Hela mitt liv har varit bilder. Andras bilder.

Jag fick min första kamera 1964, en Agfa tillverkad någon gång i börja av 50 - talet. Mina första bilder tog jag i Stockholm. Slottet, af chapman och de vanliga turistmotiven. Alla bilder sitter fortfarande kvar i det " gröna albumet ". Några år senare köpte jag min första systemkamera. Practika nova med ett soligor 135mm. En av mina första naturbilder blev en suddig bild på en sparvuggla. Den stod högt i kurs, ingen jag kände hade en bild på sparvuggla. Något år senare fick jag min första publicerade bild i tidningen FOTO. en bofinksunge på en gren. Lyckan var gjord.

Så rullade det på. Men ska jag vara riktigt ärlig så har jag aldrig tyckt om mina egna bilder. Det är få bilder jag kan säga att de här är bra. Nej, ganska tidigt tittade jag alltmer på andras bilder. Utbudet var inte stort men det som fanns var av hög klass. Svante Lundgren, Sixten Jonsson, Hans Lidman m.fl.  Ville man se naturbilder någon annanstans var det jakttidningar som hade fina bilder som omslag och uppslag i svartvitt, Bertil Petterson, Åke W Engman , Åke Lindau m.fl. Inbundna tidningar som fortfarande står i min bokhylla.

På 70 - talet kom det många böcker. Sarek, Muddus, Sjaunja, alla i färg. Det var på den här tiden som naturen och naturfotot fick ett uppsving. Alla ville gå i Sarek och alla skaffade en systemkamera. I skogarna och på myrarna runt Valbo Hedesunda var det fullt med folk som tittade på älg, tjäderspel, orrspel. Det var gott om slaguggla och pärluggla. Pärlugglan har tyvärr varit försvunnen i många år.

Efter den här tiden tyckte jag att den Svenska naturfotografin blev tråkig. Min svärfar hade Finska jakttidningar och i varje nummer hade Hannu Hautala egna sidor. En av de bästa bilder jag sett fanns som omslag i ett nummer. En kråka med ett ägg i näbben, en blommande skvattrambuske bredvid och allt speglade sig i en vattensamling framför. Det blev som ett startskott för mig och blicken vändes mot Finland.

Idag är det nog många som smälter helgens många synintryck  från Vårgårda. Jag har själv varit där många gånger men det är nu några år sedan. Finland har ett eget Vårgårda som jag också besökt några gånger. Årets naturbild, ( vuoden luontokuva ) . Resultatet presenteras i en bok varje år. 1981 kom den första utgåvan . Idag står alla årgångar i min bokhylla, men inte bara dom utan sammanlagt något över hundra Finska böcker. Dessutom många årgångar av tidningar som Suomen Luonto. Även deras mycket fina väggalmanackor. En dag kom en okänd man rusande in till min bokhylla och sa " får jag köpa dom du får vad du begär " men ingen var till salu.

Många ruskar kanske på huvudet men aldrig har jag ångrat något köp. De här bilderböckerna har gett mig väldigt mycket genom åren. Jag minns när jag såg Antti Leinonen björn och järvbilder första gången hur imponerad jag blev, idag har jag sett mig mätt på björnbilder även om jag tycker det finns några undantag här på FS som har lyckats ovanligt väl. Ett år vann en bild på av en bil överkörda orm, söndertrasad låg honan med sina döda ungar i gruset. Bilden hade Hannu Ahonen tagit. Då funderade jag hur den bilden kunde vinna, men med åren har bilden växt och kanske den bild med det viktigaste innehållet, en av de bästa.

Många Finska fotografer har jag följt genom åren men det är väl två som står i en klass för sig. Jorma Luhta och Heikki Willamo. Dessa två fotograferar naturen på det sett som jag själv ser på naturen. Dessutom kan jag läsa mina tankar i deras texter. Jag varken vill eller kan efterlikna dom men de finns alltid med mig i mitt fotograferande.

Idag har det jämnat ut sig tycker jag, i och med det digitala ser naturfotograferandet lika ut i Finland och Sverige. Det blir mycket björn och rovfåglar på åtel. Biätare, blåkråkor och badande rovfåglar från Ungern. Lappugglor och Lavskrikor. MÄTT var ordet men all fotografering som får människor att stå upp för naturen är av godo.  Min egen fotografering kommer jag nog att fortsätta med så länge jag kan men när mina ben inte längre bär mig så har jag mycket att bläddra i.

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-11-05 09:27 | Läst 2754 ggr. | Permalink
Intressant och tänkvärt. Finnarna är duktiga, även norrmännen har många bra naturfotografer.
Svar från Sten Björklund 2012-11-05 17:55
Tack för att du tog dig tid att läsa min blogg. I början av Vårgårda-tiden var det två Norrmän som blev mycket populära. Jorn Bohmer Olsen och Rolf Sörensen. Sedan har jag varit in på andra Norska fotografers hemsidor och det är som du säger, dom är mycket duktiga. Nu föll det sig att det blev de Finska fotograferna jag uppmärksammade tack var att mina svärföräldrar är Finnar.
Sten
Du skriver att du inte tycker om dina egna bilder.Ok men vi gör det och texten/bert
Svar från Sten Björklund 2012-11-05 18:13
Tack Bert för att du läser min blogg och gillar mina bilder. Jag blir mycket glad när jag får dina kommentarer.
Det är tur att vår syn på skogsbruket inte är detsamma för annars hade vi kanske inget att skriva om du och jag.
När det gäller mina bilder tyckte jag att det var lättare på dia - tiden. Jag ställer nog för höga krav på mig själv att det ska vara perfekt och så blir det att jag tar bilden och lägger sedan undan den. Tyvärr har det gått trögt med den digitala tekniken för mig. Har kanske en gammalmodig inställning att bilden ska vara klar i kameran.
Ha en fortsatt trevlig kväll!
Mvh. Sten