Levande skog

Nya motiv för min kamera.

Naturbilderna har fått hamna i bakgrunden den sista tiden. Jag har ju fått annat att rikta kameran mot nu. Jag är dålig på att ta bilder på människor men det har blivit en del sista tiden. För flera dagar sedan hade vi bestämt att träffas och ha en grilldag vid ett vindskydd som vi ofta använder oss av. Vad vi inte visste då var att vädret inte skulle bli det bästa. Men vi chansade och trotts lite regn blev det en fin dag. Korvgrillning, kaffe, några matcher i kubb. Lite födelsedagspresenter i efterskott till några. Trotts regn och corona var vi fjorton stycken. Inte så mycket bilder men alla var mer än nöjda när vi åkte därifrån. Den första bilden är mitt äldsta och yngsta barnbarn. 

Fredagen bjöd istället på solsken och fint väder. Passade på att ta bilder på min dotter, svärson och deras barn i gröngräset. inte för att jag gillar det hårda ljuset men blev nöjd med de flesta bilderna. 

Postat 2020-05-23 22:48 | Läst 159 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Kontroll av holkar idag.

Hade tänkt oss matgäster idag men det blev inte av. Så för att göra något så åkte jag för att kolla mina sparvuggleholkar. Vid tidigare kontroller så fanns det tecken på aktiviteter vid några av holkarna, fågelfjädrar, några döda fåglar och några möss. Vid dom två första låg det mossa, nästan ända upp till ingångshålet. Betyder att det förmodligen är talgoxen som kommer att häcka. 

Här har jag två holkar. 75 meter upp på höger sida finns berghällar. Där har jag en holk. I vägens riktning har jag en, även den på en berghäll. Det fanns ägg i båda, dock ingen sparvuggla, blåmes och talgoxe. Den här skogen ska avverkas snart på båda sidor. 

På väg upp stöter jag upp en ruvande tjäderhöna. Hon är inte lätt att upptäcka när hon ligger och trycker i blåbärsriset. Precis nere vid foten av granen ligger äggen. Berghällen börjar precis här till vänster. Jag tycker det är ynkligt att man måste avverka så nära inpå berghällarna. Hellre några meter upp på hällarna än några meter nedanför. Hänsyn kallar kyrkan det. 

Fyra ägg vilket förmodligen betyder att dom är nyss lagda. Borde finnas minst sex ägg, kanske 8 - 10 ägg. 

Innan jag åker därifrån går jag in på vänster sida av vägen och kollar upp den hänsyn man har tänkt ta. För snitslar med "Naturhänsyn " råder det ingen brist på. Företaget som tillverkar sådana måste gå med bra vinst. 

Tjäderhönan kommer troligen att lägga fler ägg. Hon ska sedan ruva i en månad. Jag är tveksam om kyrkan kommer att vänta med avverkningen så länge. Jag kommer absolut att hålla koll på det här. Börjar dom innan äggen är kläckta ska jag upplysa dom om tjädern. Sätta upp lappar runt boet. Sen får vi se hur det är med den lämnade hänsynen. Men jag vet som sagt inte när avverkningen börjar. 

Jag kollade ytterligare fyra holkar men inte heller i dom tyder något på att sparvugglan kommer att häcka. På väg hem hör jag några spillkråkor som ropar på varsina håll. Antar att dom just har bytt av varandra i ruvningen. 

Postat 2020-05-02 20:20 | Läst 304 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Idag kom storken till Valbo.

På eftermiddagen ringde svärsonen och talade om att det var kilometerköer efter motorvägen. På sidan stod massor med människor och tittade i tubkikare. Nyfikenheten tog över så jag åkte iväg för att se efter vad det var. Framme kunde jag konstatera att köerna efter motorvägen berodde på en långtradare som fått punktering. Dom med tubkikare hade fått syn på en stork ute på åkrarna. Jag han ta lite bilder men plötsligt tittar den åt sidan och ser lite orolig ut. Den lyfter och drar iväg. Strax efter seglar en örn över oss. Storken hade förmodligen sett den före oss andra. Missade tyvärr bilder på örnen. Det var första gången jag sett stork här i Valbo. För många år sedan fanns en i ett samhälle norr om Gävle men den såg jag aldrig. 

Postat 2020-04-30 20:07 | Läst 515 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Jag saknar min hund.

Ja, min och min. Men det känns så efter flera år som dagishusse. Matte jobbar hemifrån så jag behövs inte just nu. Självklart kommer han och hälsar på ibland. 

Postat 2020-04-30 12:10 | Läst 358 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Skogens drottning.

Det här är inte drottningen jag syftar på. Nej hon har nog aldrig varit med om en naturupplevelse i den här klassen. Jag har tjatat om det här på fotosidan många gånger och någon tycker kanske det blir för mycket. Det har gått många år men det här är något jag har svårt att släppa. Hur kan skogsindustrin få  ljuga och fortsätta skövla utan att något händer. 

Skogens drottning. 

Det var så hon kallades i ett reportage i Arbetarbladet för ett antal år sedan. " Om du går ut i Gästrikeskogen kan du tänka på Elisabet Salander Björklund. Hon är VD för Bergvik skog och har med stor sannolikhet det högsta ansvaret för träden och marken du trampar på ". Hon sitter i en riktig fin skog på uppslaget, det är ju i sådan dom brukar vilja visa upp sig. Om hon varit i Bergviks skogar någon gång kan man undra. Hon tyckte det var så bra idag när man kunde bestämma avverkningarna via datorn och inte behövde söka upp den skog som skulle avverkas. På en annan bild visa hon upp sig med  Maud Olofsson och då vet man hur det är med ansvaret. Jag skrev en insändare och hon svarade naturligtvis på ett sätt som gubbarna i styrelserummet förväntade sig och blir nöjda. För annars går hon att byta ut. 

Dyster bild, det är några år sedan det här och visst blev bilden av skogsbruket dyster. Mycket dystert. 

När jag hittade snitslarna runt omkring tjäderspelet skrev jag till Korsnäs skogschef. Svaret kan ni läsa här. Tjäderexperten heter Eric Ringaby.  Förstår inte riktigt. Utan skogsbruk ingen naturvård. Nä, är patienten frisk behöver den ingen vård. Skogen avverkades första gången 2006 och tjäderspelet på 10/15 tuppar försvann. Idag är all skog borta. Det är vad Uno Brinnen menar med hänsyn till tjädern. 

Uppe till höger finns ett klapperstensfält med flera betestallar för tjädern. Jag besökte det här området alla årstider, alltid stötte jag på tjäder. Uppe på krönet mot klapperstensfältet hittade jag flera gånger tjäderreden under krypgranar/tallar. Ungtallarna till vänster har gallrats och är det enda som sparats . Produktionsskog, ja visst men ett otroligt djurrikt område. Tjäder, orre, nattskärra m.m. Har man gett fan i att slänga pengar på vilseledande reklam för miljoner hade man kunnat spara ett sådant här spel och levt upp till sina löften. Men skogsindustrin vill inte spara, dom vill skövla så länge det håller. 

Så här mycket var Brinnens löften om hänsyn/naturvård värd. Den sista bilden är tagen vid sista tallen på vänster sida. 

Vid träddungen mitt i bilden är tjäderbilden tagen. 

Postat 2020-04-26 11:46 | Läst 502 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 82 Nästa