Levande skog

Ormgran ?

Idag blev det en tur till pelarsalen vid Gysinge. Det är inte ofta jag kommit ut den sista tiden och jag kände verkligen behov av lite frisk luft. Rejäla snöflingor dansade ner över skogen men övergick ganska snart i regn. Det var tyst på fåglarna förutom ett par korpar som kretsade över trädtopparna. En spillkråka kom i bågflyckt och landade i en av torrakorna där den trummade för att tala om vem som bor i den här skogen.

På stigen ner till de allra grövsta tallarna står en vad jag tror är en ormgran. Kanske är det någon av er som vet. Den ser lite underlig ut med sina hängande grenar likt draperier rakt ner. Jag har stött på sådana här granar på fler platser men jag tror inte den är så vanlig. På en av mina bilder i en tidigare blogg sitter en järpunge i en sådan här gran. Innan hemgång kontrolerade jag ett par sparvuggleholkar. I en av dom låg 6 - 7 möss så sparvugglan finns i närheten.

Postat 2014-02-28 00:02 | Läst 4206 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nya tider i skogen.

20 - 30 år för sent tycker jag själv. IKEA och Bergviks skog har äntligen blivit av med sin miljöcertifiering. FSC. Bergvik levererar virke till både Korsnäs och Stora, vilket betyder att dom inte kan sälja sina produkter som certifierat om virket kommer från Bergvik. Inget skogsbolag lever upp till vad man lovar i sin certifiering. Allt är till för att lura köpare och människor att man bedriver ett miljövänligt skogsbruk. Nu tror jag inte att det händer så mycket utan man kommer att skövla precis som vanligt. Det viktiga är ändå att det inte finns något att gömma sig bakom och att dom vet att det finns människor som håller ögonen på dom. Vi som vistas i naturen på vår fritid vet redan att bolagens påstådda miljöhänsyn är en stor bluff.  Skydda skogen och fältbiologerna bedriver ett enormt arbete för att få fram sanningen om dessa miljöförstörare.  Lägger in deras sida här.

http://www.youtube.com/watch?v=PeMEUoBKXqQ&feature=youtu.be&app=desktop

Var på IKEA för ett tag sedan och såg ett praktexempel på missvisande varudeklaration. Deras bär i lingonsylten är plockad i den Svenska urskogen. Inte plockad på några kalhyggen där inte. Kanske plockade dom bären i den ryska urskogen innan dom högg ner den. Löjlig marknadsföring som dom förmodligen inte själva visste något om, konstruerad bakom skrivbordet.

 

 

 

Postat 2014-02-26 22:44 | Läst 1930 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Våren är på gång i skogen.

Det har blivit långt mellan skogsbesöken den sista tiden. I tisdags tog jag mig tid och det blev sex timmar hos gråspetten. Redan på väg upp följdes jag av talgoxar, nötveckor och mesar. Framme möttes jag av ett glädjande besked. I björken bredvid torrakan satt en tretåig hackspett och hackade. Det är snart två år sedan jag såg den sist. Den har häckat åtta år i rad men plötsligt försvann den. Nu kan man åter ha förhoppningar till våren.

Fyllde på frön och ny talg, hela tiden iakttagen av gråspetten i torrakan. Spillkråkans trumningar ekade genom skogen. Större hackspetten kikade fram bakom granstammen några meter bort. Efter ett par timmar flyttade jag ut ur gömslet och satte mig under en gran till höger för att hitta nya vinklar. Helt säker på att dom såg mig for de tre gråspettarna omkring i träden runt mig. Det märktes att något var på gång. Mängder av ljudyttringar och jagande mellan träden tyder på att parbildningen är på gång. Det är en hanne för mycket. Fick bilder på honan och hannen tillsammans men vänta och ser om det kan bli bättre bilder framöver. En del bilder tillsammans med trädkrypare, blåmes och talgoxe blev det dock. Innan hemgång blev det en kort rundvandring i skogen. Vi får räkna med bakslag i vädret men visst kändes det som att våren är på väg.

 

 

 

 

Postat 2014-02-14 23:03 | Läst 1829 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera