Guckusko.

Hade egentligen inte tänkt göra någon fotoutflykt den här helgen. Det är inte passande med bilder i skogen när solen skiner som den gör nu. Varmt så det förslår och orken vill liksom inte vara med. Men Björn frestade med bilder på Guckuskon igår. Även Ulf med bilder från den plats där jag själv brukar fotografera blommorna. 

Ett snabbt beslut och jag packade ryggsäcken på fredag eftermiddag. Bästa tiden för att slippa solen blir nog på kvällen. På väg ut river jag åt mig frugans regnjacka, i ren reflex. Varför tänkte jag inte på. När jag backar ut bilen ur garaget möter jag yngsta dottern som vill visa en bild hon tog vid skolan. Solbelyst skola och en mörkblå himmel. Snyggt på bild. Oväder på gång alltså. 

På väg mot Gävle tonar de mörka molnen upp sig men jag chansar att fortsätta. Tänker på vad som väntar. Vill gärna ha skogen med på mina bilder. Gärna blommorna mellan höga trädstammar. I fantasin far motiven runt i huvudet. 

Framme visar det sig att bommen är öppen. Något som aldrig hänt. Chansar ändå inte, skulle den vara stängd när jag kommer tillbaks så blir det besvärligt. Cyklar iväg men ser inte mycket av det Ulf fotograferat någon dag före. Väl framme kommer regnjackan till användning. Upp med huvan och på med myggolja. Miljoner mygg vill bekanta sig med mig. Nu börjar det dessutom regna och ett ordentligt åskväder bryter ut. Knallar som får marken att vibrera känns det som. En svettig fotograf och regn är ingen bra kombination, myggoljan rinner ner i ögonen och börjar irritera. Objektivet, sökaren och glasögonen immar igen och får torkas mellan varje bild. Efter en halvtimmer har ovädret dragit undan. Jag har med ett visst besvär fått några bilder. 

Myggbiten och blöt fortsätter jag mot nästa ställe där jag vet att Guckuskon blommar. Mest av nyfikenhet. Har dom ökat eller minskat ? Det visade sig att det var något mindre antal än tidigare men ändå många bestånd. Någon flugblomster kund jag inte hitta, förmodligen är det för tidigt. Innan jag började fota kändes det som jag hade gjort mig förtjänt av lite fika. Jag skrev till Björn, det är märkligt. Dom här blommorna fotar jag varje år, ändå måste man dit för att ta nya. Tycker ändå att jag fick några nya bilder som jag inte hade tidigare. Särskilt dom som visar skogen. Nu blir det ingen mer gång i år men nästa kanske. 

Jag har medvetet underexponerat något. 

Inlagt 2018-06-02 12:14 | Läst 1396 ggr. | Permalink
Väldigt vackert Sten, just för att det blev regn blev det också extra fint med regndropparna, åtminstone tycker jag det! Vi fick bara några droppar regn och ingen åska, hade gärna sett mer regn här. Få se om jag kommer ut i kväll, skulle vilja få några bilder på guckuskon som växer längre bort, i granskog med högt gräs, hälsningar/ Björn T
Svar från Sten Björklund 2018-06-03 19:47
Tack Björn !
Fuktigt eller regn är fint för bilder i skog. Det var lite som de två första bilderna jag var ute efter. När jag tog dom hade det inte börjat ännu, tittar man noga så finns inga regndroppar på dom men minuten efter öppnade sig himlen. Trotts mygg och åska så blev det till slut en fotomässigt fin tur.
Sten
Strapatsen för att nå dit höjer nog värdet på bilderna, iaf något att minnas. Fint med dropparna och det var ju inget besvärligt solljus att ta hand om. Fina bilder o spännande berättelse
Svar från Sten Björklund 2018-06-03 19:15
Tack Peter !
Jag har fotat guckuskon på myren i säkert 20 - 30 år. Dom gånger det är sol blir det inte särskilt bra. Även om jag har några jag är nöjd med. Blommorna i skogen har jag inte vetat om. Det är först för något år sedan jag fick reda på dom. Däremot har jag stannat precis på samma ställe för att fotografera majviva som finns i massor efter vägen just där. Men har aldrig kommit för mig att gå in i skogen på samma ställe.
Sten
Gillar de mörka och regnvåta bilderna. Blommorna gör sej oerhört bra i skogsmiljön och med regndropparna blir det extra fint. Känns svalt. Jag kan tänka mej att myggen var jobbiga på en sån här plats.
Hälsningar Lena
Svar från Sten Björklund 2018-06-03 19:03
Tack Lena !
Myggen var verkligen en plåga. Visst blir det speciellt med regndroppar på blommor/ blad. Hela miljön blir trevligare på bild med fuktigt väder.Har varit hit när det varit solsken men det är svårt. Tar man bara bilder på blommorna ( skona ) kan det fungera med sol. Det var nog bilder som dom två första jag var ute efter den här gången.
Nu var det inte så mycket blommor på myren. Hade hoppats få fram mängden med blommor men finns dom inte så är det svårt. Brukar finnas dubbelt så många än vad det var nu. Klasar som på femte bilden brukar det finnas över hundra på myren på en begränsad yta.
Sten
Du fick betala ett pris för de där bilderna (myggen), men det var det värt! Bild 4 och 6 fastnade jag särskilt för!
Svar från Sten Björklund 2018-06-03 17:48
Tack Ragnar !
Ja myggen är nog det värsta. När man cyklar hem är det dessutom lika mycket knott, tur att man har glasögon en sån gång, Regn är välgörande för bilderna. Nu gick det över ganska fort också. För många år sedan tog jag bilder vid myren, där dom sista bilderna är tagen. Då ösregnade det hela tiden vilken var lite för mycket. Dom bilderna är ändå några av dom bättre jag har av guckoskon.
Sten
Trevligt med regn, och Guckusko! Dom sista bilderna blev extra fina! Måste ha doftat gott i skogen efter regnet..
Hälsn!
Svar från Sten Björklund 2018-06-03 17:42
Tack Jan !
Jag tyckte det mest luktade myggolja.
Sten
Precis den där stämningen är det i guckuskoskogen! Att du sedan hade "turen" att det kom en regnskur gjorde bara bilderna ännu vackrare.
/Uffe
Svar från Sten Björklund 2018-06-03 17:41
Tack Ulf !
Ja, det var en ordentlig åskskur, men det gick över efter en halvtimme. Man undrade om man stod under rätt träd.
Det var väl lite av vad dom två första bilderna visar jag ville få fram. Hade en tanke om hur det skulle se ut och jag är ganska nöjd. Det går inte att göra så mycket mer just här. Man får göra ett nytt besök och starta om.
Tror det var bra med fredagen. Skulle tro att det var mycket folk på lördag/söndag. Bommen var nog öppen på grund av att någon förening har begärt det. Friluftsfrämjandet m.fl. brukar alltid komma dit.
Sten
En så vacker blomma som jag fotat i Öregrundstrakten, minns att det var en evig kamp mot myggen då och min bästa bild blev en blomma med mygg på. Nog mest för att den illustrerade hur det var där.
Fint med regnvåta bilder på blommorna, de två sista bilderna var nog de finaste, ja även den ensamma med regndroppar och disig runt..
Svar från Sten Björklund 2018-06-04 14:16
Tack Margareta !
Guckuskon finns nog längs hela Upplandskusten skulle jag tro. Runt sjön Trösken i Skutskär är det gott om orkideer. Tror det är 31 olika arter som hittats. Brukar inte åka dit mer än två, tre gånger. Blomningstiden är ju ganska utspridd. Flugblomster bör blomma ganska snart. Annars är det kärrknipprot och skogsknipprot jag åker dit för att fota.
Sten
Hej Sten!
Så fina bilder. De gör sig bra något underexponerade. Jag föll direkt för bild nr8 men även nr 6. Ja alla bilder är bra och du får säkert nya nästa år.
Vet hur det är med att jaga nya bilder på fåglar som man redan har fullt av i datorn. :)
/Lena
Svar från Sten Björklund 2018-06-05 08:18
Tack Lena !
Dom i skogen är ganska nytt för mig. Fick reda på platsen för något år sedan. Till myren har jag varit många gånger. Har bilder i arkivet så det pöser över. Men du vet hur det är. Man är på jakt efter lite bättre bilder. Ofta är det nyfikenheten på hur många det blommar i år om får mig dit. Det framkommer inte på mina bilder men det är alltid väldigt många, men i år var det kanske 1/3 del av vad det brukar.
Sten