Idag åt jag giftig mat.
Men gott var det. Nu ser min bild inte så aptitretande ut som bilder Lena brukar visa, men det kanske är bra då strömmingen inte är så lämplig matfisk. I alla fall om man ska följa livsmedelsverkets rekommendationer. Stor var dom också så man får kanske kalla dom för sill.
Här i Gävle har vi haft en professionell sälmatare. Massor med insändare när fisket gått dåligt. När det inte var sälen så var det skarvarna. När jag skrivit eller svarat på insändare och försvarat skarvarna så blir man kallad både det ena och det andra. Gubbjävel som inte vet något m.m. Gubbjävel kan jag vara utan det berör mig. Man blir det när man ser hur människor beter sig. Vet någonting. Nää jag är inte särskilt kunnig men jag ser vad jag ser och drar mina egna slutsatser. Det finns så många experter så det räcker ändå.
Nu slår dom larm, Kustfiskarna längs Norrlandskusten. Dom larmar om överfiske. Man vill ha fiskeförbud utanför Söderhamn där strömmingen övervintrar. Den fisk som man får på tio nät fick man i ett nät tidigare. Synd att man kommit på det lite för sent. Fisken blir sjuk och storleken mindre. Enligt Sportfiskarna i Gävle togs det upp 50.000 ton strömming 2018 som fraktades till Danmark för att bli fiskmjöl. Gör man det år efter år så hinner inte strömmingen återhämta sig. Det är samma utveckling inom skogsbruket. Man har överavverkat de senaste 50 åren för att kunna dela ut fallskärmar och aktier och nu finns bara ungskogen kvar. Nä, låt skarvarna ha sina häckningsöar och äta sig mätta. Naturen rättar in sig själv bara människan inte lägger sig i.
( En bild som får det att vattnas i munnen!)
/gunnar S
Sten
HaD/Gunte..
Sten
Jag har minnen från 1940 och 1950-talet, då vi köpte strömming av en fiskare! En timme efter fisket i Stockholm skärgård! Vi satt sedan på bryggan och så upp till stugan för att steka panerad strömming!
Men det va i en annan tid, en tid som nog aldrig kommer tillbaka!
/B
Man alla har fått det bättre och utvecklingen har gått framåt på gott och ont. Man önskar att människor kunde inse det och att slit och släng mentaliteten minskade. Nu handlas det för handlandet skull. Man köper nya kläder fast garderoben är full.
Sten
Jag är inte ett dugg förvånad över att det ser ut som det gör i havet. Förr i tiden var det bästa sättet att bli av med skiten att hälla det i sjön/havet. Då slapp man att se det. Men nu ser vi resultatet. Jag jobbade i Mackmyra sulfit, där tömde man det mesta i ån. Den delen av ån som kallades syraån. Det giftigast gick i ledningar in till Gävle där det rann ut i den sista delen av ån.
Har sett några program på Tv:n från framförallt Afrika, Sydamerika där t.o.m. Svenska båtar deltar i plundringen. Kan man tjäna pengar på något så lägger man sunt förnuft åt sidan.
Sten
HÄlsningar Lena
Strömmingen smakade riktigt bra. Äter någon gång varannan månad kanske. Man kan nog kalla mig helnykterist därför blir det oftast mjölk, mer sällan läsk. Är det kött eller grillat kan det i undantagsfall bli en kall öl. Mina barn tar nästan alltid vatten till maten. För övrigt är det nog som hos de flesta, öl eller vin.
När jag började på SJ stod det massor med folk vid kajerna ute vid Fredriksskans och fiskade strömming. i dag, efter 11 sep. hägnades området in och det går längre inte att komma dit.
Sten