Glim

På min baksida har vi en djup backe/grop som fungerar som pulka/skidbacke under vintern. Under sommaren och hösten brukar jag gå dit för att leta blommor och fåglar. Inga märkvärdiga blommor utan såna som de flesta går förbi. Rallarros och smällglim är vanliga. Smällglimmen är väl inte direkt iögonfallande men jag tycker den är ganska vacker. Det gäller att man tar sig tid. 

Det var inte bara jag som gillade glimmen, den här spinnare ? (har ingen aning om vad det är) gillade också glimmen. Den fick jobba på rätt bra för att komma åt nektarn. Den tog tag med benen och sköt in sig i blomman. 

Dom två sista bilderna visar Ryssglim. Båda tagna i Kuusamo för elva år sedan. Tror den är betydligt vanligare i Finland än här hemma. Nikon D80 0ch Sigma 100-300 mm. 

Inlagt 2021-09-15 18:25 | Läst 239 ggr. | Permalink
Smällglim var den jag kände igen. Den har en väldigt speciell blomma med fina detaljer. Jag gillar också andra bilden med lite diffusa fält och den där spinnaren eller vad det nu är. Kan tyvärr inte hjälpa till med det. Ryssglim har jag aldrig sett.
Hälsningar Lena
Svar från Sten Björklund 2021-09-16 15:12
Det är ju en sån där blomma som de flesta går förbi. Vanlig men oansenlig. Fin om man tittar närmare på den, vilket jag gjort i några år. På tredje bilden nerifrån så är det ett hål i blomman. Läste att en del insekter som inte har tillräckligt lång sugsnabel gör hål för att komma åt nekar. Om hålet är ett sådant vet jag inte men kanske. Ryssglimmen har jag observerat efter att sett den i finska böcker och tidskrifter. Finns i trakterna av Kuusamo. I Sverige är den nog rätt ovanlig.
Sten
Fina bilder på en blomma jag aldrig har hört talats om, kanske är det något jag har sett om den nu finns här nere? Fin blomma båda sorterna iaf
Svar från Sten Björklund 2021-09-16 15:19
Mycket möjligt att du sett den. När jag hade hund gick jag samma runda varje dag och då såg man lite av varje. Det här beståndet kom min dotter och berättade om. Så passade jag på. Finns flera sorter, strandglim, backglim, fjällglim.
Sten
Mycket vackra bilder på en vacker växt. Ryssglim har jag aldrig sett, men smällglim finns här, Jag tycker också om den.
Hälsningar Halina
Svar från Sten Björklund 2021-09-16 15:22
Det är en del blommor, oftast i skogen jag fastnar för. Varje år återvänder jag till platserna för att se om dom finns kvar. Men den här växer bara 200 meter från min dörr. Tror att ryssglimmen är väldigt ovanlig i Sverige.
Sten
Hej ! Tror det är gammaflyn
Svar från Sten Björklund 2021-09-16 16:24
Ja, helt klart gammafly. Den fanns en del att läsa om. Tack för upplysningen.
Sten
Fina rutor på växterna..Den blomman är väl den som small när man tryckte på dom när vi var små?
HaD/Gunte..
Svar från Sten Björklund 2021-09-16 20:44
Tack ! ja kanske men det är något jag inte testat. Får göra det nästa gång. Är nog färdigblommat för dom nu.
Sten
Vackra naturliga bilder. Tror allt i naturen tar tid att ta in, hälsningar/ Björn
Svar från Sten Björklund 2021-09-19 19:24
Nej i naturen blir man aldrig färdig. Gammaflyet är ett exempel. Nu vet jag vad jag ser nästa gång.
Sten