Levande skog

Min sista blogg i år.

 JA, om det inte händer något alldeles extra förstås. De har känts lite trögt på slutet. Vädret kanske, korta mörka dagar. Körde min dotter till Sandviken medan det ännu var mörkt. Man hade lovat gluggar i molntäcket men det såg igenmulet ut. Skulle åka till skogen direkt men uttråkad åkte jag hem istället. Efter kaffet intalade jag mig själv att det kanske är sista gången innan jul som jag har möjlighet att fota vid gömslet.

Väl framme satt ekorren på taket till fröautomaten och gråspetten lite längre bort. Trotts att det är fem dagar sedan sist var automaten nästen full. Jag tycker det är väldigt lite småfågel av någon anledning jag inte kan komma på. De två första timmarna händer inte mycket. Det blir bilder på ekorren och gråspetthanen. Den försvinner en stund men kommer tillbaks. Vid tolvtiden är jag färdig att ge upp och åka hem. Börjar plocka ihop stativet men i samma ögonblick hör jag gråspetten. Den här gången honan. Det blir genast irriterat mellan den större hackspetten och gråspetthonan. Kameran riktad åt fel håll när det värsta tumultet uppstår. Så typiskt. Efter en stund får jag åter chansen men bilderna blev inte bra. När honan gett sig av kommer båda hanarna tillbaks och även större hackspetthonan. Något mer handgemäng blev det inte och innan det blev för mörkt ställde jag mig utanför gömslet för att få bilder på småfågel. Även om det blev flera missar så tyckte jag att dagen förlöpte väl ut ändå.

Skulle jag inte återkomma före nästa år så vill jag passa på att önska alla på FS en fröjdefull jul och ett gott nytt fotoår.

Postat 2013-12-17 18:39 | Läst 2030 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Väg genom skogen.

Postat 2013-12-16 15:11 | Läst 1864 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gråspett

Det var förhållandevis lite småfågel vid min matning. Det verkar som om småfåglarnas dag slutar tidigt. Gråspetten kom plikttroget. Inte bara en utan tre. Två hanar och en hona. Mörkt och högt iso.

Postat 2013-12-12 15:04 | Läst 2133 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ska vi ha några rovdjur ?

När skymningen faller i skogen eller när jag vandrar till mina fotoställen kan jag fundera på mycket. Vår inställning till rovdjuren t.ex. Ska vi ha några ? I Indien tycker vi att det ska finnas tigrar. I Afrika leijon, på Grönland isbjörnar. Men vargar i Sverige ? Nej ! Ja, vi naturfotografer vill förstås ha några att fotografera, men då vill vi vara inlåsta i ett gömsle.  Alla som flyttar ut till landet för att bo nära naturen, dom vill helst slippa ha vargen runt husknuten. För att vargar tar får och jakthundar finns det ingen tvekan om. Nu ska jag inte generalisera för det finns dom på landet som inte alls bryr sig om vare sig vargen, björnen eller lodjuret.

Jag har tillbringat all fritid i skogarna eller på de stora myrarna i närheten av Valbo hela mitt liv. Från 1964 tills i dag. 1970 - 85 känns det som jag var mer på myrarna än hemma. Idag är skogen borta och på myrarna bryter man torv.  Aldrig har jag mött några rovdjur ( människor förstås ) Antingen luktar jag konstigt eller så väsnas jag för mycket. När jag låg på orrspel, tror det var 1990 såg jag ett lodjur för första gången. Den låg ner och såg på orrarna precis som jag, men av en annan anledning än min antar jag. Efter en halvtimme resta det sig och gick. När jag gick därifrån fick man nypa sig i skinnet och fundera på om det man upplevt var sant. Hundra meter från mitt ställe i skogen såg jag spår för många år sedan och jag tror jag hörde lodjur på samma ställe för några år sedan. Det är jag dock mycket osäker på. Hoppas ändå få träffa på ett lodjur i skogen. Det är ju så otroligt vackert.

Söndagen före älgjakten dök det upp bilder på vargdödade jakthundar på min facebook. Ingen vacker syn precis. Jag skulle bli mycket illa berör och ha svårt att acceptera om någon av mina katter eller min dotters hund skulle bli tagen av ett rovdjur. Jag släpper ändå ut dom och tar risken.

Jag har två arbetskamrater ( umgicks inte utanför arb. ) som fick sina hundar dödade, men på olika sätt.  Jag hade inte med saken att göra men led verkligen med ägaren som letade i flera dagar. Han hittade efter tre dagar sin hund påkörd av tåget. Den andra arbetskamraten hittade sin hund 150 meter från sitt hem dödad av varg. Då funderade jag " vilket var värst " för hunden, tåget eller vargen.

En annan bild var utlagd vid samma tillfälle ( var skickad till en av dessa personer därför fick även jag se den ) Med den skickades en hälsning från jaktstugan kvällen innan jakten till fruar och barn där hemma. På bordet stod 6 - 7 öl och en 75:a. Vad som fanns i vet jag naturligtvis inte. Kanske ville man skölja ner varghatet. Nu har det sista inte med vargfrågan att göra men det är väl så här rovdjurshatet frodas. Den tillhör väl ändå den Svenska faunan. Hur det gick med jakten förtäljer inte historien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2013-12-06 13:06 | Läst 2361 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Solen når inte ner...

till min skog. Det är fem dagar sedan jag var hit för påfyllning av frön och talg. Fröautomaten var nästan slut, talg och talgbollar fanns kvar så det räcker många dagar till. Det hade lovats fint väder vilket det också blev men ljuset når inte ner till skogens bottenvåning. Mörkt, högt ISO och mängder av oanvänbara bilder. Besviken kunde jag konstatera att det var ovanligt tyst och förvånansvärt lite fåglar. Gråspetten for 0mkring i träden, såg jag den inte så hörde den hela tiden av sig med korta läten. Hade mitt dog house gömsle med för att  få lite andra vinklar men det gick inte bra för det. Gråspetten satte sig som vanligt i torrakan men för högt för att jag skulle bli nöjd. Ville ha den nertill på höger sida, med skogen som bakgrund. Får kanske försöka med fjärrutlösare någon gång framöver. Innan hemgång fick mössen en näve nötter. ( bilderna är något beskurna )

Postat 2013-12-03 22:59 | Läst 1873 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera