Levande skog

En regnig dag i skogen.

Satt i gömslet hela dagen. Klarade mig bra trotts att regnet höll på hela dagen. Gråspetten var fram men ville inte vara med på bild.  Det blev fler bilder på nötskrikorna och större hackspetten. Det blev trotts allt en händelserik dag.

Postat 2012-09-28 23:56 | Läst 2601 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fåglar med 35 mm.

Min förhoppning var att kunna ta bilder på nötskrikan, större hackspetten eller rent utav gråspetten med mitt 35 mm. objektiv. Nu blev det inte några, bara småfåglar, som jag hade kunnat ta utan att sitta instängd i ett gömsle. Men det händer ändå mycket när man sitter dåld för omgivningen.

Tyvärr har jag " bara " ett kamerahus och fasta objektiv som kan vara en nackdel när man är gömslefotograf.  35, 85 och 300 mm. Jag satt med pekfingret på avtryckaren i flera timmar och fick en del bilder på småfåglar. Nötskrikorna och hackspetten for runt kojan hela tiden och jag skiftade objektiv för att ta några bilder på hackspetten när den satt framför kojan. Nötskrikorna gillade inte sällskapet och gick genast till angrepp. Tyvärr blev bilderna lite för tajt. Plötsligt ljuder varningsläterna runt kojan när en sparvhök anfaller. Den är på väg att landa precis på granen en meter utanför kojan men viker av mot en större gran några meter bort. Att flytta kameran till gluggen där höken satt var inte att tänka på. Tänk om jag fått en sparvhök där, vilken lycka. Ett önsketänkande.

Min koja är ingen lyxkoja med värme och fönster, utan en trästomme med överdraget tyg. Gliporna är många och framför allt talltitorna har en förmåga att ibland komma på insidan. Plötsligt kände jag något på mitt knä. Det var en talltita som förirrat sig in men hittade lika snabbt ut igen genom en av gluggarna. Många härliga upplevelser med helt vanliga fåglar i skogen.

 

 

 

 

 

Postat 2012-09-20 23:59 | Läst 4287 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Skogsskövling ännu en gång.

I skogen på bilden nedan har jag de sista 12 åren vandrat fram och tillbaks många gånger. Letat fåglar, mossor och lavar. Många vet jag inte namnen på men finner dom ändå dekorativa och värd att fästa på minneskortet. När jag kommer hem kan jag i bästa fall leta och hitta namnen på dem. Vid mina sista besök stötte jag på en hare som varje gång tryckte intill en sten. Den sista gången ropade en gråspett. Det känndes på något sätt som ett farväl. Några veckor senare var skogen borta.

I mina trakter runt Gävle är den här typen av skog mycket sällsynt, ändå fick den inte finnas kvar. Jag kontaktade länstyrelsen och skogsstyrelsen men i deras ögon var inte naturvärderna tillräckliga.  Gråspett, tretåig hackspett, järpe, lunglav, stuplav, bårdlav, vedticka, knärot. Vad är det i jämförelse med pengar. Självklart skulle skogen sparats och självklart skulle markägaren som i det här fallet var privat haft ersättning.

Träden i en sådan här skog växer mycket långsamt, framför allt de första 100 åren. De små granarna till vänster i bilden är mellan 90 - 100 år. Snittåldern var beräknad till 140 år, men flera tallar och granar var 250 år.  Idag ligger vedtravarna vid vägen och väntar på att flisas till naturbränsle.

Jag har svårt att förstå och funderar mycket på människorna i dag. Jag åkte förbi köpcentrum idag och det var inte många av de 2000 parkeringsrutorna som var lediga. Där inne kan man köpa miljömärkt fisk som varit en tur till Kina innan den hamnar i frysdisken. Certifierad grillkol ( kanske från 250 åriga granar ). Certifierade möbler från Rysk urskog. Ekologisk mjölk kanske från den gård i norduppland där man hittade en ko och en kalv döda liggande i en halvmeter gödsel. Allt går att sälja med mördande reklam som det hette i en slagsänga från 50 - talet.

Glädjande nog finns det hopp om bättring, jag tänker främst på fältbiologerna som protesterar på Gotland. ( tyvärr tog jag bort min blogg från Gotland av misstag ). Fältbiologerna var också dom första som lämnade styrelsen för FSC som även SNF lämnade lite senare. Varför SOF inte hoppar av tycker jag är dåligt.

Jag har någon gång skrivit eller svarat på insändare om skogskövling. Några som svarat är vad jag förstår skogsarbetare. Ett vanligt svar som visar var intelligensnivån är på dom svaren är " med vad ska du torka dig i a........

 

Här några bilder före och efter avverkningen.

Jag har inte haft den första bilden med när jag tog de nya bilderna så bildutsnittet är lite annorlunda.

 

På stubben till vänster var klädd med filtlav från roten och en meter upp.

Här ligger NATURBRÄNSLET. 150 - 250 år gammalt. Hur många generationer människor har det överlevt? Dagens skogsbruk överlevde den inte.

Postat 2012-09-01 23:19 | Läst 2651 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera