Gysinge.

Det är inte många gånger jag har chansen att komma ut nu för tiden men förra måndagen ( 21:a ) blev det en tur till Gysinge. Förhoppningen var att få se uttern som många rapporterat om på FB. Trotts många promenader längs broarna blev det ingen utter den dagen. En bäver satt på andra sidan älven men det var för långt bort för att bli bra på bild. Dagen räddades av en mink som varje gång den fångat något sprang under brofästet och kanske gömde maten. Kanske ville den äta ifred utan närgångna fotografer. Eftersom jag inte hade några bilder på mink tidigare så var jag ändå nöjd med dagen. 

Idag hade det lovats sol men på morgonen var det gråmulet och det var nästan så jag tänkte ställa in utflykten. Lite motvilligt åkte jag ändå iväg och när jag närmade mig Gysinge bröt solen igenom. Efter några promenader över första broarna så insåg jag att det var lika bra att fortsätta mot Sevedskvarn. 

Det var oväntat mycket folk här med tanke på att det är mitt i veckan. Ingen utter hade visat sig enligt dom fotografer som fanns här. Det är bara att promenera fram och tillbaks efter broarna, någon gång dyker uttern upp med lite tur. De flesta fotograferna gick i samlad trupp för att fika och grilla vid vindskyddet. Jag själv fortsatte mitt promenerande. Vid sista bron får jag så se en utter en bit ut. När den dyker är den under vattnet ganska länge och jag passar på att ta mig ner för brofästet och smyger in mellan buskarna för att komma närmare. Den vill inte gärna komma närmare men jag håller ut och hoppas. Det gäller att fota när uttern är solbelyst. Plötsligt är den borta. Jag väntar och söker av forsen. Oväntat dyker den upp tio, tolv meter från mig. Får syn på mig, jag står helt öppet men den drabbas inte av panik utan äter färdigt men håller ögonen på mig hela tiden. Efter några tiotal bilder dyker den i och visar sig inte mer. Det blev en vacker eftermiddag med kölddimma men dom bilderna blev inte bra. 

Inlagt 2019-01-30 21:01 | Läst 1047 ggr. | Permalink
Fina bilder i fint ljus
Svar från Sten Björklund 2019-01-30 21:21
Tack Peter !
Ja jag hade tur med vädret idag.
Sten
Vad roligt med Uttern! Väldigt fina bilder på den! Tråkigt med Mink däremot.. Hörde eller läste någonstans att Uttern ev. tar Mink.. hoppas det är så! En Utter käkar väl normalt bara fisk, en Mink äter allt den kommer över, även fåglar i mängd..
Hälsn!
Svar från Sten Björklund 2019-01-30 21:58
Tack Jan !
Jag brukar säga " som man bäddar får man ligga " angående minken. Ett vackert djur men den skulle aldrig tagits hit till Sverige/Europa. V ville stänga alla minkfarmar omgående men S vill utreda först. Genererar det pengar så kan man tillåta djurplågeri.
Jag är lite osäker på vad uttern äter, fisk och kräftor kanske. Vad jag kan se av mina bilder så tar både uttern och minken Spigg. ( tror det är spigg ).
Sten
ehrsa 2019-01-30 22:11
Hej! Tyvärr så är det väl mestadels unga naiva människor som har släppt ut dessa Minkar.. dom tror att dom gör något bra och vet inte vilken katastrof det är med Mink ute i naturen, ofta då i skärgården och på fågelrika öar.. men det har säkert rymt en del Minkar också.. Spigg är väl rätt små fiskar, har svårt att se storleken på dessa..
Hälsn!
Svar från Sten Björklund 2019-01-30 22:23
Googlade på spigg och ser att det är inte den. Den som minken tagit är rätt kort och knubbig, stora fenor på sidan. Det jag menar är att om inte minken funnits så har det inte funnits något att släppa ut. Det finns fler exempel, kanadagås, i Finland mårdhund, vitsvanhjort m.m. Bara för att skjuta på.
Sten
Svar från Sten Björklund 2019-01-30 22:42
Simpa kanske.
ehrsa 2019-01-30 22:50
Tror också Simpa..
Grattis till uttermötet och du fick fina bilder med dej hem. Jag skulle gärna vilja se en utter men har inte haft turen än trots besök på platser där de brukar ses. Jag gillar även dina bilder på minken, särskilt i snön.
Hälsningar Lena
Svar från Sten Björklund 2019-01-30 22:34
Tack Lena !
Tror det är turen som betyder rätt mycket. Det var många fotografer där idag och hörde ingen som sett uttern. Det gäller att ha tålamodet att vänta ut uttern. I vaken på den första utterbilden höll den till i kanske 20 minuter. När den var som närmast var den borta på kanske 45 sek / en minut.
Du kanske ser vad det är för fisk som minken tagit. Även uttern hade samma sort.
Sten
Riktigt fina bilder, både på minken och uttern! Tror inte jag sett någon av dom i verkligheten, eller ute i naturen i alla fall. Det blev alltså en riktigt lyckad utflykt! Hälsningar/ Björn T
Svar från Sten Björklund 2019-01-30 23:10
Tack Björn !
Ja, över förväntan och jag blev kvar längre än jag tänkt mig. Tog många bilder på knipor men blev mycket missnöjd med dom.
Sten
Vilka fina bilder, både på minken och uttern! Och nu sitter jag här grön av avundsjuka, eftersom jag vid många tillfällen har letat efter utter, men utan resultat. Men det är ju aldrig för sent att ge upp, sägs det...
Svar från Sten Björklund 2019-01-31 13:00
Tack Yvonne !
Inte ska du vara avundsjuk, någon gång dyker tillfället upp. Jag har tillbringat hela mitt liv i skog och natur och det är massor med vanliga fåglar jag aldrig sett, framför allt kustfåglar. Får jag tillfälle så försöker jag tillvara ta tillfället. Visst är jag jättenöjd med uttern men nästan lika glad åt minken.
Sten
Fint med utter, en art som jag sett ett antal gånger, men bara på avstånd (+ spår på nära håll ...).
- hawk
Svar från Sten Björklund 2019-01-31 13:13
Har för mig att det fanns uttrar ganska centralt i någon stad i Finland, minns inte var just nu. Uttrarna kunde matas med fisk på nära håll. ( tror nästan ur händerna ). Här i Gysinge är älven igenfrusen över allt utom kring broarna. Men man ska som sagt ha lite tur. Det fanns många fotografer här under dagen men ingen hade sett några uttrar. Vid den första bilden kunde jag följa den 15, 20 minuter kanske, men vid närbilderna försvann den efter att ha ätit färdigt.
Sten
Underbart att få uttern i bild! Inte ofta man får chansen. Har bara sett dem i riktig kyla här. Kan bara gratulera.
Svar från Sten Björklund 2019-01-31 13:17
Tack Stefan ! Har för mig att dom fanns vid naturrummet i Kristianstad. Helt orädda. Även här är det under vintern och kyla som den visar sig. Nu har jag inte varit till Gysinge särskilt ofta men det är långt mellan gångerna man ser den.
Sten
Vibybo 2019-01-31 15:23
Tack Sten, är inte i stan så ofta, de gånger jag varit vid naturrum har inga uttrar synts till, det är väl minst 10 gånger. Man kan inte få allt, men har sett en springa på isen inne i sumpskogen utanför byn. Det var en överraskning.
Mycket vackra bilder! Vilka roliga möten. Det var en fin utdelning på utflykten.

MvH
Johnny
Svar från Sten Björklund 2019-01-31 13:19
Tack Johnny !
Jag man åker hem ganska nöjd en sådan här gång även om mötet var ganska kort.
Sten
Riktigt snygga bilder från dessa djurmöten, toppen! Det måste varit fina upplevelser. Bland minkbilderna fastnar jag extra för trean, där den tittar fram så fint i snön och för uttern blir det näst sista, mycket tack vare att jag får se tänderna!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Sten Björklund 2019-02-03 18:02
Tack Bjarne !
Det är tacksamt att besöka Gysinge då allt är fruset utom på båda sidor om broarna. Så mink, bäver och utter ses oftast från broarna. Minken sprang fram och tillbaks till brofästet. Förmodligen hade den ett bra krypin under bron dit den hela tiden återkom.
Jag gick ner för själva brofästena och smög närmar uttern i skydd av buskage. Plötsligt dök den upp väldigt närma, fick syn på mig men den fortsatte att äta innan den hoppade i igen. Den fick ingen panik men visade sig inte mer.
Sten