sten
Härliga naturbilder!
Svar från Sten Björklund 2015-11-17 19:57
Tack Ingemar för ditt gillande.
Sten
Fint att se dig tillbaka Sten! Och underbara, lite mörka fågelbilder med massor av skogskänsla. Önskar att fortsättningen blir lika bra som du berättar om här! Och roligt med kameran till din hustru, lyckat!/ Björn T

PS Kanske har du berättat tidigare, men är det så att du har ett favoritställe i skogen där du också regelbundet lägger ut frön och talg för att fåglarna ska bli vana att komma dit, sen går du dit och fotar då och då?
Svar från Sten Björklund 2015-11-17 20:12
Tack Björn !
Jag är själv lite överraskad av min hustrus fotande. Kameran ska alltid med om vi åker någonstans.
Jag har ett litet reservat där jag har matningen. Huvuddelen av mina bilder är därifrån. Det finns ytterligare två reservat som mina bilder är hämtad ifrån men i dom två har jag ingen matning. Håller mig gärna till samma plats för då ser man alla förändringar och man vet var blommor och lavar växer någonstans. Det är en väldig fördel att kunna sin skog utan och innan. Man ser alla förändringar. Just nu har det varit dåligt med besöken men vanligtvis är jag där 3 - 4 gånger i veckan.
Sten
Trevligt att höra av den Sten och jag hoppas allt ordnar se till det bästa. Dina fågelbilder i skogsmiljö är verkligen fina och jag ser gärna fler av dem. Kul att din hustru blev så biten av fotografering. Det är aldrig för sent att börja med något nytt.
Hälsningar Lena
Svar från Sten Björklund 2015-11-17 20:40
Tack Lena !
Det började nog vid Jokkmokks marknad för ett år sedan. Hon tog många mobilbilder. Mina döttrar köpte en kamera för strax över 1000 lappen ifall hon bara skulle lägga den på hyllan, men så blev det inte. Vi fotade tillsammans hela dagar i somras. Med tiden kan det nog bli en " riktig " kamera. Jag är glatt överraskad.
Sten
När barna mår dåligt då kan man inte sluta oroa sig, förstår att det varit kämpigt.
Hoppas att allt ordnar opp sig.
Låter härligt med en månad med fåglar och även att din fru börjat fotografera. Blir kanske blogg där också.
Fina fågelbilder, som vanligt från dig.
Svar från Sten Björklund 2015-11-17 20:53
Tack Margareta !
I eftermiddag hämtade jag hem min äldsta grabb från sjukhuset. Dom har tagit bort två knölar i bröstet och han mådde bra. Dom har tagit prover och det verkar inte vara några elakartade celler. Så för tillfället känner man sig lugn.
Ja, månaden där uppe var verkligen behövlig. Vi var ute hela dagar och fotade. Förr blev det att min fru ( Rita ) gick före medan jag stannade upp för att fotografera. Nu var det nästan så jag fick vänta tills hon blev klar. I morgon ska hon fota fåglarna hemma på tomten.
Sten
Jokkmokk har jag varit i många gånger där är vackert för en sörlänning få strosa omkring.
En gång dokumenterade jag Inlandsbanan då bodde vi där några dygn.
Utgångsläge för vandring också.

Detta med barn som inte är friska är förfärligt för det blir så
fel i ens liv på alla sätt. Hoppas att du får besked snart vad
som skall hända för att inte veta det måste vara hemskt.
Jag kan inte förstå det för ännu har jag haft barnen friska.
Spännande skog du fångat fåglarna i. Trollen lurar nog där.
Gun-Inger med hopp allt ordnar upp sig för er.
Svar från Sten Björklund 2015-11-17 23:18
Hej Gun-Inger !
Jag minns att vi besökte Jokkmokk när jag var kanske 9 - 10 år. Lite vakt minne har jag av platsen men inte mer. 2014 var vi dit när vi gjorde en semesterresa genom Finland och upp till Jokkmokk. Var även dit under marknaden förra vintern.
När min dotter tog tåget blev hon lite lurad. Murjek nästa. Hon tittade ut och allt hon såg var en grusplan. Vi var väl inte framme ännu tänkte hon. Tåget drog vidare när hon förstod att det inte fans någon perrong i Murjek. Hon hamnade i Gällivare. Jag hoppas det blir många besök framöver, gillade verkligen vad jag såg.
I den här skogen kan jag gömma mig långa tider. Hittar oändligt med motiv som förändras med ljuset. Många troll finns det, men något jag inte kommit på är ett ljud som jag hört flera gånger men inte kan begripa vad det är. Funderat på lodjur men är mycket osäker.
Sten
Gun-Inger Arvidsson 2015-11-18 15:00
Vet du vad i Murjek var jag spekulant på ett grönt tomt hus som var nära stationen.
Jag skulle baka våfflor till vandrarna som kom från Padjelanta och Sarek.
Där har väl enbart varit perrongen i Murjek och hoppa av på.
Där är en kiosk ännu i stationshuset.
Vad jag drömde om detta. Blev helt klart aldrig av.
Vi har inte vandrat i Sarek mer än några kilometer när vi var i Padjelanta.
Jokkmokks marknad det vore något kanske inte för sent men...

oj då lodjur jag vet inte men visst är de väl skygga för människan.
Att gå i skogen är balsam för själen så det förstår jag du tycker om.
Tag dig nu en kopp kaffe och njut av det.
Gun-Inger