Idag åt jag giftig mat.

Men gott var det. Nu ser min bild inte så aptitretande ut som bilder Lena brukar visa, men det kanske är bra då strömmingen inte är så lämplig matfisk. I alla fall om man ska följa livsmedelsverkets rekommendationer. Stor var dom också så man får kanske kalla dom för sill. 

Här i Gävle har vi haft en professionell sälmatare. Massor med insändare när fisket gått dåligt. När det inte var sälen så var det skarvarna. När jag skrivit eller svarat på insändare och försvarat skarvarna så blir man kallad både det ena och det andra. Gubbjävel som inte vet något m.m. Gubbjävel kan jag vara utan det berör mig. Man blir det när man ser hur människor beter sig. Vet någonting. Nää jag är inte särskilt kunnig men jag ser vad jag ser och drar mina egna slutsatser. Det finns så många experter så det räcker ändå. 

Nu slår dom larm, Kustfiskarna längs Norrlandskusten. Dom larmar om överfiske. Man vill ha fiskeförbud utanför Söderhamn där strömmingen övervintrar. Den fisk som man får på tio nät fick man i ett nät tidigare. Synd att man kommit på det lite för sent. Fisken blir sjuk och storleken mindre. Enligt Sportfiskarna i Gävle togs det upp 50.000 ton strömming 2018 som fraktades till Danmark för att bli fiskmjöl. Gör man det år efter år så hinner inte strömmingen återhämta sig. Det är samma utveckling inom skogsbruket. Man har överavverkat de senaste 50 åren för att kunna dela ut fallskärmar och aktier och nu finns bara ungskogen kvar. Nä, låt skarvarna ha sina häckningsöar och äta sig mätta. Naturen rättar in sig själv bara människan inte lägger sig i. 

Inlagt 2021-09-30 20:44 | Läst 775 ggr. | Permalink
Ja det är lätt att skylla på skarven. Men en fråga som sällan besvaras är att strömmingen som är en fet fisk med mycket miljögifter i sig och som helst inte ska ätas av kvinnor i fertil ålder. Om denna fisk mals tillmjöl och ges till bland annat norska laxar. Hur är det med anrikningen av gifter högre upp i näringskedjan? Borde någon alls äta norsk lax?
( En bild som får det att vattnas i munnen!)
/gunnar S
Svar från Sten Björklund 2021-09-30 22:29
Jag har läst ungefär samma varningar om den Norska laxen från dom här kassarna. Tyvärr smiter en del lax och blandar sig med vild lax vilket förmodligen inte är bra. Bottnarna under kassarna blir dessutom full med skit och förstör bottenmiljön. Tror att det blivit en del bättringar där. Jag tycker det är märkligt att vi tar upp mer fisk än vad vi konsumerar. Men dom som äger båtarna vill tjäna pengar och struntar i havsmiljön. Lax är varken min fru eller jag så förtjust i men äter ibland. Min yngsta dotter äter säkert några gånger i veckan.
Sten
Stekt strömming/strömmingsflundra och mos, ja det är man ju uppfödd på till den milda grad att man blev trött på det. Var ju billig mat när man var en parvel. Har nog inte ätit det mer än ett par gånger i vuxen ålder.
HaD/Gunte..
Svar från Sten Björklund 2021-09-30 22:38
För mig är det tvärt om. När jag var liten var min mamma tillsammans med en Värmlänning som åt mycket västkustfisk. Plattfiskar, hummer, räkor, krabba m.m. Det var det värsta jag visste. Idag är strömming det bästa jag kan äta. Vi har nästan gått å väntat hela veckan på att dom skulle få hem fisken på COOP och idag äntligen. Ändå äter vi inte så ofta. Mina vuxna barn äter inte gärna men två av barnbarnen 14 och 16 år vill alltid komma och äta. Skulle jag ställa fram hamburgare från Mc Donalds och strömming bredvid så tog dom fisken. Det är nog lite ovanligt idag.
Sten
Smarrig bild! Och det är en tråkig tid vi har målats in oss i! Och odlad lax undviker vi! Men jag äter strömming två gånger per år då vi besöker Bakfickan på Gotland!
Jag har minnen från 1940 och 1950-talet, då vi köpte strömming av en fiskare! En timme efter fisket i Stockholm skärgård! Vi satt sedan på bryggan och så upp till stugan för att steka panerad strömming!
Men det va i en annan tid, en tid som nog aldrig kommer tillbaka!
/B
Svar från Sten Björklund 2021-10-01 11:11
Ja nog har tiderna förändrats. Minns att böckling var populärt. Framför allt var det min morbror som la det på smörgåsen som han hade med till jobbet. Min mamma var ensam med fyra barn och tidvis utan jobb. Utan min morfar undrar man hur det hade gott. Mannagrynsgröt var återkommande lika så stekt havregrynsgröt. Man slängde inget. Att vi hade det dåligt fanns inte i våra tankar, vi fick ju mat varje dag. När jag gick i fjärde klass ? skulle vi göra en klassresa till Gotland, men där gick gränsen så det blev ingen resa för min del.

Man alla har fått det bättre och utvecklingen har gått framåt på gott och ont. Man önskar att människor kunde inse det och att slit och släng mentaliteten minskade. Nu handlas det för handlandet skull. Man köper nya kläder fast garderoben är full.
Sten
Läcker måltid! Naturen sköter sig själv helt klart, åtminstone tills den blir förgiftad/utrotad. Industriella fartyg till havs är ett sätt att tömma haven, framställning av fiskmjöl eller annat där fisken inte äts av människor är av ondo. Länder som inte kan försvara sina kustvatten får dem plundrade.
Svar från Sten Björklund 2021-10-01 16:13
Ja det var väldigt gott med strömming den här gången. Vi hade gott och väntat som små barn på att affären skulle få hem den. Nu dröjer det lite innan nästa gång.
Jag är inte ett dugg förvånad över att det ser ut som det gör i havet. Förr i tiden var det bästa sättet att bli av med skiten att hälla det i sjön/havet. Då slapp man att se det. Men nu ser vi resultatet. Jag jobbade i Mackmyra sulfit, där tömde man det mesta i ån. Den delen av ån som kallades syraån. Det giftigast gick i ledningar in till Gävle där det rann ut i den sista delen av ån.
Har sett några program på Tv:n från framförallt Afrika, Sydamerika där t.o.m. Svenska båtar deltar i plundringen. Kan man tjäna pengar på något så lägger man sunt förnuft åt sidan.
Sten
Så här ska stekt strömming se ut på tallriken, inte piffas till på något tillgjort sätt. Men jag avstår mjölken och skulle nog ta ett glas vatten till. Jag växte upp i Gävle med en pappa som hobbyfiskade och en mamma som kom från Kalix. Gissa om det serverades strömming. Den stekta som blev över hamnade i ättikslag med lök och den tyckte jag var bättre för då kände man inte benen. Varken sälar eller skarv har särskilt stor inverkan på stömmingsbeståndet utan det klara vi av att förstöra helt själva. Det trista är väl att den strömming som finns innehåller så pass höga halter av miljögifter. Min sambo brukar påminna mej de få gånger jag ställer strömming på bordet.
HÄlsningar Lena
Svar från Sten Björklund 2021-10-01 16:38
Tack Lena !
Strömmingen smakade riktigt bra. Äter någon gång varannan månad kanske. Man kan nog kalla mig helnykterist därför blir det oftast mjölk, mer sällan läsk. Är det kött eller grillat kan det i undantagsfall bli en kall öl. Mina barn tar nästan alltid vatten till maten. För övrigt är det nog som hos de flesta, öl eller vin.
När jag började på SJ stod det massor med folk vid kajerna ute vid Fredriksskans och fiskade strömming. i dag, efter 11 sep. hägnades området in och det går längre inte att komma dit.
Sten