Levande skog

Hos nötskrikorna igen.

Det var 10 dagar sedan jag var till min koja. Talgen var borta för andra gången. Utgår från att mården varit framme igen. Trots att jag har den i en nätkorg fastspikad på en bräda får mården troligen ut talgen i någon för stor springa. Nästa gång får jag helt enkelt flytta den. På vägen upp rusade 5 ekorrar upp i träden. Några bilder blev det inte. Som vanligt blev det bilder på skrikorna och hackspetten. 4 - 5 mesar var in i gömslet och hälsade på men försvinner genom gluggarna lika fort som dom kommer in.  Kunde se gråspetten mellan träden men den vill inte bli fotograferad. Trodde inte att den skulle bli så svår att fota eftersom jag hört den nästan varje gång jag är här. Det var mörkt i skogen och jag fick använda lite för högt iso.

 

Postat 2012-10-31 20:46 | Läst 2254 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vem äger lappugglan och nornan?

Den rubriken finns på Skydda skogens sida just nu. En mycket intressant artikel som jag tycker alla ska läsa. Den visar förhållandet mellan den vanliga männikan - skogen och skogsindustrin - skogen. Det här har jag upplevt många år i mina hemma marker. Man hugger och avverkar urskillningslöst utan hänsyn till naturen. Att det finns tjäderspel ,orrspel, ormvråk, duvhök, fiskgjuse eller ovanliga växter bryr man sig inte om. Även under häckningstid avverkar och gallrar man. Allt för att hålla industrin igång. Man har inte råd att gör uppehåll i skogen. Pengar, pengar, pengar till redan välgödda skogsdirektörer. Jag hade tänkt låta bli att skriva för mycket negativt på bloggen på ett tag men det här får mig upprörd.

En kommentar till den här artikeln var att "För den stora allmänheten betyder det heller inget". Att skogen avverkas alltså. Tyvärr måste jag instämma. Själv började jag fota skogen i närheten av mitt hem 1964. När jag fick bil 1969 utökades färderna till den skog " hyggen " som jag oftast nämner i min blogg. På den tiden fick naturen ett uppsving. Alla hade råd att skaffa sig en kamera och tillbringade sin fritid i skogen. Det var oftast tjäder och orrspel som stod på dagordningen.  Dagens fotografer arbetar på ett annat sätt. Man åker gärna till redan färdiga gömslen som hyrs ut och dyker det upp någon raritet så sprids det på internet omgående och genast står 10 - 15 fotografer på plats. Jag har dock inte något emot det utan det är upp till var och en. För min egen del är jag glad att få ta del av nötskrikorna i skogen där ensamheten råder.

För ensam är jag i min skog. Inte någon fotograf har jag mött. För första gången på 7 - 8 år träffade jag en jägare där för någon vecka sedan. Det är där allmänheten kommer in. Allmänheten åker hellre till köpis idag än att tillbringa tiden i skogen. Häromdagen var det invigning av ett stort köpcenter som ligger intill ett redan för stort köpcenter. Det var kaos och bilköer under hela dagen enligt rapporter. Parkeringsplatserna var redan upptagna så man ställde sig där det fanns någon glugg efter vägen. Nej allt för få människor bryr sig om hur det ser ut  i skogen idag.

Hade alla dessa människor åkt 1 km. från köpcentrat hade dom sett hur tillståndet i skogen är. Hade dom åkt ytterligare 1 km så ser det lika ut och ytterligare 1 km och en till och en till och en till.........man vill inte tro att det är sant. Ingen har sett eller brytt sig.

Skogsbolagens hänsyn blåser lätt omkull. Idag står 4 - 5 av de här tallarna kvar. Hur länge och varför kan man undra.

 

 

 

 

Postat 2012-10-28 23:37 | Läst 2712 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jägare utan vapen.

I morgon börjar älgjakten så idag gick jag upp för att fylla på fågelfrö vid kojan i skogen. Har varit ifrån några dagar och till min förvåning var automaterna tomma. Jag behövde bara prassla med påsarna så satt småfåglarna runt mig och väntade. Nötskrikorna väntade längre bort. Brukar aldrig träffa på någon människa här uppe i skogen men idag träffade jag en jägare. Jag undrade om han tjuvstartade på älgjakten men han hade inget vapen. Han var ute för att träna sin hund för harjakt. Han hade varit med länge och vi hade en diskussion om tillgången på älg, hare och skogsfågel. Han tyckte att tillgången på vilt nu är i botten.  

På eftermiddagen åkte jag och min dotter till björkskogen vid Medskogssjön. Tyvärr hade björklöven fallit av och det blev inte som vi tänkt oss. Några bilder måste vi ändå ta. Några djur såg vi inte men det var färggrant i skogen.

Talgoxen hittade något ätbart i tallens grova bark.

Postat 2012-10-07 21:31 | Läst 2332 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Risk för att bli tjatig.

Idag var det inte meningen att jag skulle sitta i gömslet utan bara fylla på frön o.s.v. sedan skulle jag gå vidare och ta lite nya bilder på skogen. Ganska omgående dök nötskrikorna upp och lät höra sitt typiska jamande. Så det var bara att krypa in i kojan och vänta. Det tog ett par minuter så var de framme.

Med risk för att bli tjatig lägger jag in några bilder från i dag. Man byter objektiv, flyttar från den ena gluggen till den andra, fikar ( snabbfika ) så plötsligt har 6 timmar rasat iväg, det är när det börjar skymma man inser att det är dags att packa ihop och bege sig hem.

 

Postat 2012-10-01 20:19 | Läst 2322 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera