Grå flugsnapparen.

En dag såg min fru två fåglar som slagit sig ner på husets gavel. När jag kom dit hade fåglarna gett sig av. Dom kanske har bo där funderar hon. Men det enda som finns är en liten tuss manlav.

Samma dag som dom svartvita flugsnapparnas ungar lämnade holkarna upptäckte vi att den grå flugsnapparen hade byggt sitt bo på platsen och lagt sitt första ägg. Bara på ett par dagar hade dom byggt färdigt sitt bo som bestod av manlav. Det visade sig att det skulle bli tre ägg innan dom var färdig. Hon låg på typiskt flugsnapparmanèr kvar fast man kom helt nära.

Medan en fågel ruvade jagade den andra insekter i omgivningen.

Något som inte kom med i beräkningen var närvaron av lavskrikorna. Dom var säkert ett hot mot flugsnapparna. Så fort lavskrikorna syntes till anföll flugsnapparna, och det visade sig att det måste funnits ett par till i närheten. Flera gånger visade sig fyra stycken. Var det paret bodde kom vi inte på. Flugsnapparna mötte lavskrikorna i skogskanten och följde efter till dom var på ett säkert avstånd. Flugsnapparna tuschade i lavskrikorna i luften och fräste ordentligt varje gång. Det hela gick väldigt snabbt. 4000/sek ändå räckte det inte för att frysa flugsnapparens snabba rörelse.

Vi kunde inte följa paret till slut eftersom vi skulle åka hem till Valbo innan äggen kläcktes. Min dotter som kom dit upp medan ungarna matades och kunde till sist konstatera att det blev två ungar som lämnade boet. En unge låg död kvar.

 

 

Inlagt 2015-11-29 01:46 | Läst 1660 ggr. | Permalink
Du tar mycket fina fågelbilder Sten!
Jag gör det inte, sen är det bra att få lite info om olika arter också!
Svar från Sten Björklund 2015-11-29 13:22
Tack Kenneth !
Jag är nog ganska begränsad i mina kunskaper om fåglar. Man kan nog säga så här, jag kan ganska mycket om några få fåglar och ganska lite om de flesta. Fåglar i skogen är mina favoriter, Tretåig hackspett, sparvuggla, järpe, duvhök m.fl. Kustfåglar vet jag inget om. Många har inte sett.
Sten
Ja verkligen bra bilder, och dessutom lite action bilder. Intressant att följa fåglarna så nära.
Svar från Sten Björklund 2015-11-29 13:25
Tack Ingemar !
Försökte få många bilder liknande den sista men tyvärr hängde inte kameran med. ( å inte jag heller )
Sten
Hej! Väldigt fina bilder, och otroligt vad tuffa dessa Flugsnappare tycks vara! Klart imponerande! Lavskrikan är ju trots allt bra mycket större! Sista bilden är ju fantastiskt bra!
Hälsn!
Svar från Sten Björklund 2015-11-29 13:29
Tack Jan !
Ja, deras tuffa attityd överraskade mig. Dom var lika agresiv mot trastar som kom i närheten. Både nötskrikan, lavskrikan tar ju gärna ägg från mindre fåglar, så visst måste dom vara på sin vakt. Tog många bilder som den sista men kameran och jag hängde inte med, det gick väldigt snabbt.
Sten
Det är alltid en njutning att ta del av dina inlägg. Jag kan liksom känna temposänkningen...lite svårt att förklara kanske men jag kan känna det där lugnet som inträder då man bara kan sitta och titta på vad som händer i naturen.
Hälsningar Lena
Svar från Sten Björklund 2015-11-29 20:04
Hej Lena.
I morgon blir det en tur tillsammans med min svärson till matningen. Förra gången visade sig inte gråspetten men jag hoppas den hittat tillbaks. Jag har fotat så länge vid matningen så det gäller nu att hitta lite nya bildidèer. En kanske är en närbild på gråspetten och mig själv eller min svärson sittande bakom. Tack för kommentaren.
Sten
Både text och bilder är informativa och intressanta att ta del av.
Glad att du vill dela med dig.
Svar från Sten Björklund 2015-11-30 20:06
Tack Margatreta !
Önskar dig en fin kväll.
Sten
Vilka fågeläventyr ni får vara med om.
Jag är glad få vara med om det här men visst skulle
jag med vilja se det live.
Ni fågelexperter är många här på FS.
Jag är så nöjd få se bilderna
Nu blåser nog hela huset iväg med mig.
Gun-Inger
Svar från Sten Björklund 2015-11-30 20:07
Hoppas huset står kvar. Såg på TV att det hänt en del där nere.
Sten
Gun-Inger Arvidsson 2015-11-30 23:14
Enbart en stubbe låg på gräsmattan...så hade alla löven blåst ner till grannen...inte så dumt.
men nu är hon sur på oss...viket jag inte bryr mig om..
gia